• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 98% dintre crescătorii de animale, plătiți până pe 15 august. Fermierii renunță la greva foamei!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care s-au aflat în greva foamei timp de trei zile la porțile Ministerului Agriculturii au decis astăzi să întrerupă până pe 15 august această formă extremă de protest. I-a convins doar promisiunea asumată de conducerea MADR și cea a APIA că vor finaliza plățile în proporție de 98% dintre fermieri, urmând ca restul dosarelor să fie soluționate până cel târziu pe 31 august.

    Am discutat și eu cu protestatarii care sunt încă în greva foamei, sigur că dânșii au avut o listă întreagă de revendicări iar cea mai importantă era cea privitoare la termenul până la care plățile se vor face către fermieri. vorbim aici de Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pe sectorul zootehnic, atât bovine cât și ovine, și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). APIA, și în avem aici pe domnul director general Horumbă, și avem și fermierii protestatari adică Dumitru Grigorean, Costel Caraș și alți colegi. (…) Am agreat cu APIA termenul de 15 august pentru toate plățile în zootehnie, sigur în cea mai mare parte pentru că sunt situații în care se întâmplă să rămână cei care au fost în control și mai au anumite erori. Fermierii aflați astăzi aici au spus clar că suspendă greva foamei până când se plătesc la termen, 15 august repet termenul, dacă nu dânșii vor relua greva. Sper să nu fie cazul iar noi nu angajăm serios în proces. Sper eu să nu se mai repete situații de genul acesta și știm foarte bine că pentru campania 2016 lucrurile sunt în grafic, plățile sunt în pregătire dar sigur că acum ne concentrăm pe ultima parte a campaniei din 2015”, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

    Ministrul a pronunțat ferm și tranșat acest termen și spune că speră să nu ne mai ajungă în situații similare cu cea de astăzi. ”(…) Fermierii au dreptate, dânșii au suferit, noi i-am înțeles integral. Eu înțeleg disperarea dânșilor de aceea luăm aceste termene foarte în serios ca să nu se mai ajungă în situații similare”, a mai spus Irimescu.

    Jurnaliștii prezenți la conferința de presă l-au chestionat pe ministru și în legătură cu ”incidentul” care se repetă în utlimul timp la APIA și anume căderea curentului electric. Irimescu spune că APIA va lua măsuri începând din acest week-end iar acest arument nu va mai fi folosit vreodată drept scuză pentru întârzierea plăților. ”Aș lua-o ca o glumă dar și azi-noapte s-a luat curentul, în afara clădirii, au fost niște cabluri care s-au scurtcircuitat. Este greu de imaginat că în secolul 21 se întâmplă astfel de lucruri dar nici măcar nu mai pot să o folosesc ca scuză tocmai de aceea în acest week-end vor schimba în sistem astfel încât să nu se mai întâmple…chiar atunci când sunt cauze externe să nu mai aibă de suferit sistemul pentru că se resetează totul și atunci blochează practic întreaga activitate”, a subliniat șeful de la agricultură.

    Dintre fermierii protestatari a luat cuvântul Costel Caraș, primul dintre producătorii agricoli care au intrat de la primele ore ale zilei de luni în greva foamei. Acesta a subliniat clar că este vorba doar despre o întrerupere a protestului iar dacă vor fi din nou mințiți, fermierii se vor întoarce cu forțe noi. ”Întrerupem temporar greva foamei până pe 15 august dacă se repectă promisiunea de a plătii totalitatea banilor cu excepția problemelor care v-au fost prezentate, sunt în jur de 3000 de fermieri din câte îmi aduc aminte din cifre care au probleme și trebuie să meargă la APIA să și le rezolve. Deci, repet întrerupem până pe 15 august și dacă se plătesc banii noi întrerupem definitiv și ne vedem de fermele noastre. Vreau să subliniez că dacă nu se va ține de cuvânt APIA, noi nu ne vom întoarce doar în fața MADR ci vom merge și la porțile agenției de plăți”, a declarat Caraș.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial