Comerţ alimentarŞtiri agricoleStrategii de afaceriViaţa la ţară

NESIMȚIREA SUPERMARKETURILOR: Producătorii români, forțați să achite TAXE DE RAFT PÂNĂ LA FINELE LUI 2016!

Foto: iaa.ro

Supermarketurile au găsit calea pentru a eluda prevederile noua legislație care prevede eliminarea taxelor la raft! Potrivit unui comunicat remis Agrointeligența de Federația Națională Pro Agro, marii retaileri au demarat o acțiune de forță prin care toate taxele prevăzute în contractele comerciale încheiate în baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe întreaga perioadă a anului!

Din sesizările producătorilor și procesatorilor, operatorii economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 milioane de euro, în cursul acestor zile au întreprins o acțiune concertată prin care toate taxele prevăzute în contractele comerciale încheiate în baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe întreaga perioadă a anului, transmițându-le producătorilor că în cazul în care nu sunt acceptate aceste taxe vor fi reziliate unilateral contractele de furnizare, cu toate că Legea nr. 150/2016 a intrat în vigoare începând cu data de 19.07.2016”, se arată în comunicatul Pro Agro. de precizat că în aceste taxe comerciale sunt incluse și taxele de raft care, potrivit noii legislații care stabilește că ”este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii”.

Organizația reprezentativă la nivel național precizează că ”aceste practici neloiale sunt anticoncurențiale și au rolul de a crea prejudicii financiare producătorilor și consumatorilor fără să existe vreun temei juridic expres în baza căruia aceste taxe să poată fi facturate”. ”Interesul legitim al producătorilor români este grav afectat, Federația Națională Pro Agro va sesiza autoritățile competente pentru a se declanșa o verificare a acestor practici ilegale însușite în continuare de către unii operatori economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 mil. euro. România ca stat membru al Uniunii Europene a legiferat prin Legea nr. 150/2016 o reglementare corectă a relațiilor contractuale care are drept scop eliminarea transferului unor costuri și riscuri excesive către producătorii din sectorul agroalimentar”, se mai arată în comunicat.

În final, Pro Agro subliniază că organizația de producători și procesatori din România și-a manifestat deschiderea de a construi parteneriate între producători, procesatori și comercianți, însă până la data transmiterii mesajului public, adresa trimisă marilor rețele comerciale a rămas fără răspuns.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. NE…… este la…. politicieni care fac ,,legi” si la FERMIERI ca nu vor sa se asocieze. Aici trebuie gasite chichitele. Daca vine porumb dulce din Ungaria nu vine de la un singur fermier, daca vine o cisterna de 10000 l de lapte din Polonia sau Germania, nu vine de la un fermier, vine de la un grup care s – a asociat sa produca si sa vanda!? Unde sunt locatiile cu asa zisele aprozare? Ciobanii spun ca lina este produs nevandabil! Pai unde ati fost fratilor cand s – a privatizat Fabrica din Timisoara? Doar a fost condusa de manageri din ,,clanul” ciobanesc! Da Doamne mintea Romanului cea de pe urma!

  2. Să vedeți Cum stau lucrurile toți trag pe cei ce muncesc și produc și de aceea nu vor să ne lase să ne dezvoltam, neau distrus toată economia agricultura și continuă cu marile taxe săi suportam pe ei cei de sus adică Germania, Franța Anglia și toate celălalte jidanesti.

  3. Nimeni nu intreprinde nimic pentru a stopa abuzurile hypermarketurilor. Ce face Consiliul Concurentei ? Impunerea in contracte a unor clauze abuzive prin exploatarea starii de dependenta a producatorului este practica anticoncurentiala si nimeni nu pare dispus sa o constate si sa o sanctioneze.
    Retailerii nu numai ca factureaza, prin abuz de pozitie dominanta in raport cu producatorul ( pozitia dominanta trebuie judecata nu numai din perspectiva procentului de reprezentativitate in piata, intre retaileri ci, in primul rand in raport cu producatorul ), dar impun producatorului si preturile. Orice producator care-i notifica, cu 90 de zile inainte, asa cum prevad clauzele impuse din contractele cu retailerii, o marire de pret este automat delistat.
    Iata ca isi permit si aceasta si nimeni de la Consiliul Concurentei nu-i deranjeaza. De ce oare ???!!!. Ni se intampla nou, chiar acum, Mega Image si Carefour fiind hypermarketurile ce ne-au anuntat ca ne delisteaza. Celelelate hypermarketuri o comit si ele dar sub o alta forma. Ne spun ca vor accepta marirea de preturi cand vor vedea ca si ceilalti retaileri au afisat la raft noile preturi. Cine le permite un asemenea comportament ?. Cum ne protejeaza Consiliul Concurentei ???. Pro Agro ar face bine sa ceara public Consiliului Concurentei demararea unei anchete.

    1. Hm.. Stie cineva care sunt acum taxele percepute de hypermarketuri pentru produse non-food ,acum dupa legea care prevede ,,eliminarea taxelor?”

Scrie un comentariu