CRAPĂ PĂMÂNTUL! Fără ploi, fermierii anunță un DEZASTRU ÎN AGRICULTURĂ!
Roxana Dobre -Secetă extinsă! Fermierii se uită îngroziți spre cerul de unde nu a mai căzut picătură de ploaie de săptămâni bune. La picioarele lor, pământul crăpat le înghite culturile de floarea-soarelui și mai ales pe cele de porumb. Au trăit același episod și în 2015, iar acum, o nouă secetă îi va falimenta: deja au acumulat datorii și orice recoltă compromisă le va pune pe butuci afacerile agricole!
Cea mai importantă organizație de fermieri din sectorul vegetal a avertizat din timp autoritățile cu privire la apariția secetei. Conform președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Laurențiu Baciu, a fost deja elaborată o situație la nivel național ce a fost astăzi depusă oficial la Guvern, în atenția ministrului agriculturii Achim Irimescu și a premierului Dacian Cioloș.
”Seceta s-a instalat de câteva săptămâni buni. Pe lângă lipsa precipitațiilor s-au adăugat și aceste temperaturi exagerat de mari care nu fac altceva decât să ducă la diminuarea producțiilor agricole, mai ales la porumb, floarea-soarelui și plante furajere. Din păcate, suprafețele irigate sunt nesemnificative pentru a putea să aducă pe linia de plutire stadiul de vegetație al plantelor care este puternic influențată acum de lipsa apei și de temperaturile foarte ridicate. Din informațiile pe care le aveam noi, dacă anul trecut vorbeam despre Moldova ca fiind cea mai afectată zonă, anul acesta putem să vorbim de sudul țării, sud-est, centrul țării, ajungând până în nordul țării. Dacă ne referim la zona Moldovei, județul Botoșani este cel mai afectat, aici seceta s-a instalat cu mult înainte de a se instala în celelalte regiuni. Astfel, la nivel național, dacă vremea se menține tot așa, dacă vom avea 10 zile de azi înainte fără precipitații, practic o să putem vorbi de un adevărat dezastru în agricultură, referitor la porumb. (…) Cea mai afectată cultură rămâne și anul acesta cea de porumb, care în unele zone pe anumite porțiunii sunt pierderi și de 100%, acolo unde din cauza temperaturilor ridicate nu s-a efectuat polenizarea și porumbul nu a fructificat”, a declarat pentru Agrointeligența președintele LAPAR.
Emil Dumitru, Călărași: ”În zona de sud-est a României, unde nu a plouat, putem discuta de secetă”
La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru, a declarat pentru News.ro că, dacă zilele următoare va ploua, problemele agriculturilor legate de culturi sunt ca şi rezolvate. „În zona de sud-est a României, unde nu a plouat, putem discuta de secetă. Probleme sunt la porumb şi la floarea-soarelui. Este prematur să facem o estimare a situaţiei, culturile sunt în vegetaţie, depinde foarte mult de tehnologia aplicată, de la caz la caz. Dar nu putem să discutăm azi că este o calamitate de 100% a culturilor agricole„, a declarat Emil Dumitru, cel care își lucrează terenurile în județul Călărași.
Acesta precizează că dacă va ploua în perioada următoare, anumite producţii vor fi recuperate, de exmplu porumbul, care are cel mai mare consum de apă.
Nicolae Sitaru, Ialomița:”La porumb, deficitul de umiditatea își spun cuvântul”
Seceta este deja prezentă și în Ialomița, acolo unde face agricultură Nicolae Sitaru – vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. Acesta spune că efectele lipsei ploilor se văd deja în culturi iar cel mai afectat în momentul de față este porumbul. ”Cultura de floarea-soarelui suferă foarte tare în această perioadă din cauza lipsei de apă. Cu toate astea situația este mult mai gravă la porumb, deficitul de umiditatea își spun cuvântul. În ceea ce privește floarea cred că începând cu 20-25 august vom intra la recoltat, ceva mai devreme decât în mod obișnuit pentru că temperaturile anunțate sunt foarte ridicate și floarea o să se usuce rapid”, ne-a declarat Nicolae Sitaru.
Gheorghe Albu, Constanța: ”Din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă considerăm că producțiile vor fi diminuate cu 25-30%”
Gheorghe Albu este cel mai important fermier din județul Constanța cunoscut mai ales pentru campaniile de înființare a perdelelor forestiere. În zona Podișului Cobadin, fermierul Albu lucrează o suprafață de 6.000 de hectare de teren agricol protejat de 1,2 milioane de salcâmi plantați de-a lungul campaniilor ce s-au desfășurat pe parcursul a 3-4 ani.
