Bursa de cereale 2019Ştiri agricole

Prețul grâului în Bulgaria – mai mic decât cel de anul trecut

Fermierii bulgari au aceeași nemulțumire ca și cei români când vine vorba de prețurile la cereale. Supărarea cea mai mare este în 2016 la prețul grâului care încă de la începutul campaniei de recoltare a început să scadă la sud de România. 

În prezent, prețul grâului din Bulgaria este între 122 și 132 de euro pe tonă, adică, în leva, între 240 și 260. Față de anul trecut, agricultorii spun că nivelul este unul mai scăzut întrucât în aceeași perioadă a anului 2015 vindeau cerealele cu 280-290 de leva pe tonă. (142 – 148 euro/tonă), conform portalului Fermer.bg.

În ciuda prețului mic, pentru prima dată, fermierii bulgari nu se mai bazează pe stocare pentru a obține un preț mai bun întrucât lecția anului trecut le-a dovedit că nimic nu este sigur și există riscul ca, fiind un an bun pentru păioase, la toamnă să coboare și mai mult prețurile. Astfel, cei mai mulți au ales să valorifice o mare parte din boabe acum, în miezul verii.

Pe 13 iulie, prețul grâului comercializat în portul Constanța era de 172,90 de dolari, adică aproape 700 de lei pe tonă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!