• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Moringa Oleifera – o nouă provocare pentru cei care vor să investească în culturi de nișă

    Gabriela Gimbășanu -

    Moringa Oleifera, una dintre cele mai cultivate varietăți de Moringa, este o plantă ce se dezvoltă rapid și este rezistent la secetă, fiind întâlnită în mod obișnuit în nord-vestul Indiei și la poalele munților Himalaya. Această plantă numită și ”copacul lui Dumnezeu” este cultivată în întreaga lume datorită valorii sale nutriționale ce o pune în topul listelor de super-alimente și panacee naturale.

    Arborele de Moringa Oleifera este o plantă greu de egalat ca valoare nutrițională, frunzele sale conținând toți aminoacizii esențiali, grăsimile esențiale și uleiurile omega, dar și cantități importante de calciu, fier și alte minerale vitale, putând înlocui cu succes carnea.

    Prin efortul susținut dar și grație implicării active a dr.ing. Costel Vânătoru, cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, această plantă este studiată și aclimatizată și la noi, iar până acum rezultatele obținute sunt remarcabile. Cu toate acestea, cu modestia care îl caracterizează, inginerul Vânătoru este de părere că, încă mai sunt necesare studii, astfel încât planta să poate fi cultivată ca plantă perenă și nu ca plantă anuală, pentru a se putea obține semințe la un cost mult mai mic, față de prețul plătit pentru aceste semințe aduse din străinătate.

    Moringa Oleifera inflorita

    Moringa poate fi cultivată ca plantă anuală în câmp și spații protejate

    Chiar dacă cercetările asupra acestei plante exotice au început acum 3 ani, rezultatele obținute de inginerul Vânătoru sunt de-a dreptul remarcabile, în prezent planta putând fi cultivată cu succes în spațiile protejate sau în câmp ca plantă anuală.

    ”Plantele de Moringa sau mai bine spus semințele de Moringa încă nu se găsesc la vânzare, pentru că nu am reușit să trecem cu această plantă de un moment foarte greu, de ger. Planta noastră nu a reușit să treacă cu bine peste iarnă, din cauza faptului că planta încă nu este suficient aclimatizată. În spații protejate rezistă, dar afară în câmp deschis încă nu rezistă peste iarnă. Sperăm ca după maturarea butașilor pe care noi îi avem să reușim să ajungem cu ei și afară. Cercetările asupra plantei continuă și este greu să ne pronunțăm acum, rezultatele sunt cele care ne spun când vom putea să comercializăm această plantă. Noi sperăm ca în 2-3 ani să avem un cuvânt final de spus. Cred că peste 2 ani putem spune dacă această specie poate fi cultivată în România ca plantă perenă, ceea ce ar fi un succes sau poate fi cultivată doar ca plantă anuală”, a declarat pentru Agrointeligența dr. ing. Costel Vânătoru, cel care se ocupă de studirea și aclimatizarea acestei plante în cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău.

    Moringa poate fi cultivată în prezent ca plantă anuală atât în spații protejate, cât și în câmp deschis și este o plantă iubitoare de căldură.

    ”Este o victorie pe jumătate, pentru că, în ciuda faptului că această plantă este cultivată ca plantă anuală și în alte state europene, cultivatorul nostru va fi descurajat de prețul semințelor și cheltuielile cu înființarea culturii anuale. Ca plantă perenă prețul semințelor ar fi mult mai mic și cheltuielile cu înființarea culturii s-ar reduce simțitor, înființezi odată cultura și te poți bucura de roadele ei mai mulți ani”, a adăugat cercetătorul.

    Moringa Oleifera

    Procesul de aclimatizare nu este finalizat

    Cercetătorii de la SCDL-Buzău au luat decizia de a nu vinde încă plante sau semințe de Moringa.

