HempFlax și Carmeuse lansează Casa Verde Cânepă, proiect prin care oferă zidărie din cânepă și var pentru 3 case ecologice
agrointeligenta.ro -Carmeuse, principalul producător de var la nivel mondial, și HempFlax, companie olandeză lider pe segmentul de cultivare și procesare cânepă, susțin proiectul Casa Verde Plus, lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Companiile demarează un proiect paralel, Casa Verde Cânepă, prin intermediul căruia oferă materia primă pentru zidărie, realizată din puzderie de cânepă și var, pentru 3 case în plus față de cele selectate de Minister.
Astfel, cei care fie nu au depus dosarul de înscriere în programul inițiat de Minister, fie nu s-au calificat, pot să acceadă la acest proiect, care acordă produse în valoare de aproximativ 5.000 de euro pentru fiecare dintre cele 3 case. Perioada de înscriere va avea loc începând cu data de 1 octombrie și până la 31 decembrie 2016. Toate informațiile despre program vor fi disponibile în curând pe site-ul casaverdecanepa.com.
„Impulsionați de proiectul Casa Verde Plus, am inițiat un proiect paralel, tocmai pentru a încuraja acest mod de a construi ecologic și de a oferi case model pentru cei care sunt interesați. Faptul că AFM a inclus materialul din cânepă și var în programul Casa Verde Plus ne-a dat un imbold să finanțăm această variantă de zidărie ecologică, având în vedere că promovăm de curând zidăria din cânepă și var 100% românească, în postura de producători ai materiei prime”, explică Oana Suciu, Director General, HempFlax Romania.
Cine se poate înscrie în programul Casa Verde Cânepă?
Poate depune dosarul pentru înscriere în program orice persoană fizică ce are în vedere fie construirea, în regie proprie, a unei case noi, fie un proiect de renovare.
“Cele mai importante criterii de selecție sunt ca toată zidăria să fie realizată din cânepă și var și ca proiectul să se dorească a fi finalizat în perioada de primăvară – vară a anului 2017. Selecția se va realiza printr-un concurs de proiecte. Toate vor fi încărcate pe site-ul casaverdecanepa.com și votate online de public urmând ca, în luna ianuarie, primele 10 proiecte din votul online să fie analizate de o comisie mixtă. Tocmai pentru că ne permitem o rapiditate mai mare decât sistemul de stat, estimăm că cele 3 case vor fi realizate în perioada menționată”, adaugă Oana Suciu, Director General, HempFlax Romania.
Zidăria izolantă va fi realizată din puzderie de cânepă și var. Puzderia de cânepă este produsă de HempFlax în județul Alba și constituie un produs secundar ce reprezintă partea lemnoasă a tulpinii, rezultată după extragerea fibrelor tehnice și întrebuințată ca material pentru construcții ecologice.
Varul va fi asigurat de Carmeuse Holding, lider mondial în fabricarea produselor pe bază de var și calcar. Carmeuse oferă soluții performante, economice și prietenoase cu mediul, pentru o gamă largă de aplicații în domeniul industrial, comercial și de mediu. Cu peste 150 de ani de experiență în producerea varului, a calcarului cu conținut ridicat de calciu, varului cu diverse granulații și agregatelor, compania oferă produse indispensabile marilor industrii din domeniul oțelurilor, energiei, mediului și construcțiilor.
Casa Verde Cânepă vine în paralel cu programul lansat ieri spre dezbatere publică de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Casa Verde Plus. Acesta finanțează în premieră în România termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de monitorizare și eficientizare a consumului de energie, apă, gaz și sisteme eficiente de iluminat pe bază de led cu consum redus de energie și durată de viață superioară.
Carmeuse Holding și HempFlax se alatură Administrației Fondului pentru Mediu în demersul acesteia de a îndemna și sprijini constructorii în a folosi surse regenerabile pentru optimizarea energetică a clădirilor: izolarea locuințelor (cânepă, lână, vată minerală bazaltică, plută, perlit, celuloză), zidărie din cânepă și var, dar și finisaje (tencuieli, adezivi, vopseluri și amorse, fără Compuși Organici Volatili) folosind materiale cu amprentă redusă de carbon, non-toxice și din surse regenerabile cu impact implicit asupra calității mediului interior.