• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Modificările aduse la legea vânzării terenurilor se discută la MADR. Achim Irimescu îi așteaptă pe reprezentanții fermierilor cu propuneri

    Gabriela Gimbășanu -

    Liderii fermierilor, chemați în această dimineață la sediul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale! Discuția este una care vizează un subiect fierbinte care ăi nemulțumește pe toți agricultorii români și care a ajuns să reprezinte o amenințare la adresa siguranței alimentare naționale!

    Așa cum anunța încă de săptămâna trecută, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus bazele unor noi prevederi ce ar urma să fie incluse în legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole în România, este vorba de legea nr.17/2014. În mare parte legea ar urma să fie inspirată din legislația franceză, o legea care nu a intrat până acum în contradicție cu prevederile europene.

    Încă de la începutul mandatului său ministrul Irimescu și-a arătat toată deschiderea și transparența în relația cu fermieri, tocmai de aceea o legea așa cum este cea a vânzării terenurilor agricole nu putea fi lăsată la voia întâmplări, fără consultarea prealabilă a celor direct interesați. Astăzi (05 iulie – n.r) ministrul Irimescu i-a convocat începând cu ora 09:00, la sediul MADR pe reprezentanții fermierilor pentru a discuta pe marginea legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan.

    Este cel mai bun sistem să ne consultăm și să vedem ce sugestii și ce cerințe au și producătorii. Trebuie să scriem legea în așa fel încât să evităm orice fel de problemă. Vă reamintesc că Polonia a încercat să facă un astfel de proiect și, din câte știu, a renunța la el după discuția cu Comisia Europeană. În dialog cu fermierii noștri și cu Bruxelles pentru a evita orice problemă, vom fi în măsură să adaptăm o lege care să permită ceea ce ne dorim cu toții. Îmi amintesc cu ani în urmă când s-a pus problema vânzării terenurilor din România, am fost șocat de o întrebare, mi s-a spus domnule Irimescu noi, belgienii, sau străini care vrem să cumpărăm teren în România, românii ce vor fi slugile noastre? Sunt străini care își pun întrebări la care noi nici nu ne-am gândit”, a declarat recent Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Vacanța parlamentară încurcă planurile ministerului și ale fermierilor, de a adopta o lege cât mai rapidă care să stopeze vânzarea terenurilor agricole către străini.

    ”Având în vedere că este un proiect de lege, până la reluarea activității Parlamentului avem răgaz să dezbatem legea, deci până în septembrie nu putem să vorbim de adoptarea legii efectivă. În ceea ce privește prețul terenului agricol sunt zone unde acesta se vinde cu 2.000 euro hectarul și sunt zone în vestul țării unde – chiar domnul Muscă (Dimitrie Muscă, cunoscut fermieri din Curtici, Arad n.r) spunea că a cumpărat teren cu 9.600 euro hectarul. Acolo unde sunt suprafețe comasate, acolo discutăm de alt preț, iar unde cumperi 1-3 hectare vorbim de alt preț. Pentru mine este un șoc pentru că la nivel de Europa prețurile sunt următoarele: în Franța, în zonele agricole prețul pleacă de la 5.000 euro pe hectar în sus, în Belgia este între 20-50.000 euro, pentru că este o țară mică, în Olanda este 50.000 euro pe hectar”, a conchis ministrul.

    Vă reamintim faptul că, până în prezent nu există o situație exactă a numărului de hectare ce se află în proprietatea străinilor direct sau prin intermediari. Potrivit surselor din piață, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a înaintat recent un procent de 40% din suprafața agricolă. O cifră destul de îngrijorătoare, având în vedere potențialul agricol al României.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă