Rucola, cea mai profitabilă cultură la o fermă de salate din Dâmbovița
agrointeligenta.ro -Silviu Gheorghe este omul de bază al celei mai impresionante ferme dedicată producției de salată din România. Pe 40 de hectare, din care 7 hectare spații acoperite, în Vișina, județul Dâmbovița se cultivă mai ales rucola, baby spanac, salata ”normală” și se testează ”terenul” pentru plante aromatice – busuioc, mai ales. Producția este valorificată printr-un parteneriat solid cu cel mai mare producător de salate gata preparate la pungă – compania Eisberg, ceea ce face ca tot ce se recoltează în zilele de miercuri la Vișina să ajungă vineri în marile rețele comerciale din toată țara.
La baza fermei de salate din Vișina se află rucola. Cea care aduce și cel mai mare profit. Tehnologia de cultură este adusă din Italia, de unde provine și investitorul care mai are și acasă, în Cizmă, alte 90 de hectare pe care le cultivă, așa cum e de așteptat, tot cu salată!
”Ce vedeți aici este rucola semănată direct în solar în urmă cu două săptămâni. Va fi recoltată peste încă o săptămână, o săptămână și jumătate. Vara, durata maximă a ciclului de producție este de patru săptămâni și, în total, într-un an, ne concentrăm să avem 4-5 cicluri foarte bune de producție”, ne-a explicat Silviu Gheorghe, legumicultor, precizând că momentan toată sămânța este adusă din Italia întrucât ”la noi nu găsești din producție autohtonă, ci tot importuri”.
Salata de rucola are nevoie de un sol bun – care la Vișina se fertilizează natural, dar și de o structură specifică. ”Am optat pentru un sistem semicircular – tip tunel pentru că iarna este multă zăpadă în zona noastră, iar forma face ca omătul să nu se acumuleze. Alt aspect esențial este că tunelul este deschis la capete pentru că ne trebuie o ventilație bună la o asemenea lungime. Și, bineînțeles, apa!”, ne spune cultivatorul de rucola. El precizează și că apa – mai exact calitatea ei, a fost condiția pentru a putea deveni furnizor pentru salatele la pungă. ”Se irigă cu apă din puț forat la 50 de metri adâncime. S-au făcut și se fac constant analize pentru că apa trebuie să fie potabilă! Noi udăm doar cu apă potabilă”, ne-a mai spus Silviu Gheorghe.
Fiecare tunel are o suprafață de 640 de metri pătrați, iar ca și investiție totală, ajunge la circa 4.000-5.000 de euro. Costurile înființării culturii de rucola nu este mic – influențat mai ales de prețul sămânței folosite. Cum la ferma din Dâmbovița, toate lucrările se fac mecanizat, se poate vorbi de un sistem de semănat pe rânduri la 7 centimetri între ele iar cantitatea de sămânță pentru un hectar este de 5-7 kg.
Producția de rucola ce se obține în cultura de solar precum cel de la Vișina este între 0,800 și un kilogram pe metru pătrat. Adică din fiecare tunel, la un ciclu de producție, se pot recolta 640 de kilograme de salată. Părțile bune ale acestei culturi sunt că nu este pretențioasă, nu pune probleme deosebite și nici nu are boli sau dăunători periculoși împotriva cărora să nu se poată interveni și care să pună în pericol producția sau calitatea frunzelor.
Afacerea cu rucola nu ar fi avut însă nici o șansă să se dezvolte la nivelul la care este acum dacă nu ar fi primit susținere de la producătorul de salate la pungă. În relația aceasta, responsabilitățile se împart, după cum ne explică Nicoleta Scarlat, director vânzări Eisberg.
”În acest caz, este o fermă care produce salată rucola. dar avem și construim colaborări cu fermieri români care au și alte culturi. O mare oportunitate la acest moment este cultura de roșii – roșii cherry. Altă nișă bună sunt plantele aromatice – busuiocul, menta, tarhonul, leușteanul, spre exemplu. Este important pentru noi, ca și companie, ca acestea să fie produse în România întrucât, luând exemplul de la Vișina – unde se recoltează miercuri, în aceeași zi, salata ajunge la București pentru a intra în ciclul de producție și vineri este deja la raft”, ne-a explicat reprezentanta Eisberg.
Salata produsă în Dâmbovița ajunge la consumator cu aceleași calități cu care a fost culeasă pentru că, din solar, frunzele sunt transportate cu o camionetă frigorifică la un depozit frigorific din fermă și tot la temperatură controlată este ulterior preluată de producătorul de salate la pungă, care duce recolta la București.
”Rucola este o plantă care iubește oxigenul și, în consecință, în pungile noastre de salată de rucola un ochi foarte ager va vedea mici perforații pentru a lăsa acea rucola să respire. Nu putem pune nimic în pungă, acesta este secretul pentru a păstra frunzele proaspete”, vorbește Nicoleta Scarlat despre ce presupune ambalarea salatei de rucola. Totodată, în ciclul de producție de la Eisberg, salata este spălată, așa că tot ce ajunge în pungă este gata de consum și nu mai trebuie spălată încă o dată înainte de ajunge în farfurie.
”Sunt foarte mulți care întreabă care este secretul afacerii noastre. El este unul foarte simplu. Sunt două puncte ce trebuie urmărite: primul – să fii sigur de siguranța alimentului și foarte multă atenție”, vorbește oficialul Eisberg care preia producția de la ferma de salate din localitatea Vișina.