Pentru anul acesta fermierul Albu a decis să înființeze 1.500 de hectare cu floarea-soarelui, cultură care se confruntă în prezent cu lipsa de apă și o slabă polenizare cauzată de caniculă. ”Cultura a plecat bine în vegetație, dar din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă considerăm că producțiile vor fi diminuate cu 25-30%. Anul acesta contăm pe un minim de producție de 3.000 kg/ha, nu este exclus ca producția ce va fi recoltată în toamnă să fie mai mică de 3 tone/ha, totul depinde de vreme. Ce este mai grav la cultura de floarea-soarelui este că, din cauza caniculei nu s-a putut face polenizare eficientă a culturii. Căldura a contribuit la asta, dar și lipsa familiilor de albine. Lipsa polenizării duce la apariția semințelor seci, o altă cauza pentru care producțiile vor fi diminuate cu mult la floarea-soarelui la noi în zonă”, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Albu.
Ștefan Stănescu, Olt: ”Dacă am avea o ploaie înainte de recoltat, ar fi foarte bine”
În ferma Agromec Vișina, o afacere cu 3.600 de hectare din județul Olt, tehnologia este la ea acasă, iar planul de cultură nu este lăsat la voia întâmplării. Chiar și în aceste condiții, lipsa ploii își face simțită prezența și aici. ”Anul acesta am ales să înființăm 600 de hectare de floarea-soarelui, cultura arată destul de bine, acum am aștepta niște ploi pentru că traversăm o perioadă caniculară. Dacă am avea o ploaie înainte de recoltat, ar fi foarte bine. Ca și stadiu de vegetație, acum floarea-soarelui este în perioada în care se scutură florile. La această cultură nu am întâmpinat probleme deosebite. La recoltat cred că vom intra undeva la spre sfârșitul lunii august”, ne-a explicat Ștefan Stănescu, tânărul fermier care administrează Agromec Vișina.
Cioloș cere măsuri de urgență pentru a face față secetei
Premierul Dacian Cioloș i-a cerut astăzi vicepremierului Vasile Dîncu să pună în discuție mai multe subiecte la videoconferința cu autoritățile locale de joi, printre care seceta și cadastrul. „Domnul vicepremier Dîncu urmează să organizeze mâine o videoconferință cu prefecții și cu autoritățile locale, cu consilii județene, cu primării, cu participarea Ministerului Agriculturii. O să vă rog să puneți în discuție, dincolo de obiectivele pe care le-ați prevăzut domnule vicepremier, discuțiile legate de cadastru, să discutați și despre pregătirea pentru a face față secetei, cu măsurile pe care ministerul le are în vedere„, i-a spus Dacian Cioloș lui Vasile Dîncu la începutul ședinței de miercuri a Guvernului, potrivit Agerpres.
Videoconferința cu autoritățile locale va fi organizată, joi, la Guvern, de vicepremierul Vasile Dîncu, potrivit unor informații oficiale furnizate marți de Executiv. Conform sursei citate, la videoconferință vor participa prefecții, reprezentanți din consiliile județene și primari. Primarii și reprezentanții CJ vor participa la videoconferință deoarece în cadrul acesteia se va discuta despre cadastru.
La reuniune va participa ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, având în vedere că unul dintre subiectele abordate va fi seceta.
Ce spun prognozele meteo
De astăzi și până pe 2 august, va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a ţării, chiar deosebit de caldă în zonele de câmpie din sud şi est.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 20…31°C la nivelul întregii ţări, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 25…36°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 13…25°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în nordul, vestul și centrul țării. De asemenea, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În Dobrogea, estul, sudul și local în nordul Munteniei, sudul Olteniei, izolat în nord-estul, estul și sud-estul Moldovei se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit va determina o intensificare a proceselor vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, în zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistenţă (Tmax>30…32°C) ale culturilor prăşitoare, se va semnala ofilirea şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea frunzelor bazale, forţări stadiale, precum şi o depreciere a stării de vegetaţie, în special pe terenurile unde se menţin deficite ridicate de umiditate în sol.
La grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea deplină (80-100%).
Floarea-soarelui îşi va definitiva formarea capitulului (100%), continuându-se fazele de înflorire (10-100%) şi maturitate în ceară (10-70%).
Cultura de porumb va înregistra formarea paniculului (70-100%), înflorirea şi mătăsirea (30-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile (60-100%), iar cartoful pentru consum, înflorirea şi creşterea tuberculilor (50-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.
În majoritatea plantaţiilor, seminţoasele (măr, păr, gutui) se vor afla în fazele de creştere a rodului, acumulare a zahărului şi coacerea fructelor, iar sâmburoasele (cais, piersic şi prun) vor parcurge maturarea fructelor şi recoltarea.
La viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor, lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă, creşterea şi izolat maturarea boabelor, în cea mai mare parte a podgoriilor. Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare).