Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

Cum este influențată eficiența erbicidelor de temperatura apei utilizate

Eficiența erbicidelor este influențată în mod direct de temperatura apei folosite, susțin oamenii de știință din cadrul Universității americane John Purdue. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat eficiența acțiunii unor erbicide postemergente asupra celor mai des întâlnite buruieni.

Studiile au arătat că dacă în soluția de lucru se adaugă apă moderat de caldă – nu fierbinte, atunci erbicidele vor acționa mai bine, ceea ce nu se întâmplă dacă se pune apă rece.

Aceste recomandări sunt destinate a fi utilizate în cazul erbicidelor postemergente primăvara devreme și toamna târziu.

Pentru verificarea eficienței erbicidelor, testele au fost făcute pe buruieni ca ambrozia, coada lupului, știrul și ipomea. Din preparate s-au folosit 2,4 D, glifosat, mesotrione și un amestec din glifosat și dicamba.

Prin urmare, dacă temperatura apei a fost în jur de +5°С, eficiența erbicidelor aplicate s-a redus simțitor. Rezultate slabe s-au obținut și dacă temperatura apei a depășit +50° С.

În schimb dacă temperatura apei s-a situat între +22… 39°С, eficiența preparatelor nu a scăzut.

Studiul a mai arătat că utilizarea soluției de lucru, la 24 de ore după ce erbicidele au fost amestecate cu apă, nu a avut nici un efect asuprea buruienilor.

Sursa: Agrobiznes.md


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu