• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea găinilor La Bresse, afacerea unui bucureștean

    Gabriela Gimbășanu -

    Rasa de găini La Bresse este printre cele mai cunoscute din lume. Are o carne cu o textură aparte și gust deosebit, apropiat de fazan, ceea ce o face să aibă mare căutare în rândul bucătarilor de la restaurante de lux. În România, La Bresse este afacerea cu care un bucureștean a decis să o ia de la capăt după un eșec cu o fermă de capre.

    Mihai Pană locuiește în București dar are și o microfermă la Câmpulung, în județul Argeș. A început activitatea cu o fermă de capre din rasa Alpină Franceză și, după ce a învățat cum se produce brânza de capră artizanală în Franța, a reprodus rețetele și în România. Afacerea cu brânză de capră rafinată a mers bine până când efectivul i-a fost decimat de furturi masive, așa că anul trecut a luat decizia să-și îndrepte atenție către creșterea păsărilor.  Dintre toate rasele, una singură i-a atras atenția tocmai pentru că nu era atât de cunoscută în România. S-a apucat să investească în La Bresse plecând de la un efectiv-matcă de 18 găini rasa pură, pe care le-a obținut din cele 200 de ouă pe care le-a achiziționat printr-un distribuitor din Germania și Franța. Anul acesta, cu ajutorul ouălor pe care le-a strâns a reușit să ajungă la un efectiv de peste 1.000 de păsări și cocoși pe care le vândut la vârsta de 4 luni cu 35 lei/kg.

    Găunuță La Bresse la vârsta de 5 luni (Foto: Flavius Savin)

    Totul a început cu Claponul

    Afacerea în zootehnie a început acum 15 ani cu ferma de capre și producția de brânză după rețete franțuzești. A fost ”locomotiva” care i-a deschis orizonturile bucureșteanului. După ferma de capre, anul trecut s-a orientat către creșterea raselor franțuzești pentru producerea claponilor (cocoși castrați- n.r). Când a realizat că este mai rentabil creșterea pur și simplu a păsărilor, fără să aibă pierderile pe care le avea în procesul de castrare, Mihai Pană s-a axat pe creșterea și vânzarea cocoșilor de 4 luni.

    ”La Câmpulung am o fermă ce se întinde pe 8 hectare. Anul acesta am produs peste 1.000 de La Bresse, pe care le-am vândut către cei interesați. În prezent mai am în jur de 200 de păsări în fermă și efectivul matcă va rămâne la 50 de bucăți. Totul a început anul trecut când am căutat rasa La Bresse și Faverolles pentru a crește claponi (cocoși castrați – n.r), numai că este o pierdere foarte mare și nu se justifică. Am reușit să vând claponi la 65 lei/kg, dar sunt greu de vândut după șapte luni, pe când dacă vând cocoșul tânăr, la 4 luni, prețul este de 35 lei/kg. Ai o pierdere foarte mare la Claponi, nimeni nu vorbește despre asta, îți mor pe capete la castrare, este o procedură destul de greoaie la cocoși, față de alte animale. Eu am plecat de la 50% pierdere, până am redus-o la 20%, dar ai probleme și cu oamenii. Trebuie să fii atent, pentru că dacă angajații fură din rația furajeră a Claponilor exact în perioada în care el trebuie să facă grăsime în structura cărnii, el face fibră și nu ai rezolvat nimic. Constatând toate astea am decis să cresc rasa La Bresse și să obțin cocoși tineri”, a declarat pentru Agrointeligența Mihai Pană, cel care se ocupă de creșterea păsărilor din rasa La Bresse

    A început cu 18 găini și 3 cocoși La Bresse

    După o informare temeinică, fermierul a decis că este mai rentabil să achiziționeze ouă pentru a-și face efectivul-matcă de găini din rasa La Bresse.

    ”Am cumpărat 200 de ouă, din care mi-au ieșit 55 de pui, nu toți erau rasă pură. Astfel că a început un proces de selecție și din 55 de pui am rămas cu 18 găini rasă pură. Cei trei cocoși i-am cumpărat din altă parte și așa mi-am pus la punct efectivul-matcă. Ouăle au fost aduse din Germania și din Franța, eu le-am cumpărat de la un intermediar. Practic aceasta a fost investiția inițială și am plătit pentru un ou 10 lei”, a adăugat crescătorul de păsări.

    Peste 1.000 de La Bresse

    La Bresse este o rasă veche de 400 de ani, considerată aristocrata raselor de găini din toată lumea. Are origini franțuzești și este cunoscută în lume în trei varietăți de penaj: alb, negru și gri. La Bresse este apreciată atât pentru producția de ouă, cât mai ales pentru calitățile excepționale ale cărnii, apreciată de bucătarii francezi și fiind preferata restaurantelor din Hexagon.

    ”Cele 18 găini și cei trei cocoși mi-au adus un efectiv de peste 1.000 de păsări anul acesta. Sunt găini foarte bune ouătoare, care încep ouatul la vârsta de 5 luni. Având adăpostul pe care l-am folosit la ferma de capre, am băgat găinile acolo, unde era o temperatură constantă, ceea ce este excepțional pentru creșterea găinilor. Eu sunt într-o zonă care nu este favorabilă pentru creșterea păsărilor, dar ferma de capre fiind făcută după un model francez le-a asigurat o temperatură ideală astfel că găinile făceau ouă la -15°C. La mine nu s-a încheiat ciclul de ouat, dar ajunge la 240 de ouă pe ciclu”, a explicat fermierul.

