EXCLUSIV! Fermierii din LAPAR au cerut eliminarea taxării inverse la cereale și înlocuirea ei cu TVA de 9%
Gabriela Gimbășanu -Fermierii nu mai doresc taxare inversă pentru comerțul cu cereale! Ei spun că această procedură fiscală le aduce numeroase neajunsuri întrucât agricultorii înregistrează întârzieri de luni de zile în recuperarea TVA-ului de la stat. În acest sens, producătorii agricoli consideră că se impune schimbarea legislației fiscale care îi transformă pe fermieri în creditori ai statului.
Dacă la început scopul declarat al taxării inverse era acela de a scoate la lumină toate tranzacțiile cu cereale care se fac în România, măsura aplicată a lovit mai mult în producători. Recuperarea TVA-ului se lasă în continuare mult-așteptată, iar banii le sunt returnați fermierilor chiar și cu un an întârziere. Astfel, agricultorii s-au plâns mereu de aceste întârzieri pe care le înregistrează în recuperarea TVA-ului de pe urma vânzării de cereale – grâu, porumb etc., însă nu s-au luat măsuri care să rezolva problema, așa că acum au trecut la acțiuni ferme.
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a luat decizia de a trimite o scrisoare oficială adresată prim-ministrului Dacian Cioloș, dar și ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, prin care solicită sistarea taxării inverse la cereale și plante tehnice și introducerea unei cote de TVA de 9% pentru aceste produse agricole.
”Am tot spus de-a lungul timpului că taxarea inversă la cereale este o măsură bună, dar care a fost aplicată greșit. Întârzierile pe care le înregistrăm în recuperarea TVA-ului sunt foarte mari, ne-am transformat în creditori ai statului. În acest sens am luat decizia de a trimite o scrisoare deschisă către MADR și primului ministru Dacian Cioloș în care solicităm elaborarea unui act normativ unde să se introducă un TVA de 9% pentru cereale și plante tehnice și să se sisteze aplicarea taxării inverse la cereale. Acest TVA de 9% ar rezolva toate problemele generate de această taxare inversă și ne-ar aduce și pe noi la zi cu plățile”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Inițiativa LAPAR va ajunge cât de curând pe masa premierului Dacian Cioloș, care, cel mai probabil, se va consulta cu ministrul Achim Irimescu, în vederea luării unei decizii. Fermierii sunt încrezători că vor avea câștig de cauză întrucât înlocuirea taxării inverse cu aplicarea unei cote de TVA de 9% ar face curățenie pe piața neagră a cerealelor unde diferența de taxă va face ca riscul unei activități ilegale să nu se mai justifice financiar comparativ cu tranzacționarea ”la vedere”. Același model s-a aplicat și pe piața altor produse agro-alimentare, precum carnea și legumele, unde, după reducerea TVA la 9% a scăzut și evaziunea și au crescut încasările la bugetul de stat din cota redusă de 9% aplicată acum unor cantități fiscalizate mult mai mari, cantități ”scoase la suprafață” de această măsură de relaxare fiscală.