Premierul Dacian Cioloș: ”Politica agricolă comună, aş îndrăzni să spun, a scos Europa din foame”
Roxana Dobre -Politica agricolă! O reformă care a schimbat radical regulile de acordare a subvențiilor și care în 2015 a dus la întârziere majore a plăților către fermieri în toată Europa!
Politica agricolă comună este o politică care a scos, aş îndrăzni să spun, Europa din foame, a afimat astăzi premierul Dacian Cioloș, cel care în calitatea sa de comisar european a gândit această reformă. ”Politica agricolă comună este o politică care a scos, aş îndrăzni să spun, Europa din foame, la începuturile ei şi care a făcut din Uniunea Europeană cel mai mare exportator de produse alimentare din lume. Deci este o politică care a ştiut să transforme Europa şi eu sunt convins că dacă vom şti să o folosim în mod inteligent, ea ne va permite să transformăm şi agricultura europeană, şi agricultura românească, dacă vom fi în măsură să ne asumăm aplicarea acestei politici în mod specific, ținând cont de nevoile pe care le avem în România şi nu doar să ne gândim la cum să absorbim mai mult fondurile care ne sunt alocate. Nu asta după părerea mea e problema cea mai importantă, ci inteligența cu care vom şti să absorbim aceste fonduri”, a opinat premierul astăzi la la Forumul Internaţional al Alimentaţiei: Investim în viitorul agriculturii.
Agricultura din România, mai slab dezvoltată decât cea din alte țări
Referindu-se la agricultura din România, Dacian Cioloș a apreciat că gradul de dezvoltare al agriculturii de la noi este diferit faţă de gradul de dezvoltare a agriculturii din alte state membre. ”Aici nu vreau să mă plâng şi eu aşa cum se plâng alții, spunând că suntem cel mai puţin dezvoltați, nu suntem cu agricultura cea mai puţin dezvoltată, avem în România, România e suficient de mare ca şi ţară, ca şi stat membru ca să avem şi să putem vorbi şi de o agricultură performantă, pe suprafeţe mari, şi de o agricultură pe suprafețe mai mici care are nevoie de modernizare. Dar oricum, agricultura la nivel european este un sector, aşa cum spunea şi Achim (Achim Irimescu, ministrul agriculturii n.r), un sector care are sectoare care sunt încă în criză şi care au nevoie de o adaptare a instrumentelor politicii agricole”, a punctat premierul.
Subvențiile, plătite cu întârziere și de alte stat din UE
În cadrul discursului său, premierul a atins și un subiect extrem de sensibil pentru fermieri: întârzierea subvențiilor!
”Au fost într-adevăr întârzieri în plățile directe din acest an şi eu sunt convins că discutând acum cu reprezentanți ai agriculturii din alte state membre care sunt chiar aici în sală, o să vă spună că acest gen de întârzieri au fost şi în alte state membre în anul acesta, dacă nu în toate statele membre. De ce? Pentru că e primul an când se aplică noile scheme de plată rezultate în urma noii politici agricole comune. Şi vedeţi, mai ales dumneavoastră, agricultorii că avem acum mai multe scheme de plată care ţin mai mult cont de nevoile unui sector sau altul, mai multe decât în vechea politică agricolă comună. Ca să avem aceste scheme de plată diferite, România, ca şi celelalte state membre, a trebuit în anii trecuți, din 2013, 2014, 2015, practic 2014-2015 să ia anumite decizii despre cum va folosi sau nu flexibilitățile pe care le permite politica agricolă comună reformată. Au fost – nu critic pe nimeni aici, probabil şi din motive obiective, şi din motive subiective – unele întârzieri cu deciziile care au fost luate privind schemele de plată specifice pe care România vrea să le aplice sau nu, pentru că ştiu că au fost o serie de dezbateri cu diferitele sectoare din agricultură, care şi-au dorit diferitele moduri de repartizare a fondurilor pe plățile directe şi s-au luat deci anumite decizii cu întârziere, s-a întârziat şi elaborarea sistemului IT de software pe baza cărora se fac plățile şi toate lucrurile astea s-au repercutat până la întârzierea plăților care au fost realizate şi care sunt în curs”, a adus precizări premierul Cioloș.