    ”Încă nu am decis comercializarea ei ca plantă anuală, pentru că ne dorim să continuăm procesul de aclimatizare, în vederea cultivării ca plantă perenă. Avantajele cultivării ca plantă perenă sunt reprezentate de faptul că am putea să producem sămânță în România. în prezent lucrăm pe mai multe obiective, măcar să reușim în spații protejate să o creștem și să reușim să recoltăm semințe. Nu ne dăm bătuți, încercăm toate căile pentru a o aduce aici, pentru că importanța ei alimentară și medicinală este foarte mare și ar fi un succes pentru noi. Vedem cum evoluează planta, vrem să ajungem la stadiul în care să producem sămânță în câmp, ceea ce ar fi idealul de atins sau ne putem rezuma la producerea de sămânță în spații protejate”, a explicat inginerul Costel Vânătoru pentru Agrointeligența.

    Moringa ca afacere de nișă

    Având numeroase proprietăți benefice, planta este folosită și pentru obținerea unor extracte de plante, iar piață de suplimente alimentare abundă de produse pe baza de Moringa. Tocmai de aceea inginerul Costel Vânătoru este de părere că această plantă poate intra rapid în grațiile fermierilor din România care vânează afaceri de nișă.

    ”Moringa este o plantă cultivată și în alte state europene, dar ca plantă anuală. Fermierii europeni i-au simțit potențialul și așa se face că găsim în ţara noastră diverse produse din această plantă, însă din import. Ar putea fi o afacere de nișă cultivarea aceastei plante care este foarte generoasă, datorită numeroaselor întrebuințări, atât pentru industria famaceutică, cât și pentru industria cosmetică sau cea alimentară. Fermieri ceva mai receptivi și deschiși pot înfiinţa astfel de plantaţii ca sursă de materie primă pentru industriile care caută din abundență această plantă. De asemenea, cei care sunt interesați de un stil de viață sănătos vor putea să-și cultive plantele de Moringa chiar la ei în grădină”, a mai spus cercetătorul.

    60-150 euro – kilogramul de semințe aduse din India

    În prezent, pe internet, un kilogram de semințe de Moringa aduse din India se vinde la un preț ce variază între 60 și 150 euro, destul de piperat, dacă te gândești că, având caracter de plantă anuală, trebuie să realizezi an de an această investiție.

    Moringa – sănătate verde

    Moringa Oleifera este folosit în țările unde este cultivată atât ca aliment, cât și ca supliment alimentar. Potrivit specialiștilor citați de Super-hrana.ro, toate părțile arborelui sunt comestibile și hrănitoare, frunze, păstăi, semințe, fructe și rădăcină. Mai mult, se poate obține și ulei de moringa, utilizat pentru gătit sau la producerea unor cosmetice.

    Conform studiilor, Moringa Oleifera este un bun tonifiant, energizant și un leac împotriva anxietății. Conține 22% din doza zilnic recomandată de vitamina C, 41% din cea de potasiu, 61% din cea de magneziu, 71% din cea de fier, 125% din cea de calciu, 272% din cea de vitamina A. De asemenea, au fost identificați 92 de nutrienți, 46 antioxidanți, 36 de substanțe anti-inflamatorii, 18 aminoacizi și 9 aminoacizi esențiali, ceea ce îl face ideal a fi inclus în alimentația celor care suferă de malnutriție.

    Cei care apelează la tratamente naturiste folosesc diverse părți ale arborelui în prevenirea sau ca tratament adjuvant în anemie, dureri cauzate de inflamații, diabet, afecțiuni gastrice, infecții, tensiune arterială sau cancer. Chiar și resturile rămase în urma procesării pentru obținerea uleiului de Moringa sunt folosite, în alte state pe post de fertilizator sau pentru purificarea apei.

    Foto: Super-hrana.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Un fermier de 19 ani a intrat cu tractorul în peretele unei case – FOTO Concluzii meteorologice despre anul agricol 2023-2024. Provocări pentru noile culturi Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb