• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LUNI – ZIUA DECISIVĂ! Fermierii vin la București cu un mesaj clar: ”Plătiți subvențiile SAU intrăm în greva foamei și facem miting național”

    Gabriela Gimbășanu -

    Răbdarea fermierilor s-a sfârșit! Fără subvenții în conturi, lideri din zootehnie au anunțat că vor intra în greva foamei începând de luni, 1 august! Singura soluție pentru a nu se ajunge la un astfel de protest extrem este ca sumele anunțate de APIA să le fie virate în cel mai scurt timp crescătorilor care nu au încasat nici un leu din plățile directe aferente anului 2015.

    APIA a anunțat astăzi că a început autorizarea la plată a sprijinului cuplat pentru vaca de lapte, după ce ieri le vestea fermierilor că a deblocat banii pentru ovine și caprine. Crescătorii spun că banii nu le-au ajuns încă în conturi și se tem ca între ”autorizarea plății” și achitarea subvențiilor să nu curgă săptămâni bune!

    Fără bani și cu puține furaje la dispoziție, fermierii sunt deciși să iasă în stradă dacă nu văd banii din subvenții într-un termen cât mai scurt în conturi. Într-o declarație recentă pentru Agrointeligența Dumitru Grigorean, președintele Federație Crescătorilor de Bovine de Carne din România anunța că începând de luni (1 august – n.r) va intra în greva foamei, tocmai pentru a atrage atenția autorităților cu privire la greutățile pe care le întâmpină fermierii din sectorul zootehnic.

    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro – structură ce reunește cele mai importante forme asociative din zootehnie, este hotărât să rezolve cât mai repede această situație dificilă înainte de a se declanșa un protest extrem, precum cel de intrare în greva foamei. Astfel, în cursul zilei de luni, atât președintele Pro Agro, cât și Dumitru Grigorean, vor avea o întâlnire cu ministrul agriculturii Achim Irimescu.

    Este un gest extrem la care vrea să recurgă președintele Federației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, vizavi de modul în care Agenția de Plăți (APIA – n.r) înțelege să se comporte față de fermierul român din sectorul zootehnic. Practic, în momentul de față mă interesează mai mult omul Grigorean, decât problema pe care o avem toți dintre noi, adică aceea de a primi subvențiile pe zootehnie. Eu cred că așa cum am stabilit astăzi cu domnul Grigorean, luni la prima oră ne vom prezenta la ministerul agriculturii să avem o ultimă discuție legată de urgentarea într-un termen cât mai scurt, asta însemnând câteva zile, a efectuării plăților către sectorul zootehnic. Aceste întârzieri au provocat deja o lipsă în aprovizionarea cu furaje și degeaba li se dau aceste sume de bani fermierilor în luna august, pentru că nu vor putea să cumpere decât furaje foarte scumpe și nu vor putea să aibă suficiente furaje la iarnă”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Contactat telefonic de Agrointeligența, Dumitru Grigorean, ne-a confirmat astăzi că președinții asociațiilor reprezentative vor fi prezenți luni 1 august de la ora 9 în fața MADR. ”Încă nu știm dacă vom fi invitați la discuții. Este o solidarizare fără precedent a tuturor asociațiilor și federațiilor și sper că așa vom lucra de acum înainte, pentru binele celor pe care îi reprezentăm. Dacă vedem că plățile s-au mișcat și lucrurile sunt în regulă ne cerem scuze pentru deranj, le urăm spor la treabă și plecăm acasă. Dacă nu…”, ne-a declarat liderul fermierilor care cresc vaci de carne.

    Este anunțat un protest cu zeci de mii de crescători de animale

    Dacă lucrurile nu se vor remedia într-un timp cât mai scurt, fermierii sunt puși în situația de a lăsa treaba din fermă și de a ieși în stradă.

    În cazul în care în aceste câteva zile actualul management al APIA – care de fapt este și fostul management al APIA nu va înțelege să respecte fermierul român și, în continuare, vor lansa tot felul de promisiuni și termene, eu personal cred că Federația Pro Agro are maturitatea necesară să demonstreze că este o federație puternică și, ca o ultimă măsură, să facem o acțiune de protest la nivel național de câteva zeci de mii de crescători de animale, să se înțeleagă odată pentru totdeauna că funcționarii care sunt plătiți cu sute de milioane din bani publici trebuie să respecte fermierul român care trudește pentru fiecare leu pe care îl obține și pentru care plătește taxe și impozite ca acești angajați să își ia banii – deloc puțini, lună de lună, fără întârziere”, susține liderul fermierilor.

    Nu MADR este vinovat, ci APIA

    Potrivit liderului fermierilor, vinovați pentru întârzierea subvențiilor nu sunt cei de la conducerea Ministerului Agriculturii, ci funcționarii Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură care aleg să-i trateze fără respect pe agricultori.

    Dacă din discuții nu vom avea o înțelegere de ambele părți, la problemele de fond cu care se confruntă zootehnia României, fiecare este liber să meargă pe drumul lui și fiecare are metodele democratice prin care ne putem manifesta dezacordul față de funcționarii agenției de plăți. Vreau să menționez foarte clar că nu găsesc o culpă a ministrului agriculturii, dar găsesc o culpă a funcționarilor APIA care dacă ne uităm în istoric ne-au tot anunțat, ba că primim banii în aprilie, în mai că vin în luna iunie și iată că se termină și luna iulie și nu am primit nici un leu. Zootehnia este sectorul cel mai greu de activitate din agricultură, pentru că aici este ca la mină, se muncește 24 de ore din 24”, ne-a mai spus fermierul.

    În ultima perioadă, discutând cu foarte mulți fermieri, președintele Pro Agro a înțeles mesajul lor prin care își manifestau lipsa de încredere, inclusiv față de formele asociative, pentru că nu s-au făcut suficienți pași astfel încât să-i determine pe acești funcționari ai APIA să efectueze plățile.

    Nu am exagerat cu presiunea publică pentru că am considerat că, odată ce și-au asumat anumite termene, trebuie să se țină de ele, tocmai de aceea nu am recurs la măsura extremă a protestului. Îi asigurăm pe fermierii care încă își manifestă încrederea în formele asociative că dacă lucrurile nu se vor remedia în termenul cel mai urgent, Federația Pro Agro va organiza o acțiune de protest pentru modul în care APIA alege să-i respecte și să-i trateze pe fermierii români din sectorul zootehnic. Am ajuns la un blocaj instituțional pentru că poate ar trebui ca mai devreme de luna septembrie să facem acel consiliu consultativ, pe care primul ministru al României, domnul Dacian Cioloș, ni l-a promis la o dezbatere publică. Cred că este o idee foarte bună. Trebuie să existe niște criterii de performanță foarte clare ale directorilor generali din agențiile plătitoare pentru a ști la ce ne raportăm când vorbim de salarii de 15.000 lei. Să vedem care sunt realizările pentru ca un manager să primească aceste sume de bani”, susține liderul Pro Agro.

    Îmi doresc ca luni să vă anunțăm că plățile pentru zootehnie vor fi efectuate cât mai repede și că banii vor ajunge în termenul cel mai scurt în buzunarul fermierilor, dar la cum au evoluat lucrurile de-a lungul timpul nu am nici cea mai mică încredere că așa se va întâmpla. Este clar că nu putem să mergem mai departe așa, cineva trebuie să răspundă pentru ineficiența administrativă, managerială a statului și eu cred că nu sunt de vină fermierii că nu au primit sumele de bani necesare achiziționării de furaje”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou