• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Grâul s-ar putea scumpi în primăvară: Zăpada din martie i-a făcut pe traderi foarte „nervoşi”

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Cu seceta din vara lui 2012 în minte traderii de pe piaţa materiilor prime privesc cu foarte multă atenţie orice eveniment ieşit din „tipare” în evoluţia vremii din anul acesta – estimările încurajatoare privind recoltele neavând pentru ei nicio putere.

  Preţul materiilor prime pe piaţa internaţională nu este determinat strict de producţie şi cerere ci şi percepţiile traderilor care participă la tranzacţii. Revenirea zăpezii şi a gerului în plin martie, după ce toate semnele arătau că iarna plecase din emisfera nordică forţează un pic tiparele meteorologice – pentru agronomi nu este un fapt care să le răstoarne estimările privind recoltele, pentru traderi însă este suficient pentru a lua în calcul unul dintre cele mai rele scenarii.

  MARS, unitatea europeană de monitorizare a recoltelor, avansează în prima sa estimare pe anul în curs (25 martie) o creştere a productivităţii recoltei de grâu de 5 630 tone/ha, în creştere cu 4,5% faţă de cea realizată anul trecut, fiind luat în calcul că iarna deşi mai mai rece ca de obicei a adus zăpadă suficientă pentru a proteja răsadurile de îngheţ – faptul că vremea rece s-a prelungit dincolo de venirea primăverii calendaristice trebuind deocamdată să fie „monitorizat” îndeaproape fără a fi privit ca factor care ar putea să modifice prognoza, cel puţin deocamdată.

  Chiar şi aşa, specialiştii europeni recunosc că avem de a face cu unul dintre cele mai reci începuturi de primăvară din ultimii ani – vremea foarte rece pentru această perioadă persistând cel puţin până la finele lui martie în toate ţările mari producătoare de grâu ale Uniunii Europene – Franţa, Germania, Polonia.

  Potrivit scenariului de lucru în acest moment, prelungirea gerului în „domeniul” primăverii determină amânarea unor lucrări, culturile nefiind afectate.

  Şi în Ucraina şi Rusia unele dintre cele mai importante „grânare” din vecinătatea Uniunii Europene vremea este în linii mari aceeaşi – martie fiind o lună cu ninsori abundente şi temperaturi cu mult sub 0 grade Celsius.

  Vremea ieşită din tipare pentru martie îi sperie însă pe traderii de pe piaţa materiilor prime. Chiar şi luând în calcul faptul că efectele gerului vor fi atenuate de zăpada protectoare, aceştia lucrează cu scenarii mai pesimiste decât agronomii Comisiei Europene – estimând că întărzierile datorate frigului vor crea o presiune asupra stocurilor de grâu aflate, din pricina secetei de anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani.

  Traderii iau în calcul astfel o diminuare a ofertei în trimestrul al doilea (t2) al acestui an sub nivelul cererii, fapt care va împinge preţul grâului în sus. Un catalizator care poate întări această forţă va fi cu siguranţă şi comportamentul speculativ al unora dintre aceştia.

  Din 7 martie când atingea 676 cenţi per buşel, cea mai mică valoare înregistrată din iulie 2012, preţul contractelor futures a câştigat pe fondul „nervozităţii” traderilor 51 de cenţi, ceea ce înseamnă o apreciere de aproape 10%.

  Surse: MARS, FAO, CBOT, Agrimoney

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Fungicidul Systiva® 333 FS vă poate proteja culturile de grâu și orz de la răsărire până la al doilea tratament Cercetătorii SCDA Caracal au creat un nou soi de grâu românesc cu producții mai mari și rezistență la boli BURSĂ CEREALE 2019: Cât au urcat prețurile la GRÂU ȘI PORUMB

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Tinerii vor primi de la ADS maxim 50 de hectare de teren agricol, în concesiune! Primii bani în conturi! Șeful APIA: Am început plata subvențiilor ANT în vegetal și zootehnie! G4media.ro: Un personaj extrem de controversat, Ștefan Constantin, urmează să fie numit director general ANIF. Cine e personajul din umbră care trage sforile?

  Căutare în articole