• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII! Ce plată vrea să deblocheze APIA chiar în această SĂPTĂMÂNĂ!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile fermierilor! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură trece în această săptămână la următorul nivel și are pe lista plăților o nouă categorie de fermieri! Sunt mulți dintre agricultori care nu au primit niciun ban până acum de la agenția de plăți iar răbdarea acestora atinge deja cote maxime!

    Crescătorii de animale, excepție făcând cei care au vaci de lapte, nu au primit niciun leu până acum de la APIA. Deși inițial termenul fixat pe ei era cel de 25 mai acesta s-a prelungit nejustificat de mult iar acum la peste o lună distanță APIA vrea să treacă și la plata acestei categorii de fermieri. ”Săptămâna aceasta se intenționează să se dea drumul la Ajutorul Național Tranzitoriu pentru bovine și ovine. Cel mai probabil până vineri se vor face autorizări la plată iar fermierii își vor primi banii de săptămâna viitoare”, ne-au declarat specialiști ai APIA.

    Fermierii însă nu mai pare mulțumiți de nicio promisiune ce vine din partea APIA sau a Ministerului Agriculturii și spun că dacă nu va fi respectată promisiunea conform căreia plățile vor fi finalizare până pe 30 iunie, adică 2 zile, atunci vor reevalua situația. ”Până acum fermierii au fost destul de liniștiți dar situația nu va mai fi așa. Deja ni se pare că totul se face în bătaie de joc iar dacă nici data de 30 iunie nu va fi respectată este foarte grav. În plus, am auzit că pentru sprijinul cuplat va ajunge în conturile fermierilor de abia după 10 iulie! Ce facem noi când nu avem achitate nici furajele pe anul trecut, creditorii ne bat în poartă?”, ne-a declarat un lider al crescătorilor de animale.

    Cine sunt fermierii care încasează ANTZ

    Din primele informații referitoare la plata ANTZ-ului pentru bovine, acesta va fi de circa 100 de euro, adică aproximativ 450 de lei. La plata pentru ANT se ține cont de efectivele înregistrate la 31 ianuarie 2013! Plata se face până în 2020 pentru efectivele înregistrate la 31 ianuarie 2013. Adică, dacă un crescător avea înregistrate în 2013, 100 de vaci, plata se va face pe acest efectiv până în 2020, chiar dacă fermierul a rămas cu 2 vaci între timp. Acesta este efectivul minim.

    În plus, dacă un fermier a înregistrat în 2013, 5 vaci iar în 2016, să zicem are 80, el va primi ajutorul numai pentru cele 5. Doar în fiecare an vor primi bani exploatațiile nou înființate exact pentru numărul de capete existent în momentul înregistrării. Mai mult, la data solicitării Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic exploataţia trebuie să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

    Primele calcule s-au făcut și pentru ovine

    Sursele Agrointeligența din APIA Central, dar și liderii din sectorul oieritului ne-au spus că subvenția pe cap de ovină, adică sumele ce vor fi virate fermierilor vor fi de 23,9 lei pe cap de ovină ca Ajutor Național Tranzitoriu (ANTZ) și echivalentul în lei a 4,8 euro pe cap de ovină eligibilă ca Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ). 

    Informația a fost până acum confirmată pentru Agrointeligența de către Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis, organizație care a avut ieri un reprezentant ce s-a deplasat la București tocmai pentru a afla ”de la sursă” cuantumul plăților pe cap de ovină.

    Acestea sumele de care știm și noi acest moment, dar pe cale oficială încă nu am primit nicio informare. Eu aș spune că acestea sunt sumele ce vor rămâne finale pentru plată dacă s-a emis Hotărârea de Guvern. Poate să mai fie o eroare minoră la calcul la cifrele vehiculate, să zicem că în loc de 4,8 euro la SCZ să se rotunjească. Cu toate acestea, eu zic că nu mai are ce să se modifice și, din ce știu, s-a demarat și procedura de plată”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Cioranu.

    Foto: www.timponline.ro


    Te-ar mai putea interesa

    A început Rabla pentru Tractoare! AFM: Înscrierea nu necesită achitarea niciunui avans către dealeri! O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Noi subvenții APIA pentru animale – la plată de săptămâna viitoare!

    Ultimele știri

    România – scădere la exportul de cereale. Grâul își păstrează ponderea cea mai mare Scăderi de preț pe piața florii-soarelui. Prețuri de referință Vremea de Moș Nicolae și de Crăciun 2024. Prognoza meteo pentru luna decembrie