Paradoxul românesc: Un producător de legume se plânge că are prea multă marfă pentru supermarketuri
agrointeligenta.ro -Petre Grigore, cel care a pus bazele Simongrig, unul din cei mari producători de legume din Galați, dar și din țară, este un agricultor cunoscut pentru performanțele sale și nu de ieri de azi, ci de câteva decenii. Chiar dacă cultura lui preferată este soia, își aminte cu nostalgie de vremurile în care cultiva circa 3.000 de hectare la fostul IAS și ”făcea prețul pe piață” la el în birou cu Ulvas și Țăndărei, acum face performanță în legumicultură.
În prezent, lucrează circa 700 ha, cultivate cu cereale, plante tehnice și legume. Cu rădăcinoase și bulboase are circa 150 ha, de la ceapă, morcovi, cartofi, până la păstârnac și pătrunjel. Dacă la ceapă anul trecut a ajuns la producții și de peste 117 tone la hectar, cu adevărat o performanță – media este în general de peste 100 de tone- , nu același lucru se poate spune despre cartof, o plantă la care vrea să renunțe, deoarece nu este rentabil din punct de vedere financiar, iar în plus, nici terenul nu se pretează pentru această cultură. Rezultate bune are și la morcov, în acest an fiind așteptată o producție de cel puțin 80 de tone/ha de pe cele 60 de hectare semănate. Trebuie menționat faptul că la aceste rezultate a contribuit și faptul că se irigă, precum și programul de fertilizare și de tratamente cu produse de top stabilit de către distribuitorul de input-uri Naturevo.
Producția este valorificată la intern, în retail și pe piețele din țară, unde ajunge datorită intermediarilor cu care Simongrig lucrează.
Deși legumele de la Simongrig se găsesc pe rafturile câtorva rețele de retail, Petre Grigoore se arată nemulțuit de relația cu acestea.
”Supermarketurile nu-mi asigură mie volumul de marfă pe care eu am ca să-l vând…Ei blamează peste tot că noi nu suntem capabili să facem, iar noi vă arătam realitatea că suntem capabili să producem. Noi avem capacitate, putem face și prestări servicii”, a declarat Petre Grigore, în fața ziariștilor prezenți la turul organizat de Naturevo la mai multe ferme din țară.
În prezent, Simongrig lucrează cu Auchan și Rewe. A mai avut însă ceva încercări și cu Mega Image, dar nu a reușit să intre în rețea, ba mai mult s-a ales și cu o pagubă de circa 8.000 de euro, bani plătiți pentru audit.
Simongrig deține depozite construite și dotate la standarde europene, care permit livrarea de legume proaspete tot timpul anului. De asemenea, compania are și certificare Global GAP, care atestă respectarea normelor şi utilizarea celor mai bune practici în sectorul agricol.