    Ouă de la găini din rasa La Bresse

    Ating greutatea de 3,5 kg în 150 de zile

    Fiind crescute în sistem extensiv, găinile din această rasă iau în greutate ceva mai greu. Dacă puii de carne ating 2,5-3,5 kg în mai puțin de 42 de zile cu o furajare bazată exclusiv pe combinate, puii din rasa La Bresse ating 3,5 kilograme în 150 de zile cu o furajare inteligentă, bazată exclusiv pe combinații de cereale.

    ”Puii modificați genetic iau repede în greutate, iar eu am căutat o rasă care să nu fie modificată genetic. Al doilea criteriu a fost calitatea cărnii și viteza de creștere. Carnea de Bresse are gust de fazan și este cea mai rafinată carne. Puii au un ritm de creștere rapid, la 20 de săptămâni găinile ating greutatea de 2.350 grame, iar cocoșii 2.950 grame. Randamentul în carcasă atinge 70%. În 150 de zile, cocoșii ating o greutate de 3,4-4,5 kg în timp ce găinile ajung la 2-2.5 kg, totul dacă sunt furajați corespunzător”, ne-a spus fermierul.

    2.000 euro pe lună hrana cu furaje de la IBNA Balotești

    Pentru a obține o carne deosebită într-un timp relativ scurt bucureșteanul se bazează pe rețeta furajară pe care specialiștii de la IBNA Balotești au creat-o special pentru această rasă de găini.

    ”Folosesc mâncarea inteligentă de la IBNA Balotești, unde specialiștii fac o combinație de mâncare naturală. Am făcut un test, mi-am făcut singur rețeta furajeră, dar nu am obținut aceleași rezultate, pierd o lună la creștere. Nu se merită, mai bine merg pe o mâncare profesional făcută și bine gândită. Eu am fost foarte mulțumit de rezultatele pe care le-am obținut cu hrana de la Balotești, atât pentru producția de ouă, cât și pentru randamentul de carne în carcasă”, explică fermierul Mihai Pană.

    O rasă foarte rezistentă

    Vechimea acestei rase și faptul că nu este modificată genetic au determinat o rezistență extraordinară a găinilor La Bresse. Practic, această rasă nu prezintă nici o sensibilitate și este recomandată a fi crescută în sistem extensiv cu hrana naturală. Se pretează foarte bine și la creşterea în libertate – free-range, fiind păsări cu temperament vioi și cu mare mobilitate.

    ”Este o găină foarte rezistentă, nemodificată de 400 de ani, are un sistem imunitar foarte puternic, eu nu fac nici un tratament acestor găinii, nu fac nici o injecție, deci este exclusă posibilitatea de a găsi antibiotice în carnea găinilor mele. Nu vaccinez găinile și folosesc doar un antibiotic natural, uleiul de cimbru sau uleiul de oregano, care este ceva mai scump. Când am o problemă la găini administrez în apă ulei de cimbru și astfel nu am nevoie de vaccinare. Nu am pierderi mai mari de 2% chiar dacă nu vaccinez”, a explicat fermierul, cum reușește să mențină sănătatea păsărilor fără să utilizeze antibiotice de sinteză.

    Cocoși La Bresse (foto: Moldoveanu Simina)

    35 lei/kg pentru bucătarii profesioniști

    În ceea ce privește valorificarea cărnii de La Bresse, chiar dacă fermierul Mihai Pană a reușit să vândă mare parte din păsările din ferma de la Câmpulung spune că există totuși anumite piedici în valorificare, determinate pe de o parte de reticență și pe de altă parte de faptul că restaurantele de lux care valorifică această carne preferă să lucreze cu importuri decât cu marfă românească.

    ”Prețul de vânzare este de 35 lei/kg pentru bucătarii profesioniști, dar paradoxul este că restaurantele nu îl introduc încă în mediu, ci se vinde în circuit închis. Am primit comenzi pentru consumul personal, pentru petreceri private. Cei care fac comenzi sunt bucătari profesioniști. Această carne nu este introdusă în meniu, pentru că în general acolo se vinde ce este adus din afară sau ce li se impune de către distribuitori”, a vorbit fermierul, despre piața cărnii La Bresse.

    În ciuda faptului că poate părea un preț destul de piperat pentru un kilogram de carne de pui, trebuie să știți faptul că, în Franța un kilogram de carne La Bresse este de 4 ori mai scump și pornește de la 20-25 euro/kg, în timp ce în restaurantele de lux din Franța o porție de carne Clapon La Bresse ajunge la 80 euro.

    Cocoș La Bresee varietatea de culoare neagră (foto: Din gradina noastra)

    5.000 euro profit pe an la un efectiv de 2.000 de păsări

    Mihai Pană nu poate vorbi încă despre profitul său din creșterea puilor La Bresse întrucât tot ce obține de pe urma valorificării cărnii este momentan investit în ferma de la Câmpulung. Aici, alături de găinile cu origini franceze, cresc iepuri de rasă medie și câteva capre din rasa Alpină Franceză.

    ”Pentru carnea de pui La Bresse este o piață în creștere, dar totul depinde de restaurante. În România poți produce la costuri mici, comparativ cu costurile la care se cresc acești pui în afară dar este destul de complicat să ajungi să exporți. Momentan ferma se auto-susține, tot merge în costul de întreținere. Ca să ai profit trebuie să ai cel puțin o matcă de 40-50 de găini și să ajungi să produci cam 2.000-3.000 de pui. Acest efectiv îți asigură un profit de 5.000 de euro pe an”, a declarat pentru Agrointeligența Mihai Pană, cel care se ocupă de creșterea păsărilor din rasa La Bresse.

    De la ferma din Câmpulung carcasele de La Bresse se pot livra la 2,2-2,5kg, la vârsta de 120-150 zile și pot fi distribuite către cumpărători în crustă de aluat sărat sau în lut, întrucât carnea coaptă este mult mai gustoasă.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou