• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DANIEL CONSTANTIN, fost ministru al Agriculturii: ESTE PRIMUL AN de la aderare când SE ÎNTÂRZIE ATÂT DE MULT plata subvențiilor” – UPDATE

    agrointeligenta.ro -

    Problema întârzierii plăților directe către fermieri a fost atinsă de fostul ministrul al agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu acordat Agerpres. Fost șef la MADR, președintele ALDE a vorbit despre absorbția de fonduri europene din care o parte importantă o reprezintă subvențiile pe suprafață și pentru activitățile din zootehnie.

    ”Pe agricultură sunt două componente: zona de dezvoltare rurală și zona de plăți directe. Din păcate, pe zona de plăți directe este primul an de la aderare când se întârzie atât de mult cu plata subvențiilor. Fermierii sunt extrem de revoltați din acest punct de vedere. Pe zona de dezvoltare rurală s-au întârziat nejustificat, din punctul meu de vedere, deschiderile de sesiuni. Lucrurile nu s-au modificat fundamental, trebuiau să deschidă așa cum era planul inițial, din ianuarie, și cred că astăzi puteam să vorbim despre o absorbție importantă. De ce era important să deschidem cât mai repede? Pentru că, spre deosebire de perioada 2007-2013, acum avem o țintă de performanță, nu numai noi, ci și toate statele europene, pe care trebuie să o atingem până în anul 2018, nu numai pe agricultură, pe toate fondurile”, a declarat Daniel Constantin.

    Am văzut un document aprobat în Guvern care arată că absorbția fondurilor europene până în acest moment este zero pe toate capitolele. Avem doar 57 de milioane de euro datorită faptului că anul trecut Ministerul Agriculturii a deschis, pe proprie răspundere, anumite măsuri. Asta este toată absorbția. În rest, zero. Ce este mai grav, că și previziunile până la finalul lui 2016, asumate de Guvern, sunt zero. Guvernul vine și spune, într-un document pe care probabil nu au vrut să-l facă public: noi nu o să cheltuim niciun ban european până la sfârșitul acestui an. De aceea sunt extrem de sceptic vizavi de performanțele acestui guvern și de performanțele economice pe care le înregistrează România”, a mai spus fostul ministru al Agriculturii.

    UPDATE. În replică la cele declarate de Daniel Constantin în interviul pentru Agerpres, ministrul Achim Irimescu a postat pe Facebook următorul mesaj:

    ”Daniel Constantin continuă sa facă afirmații care nu au niciun sâmbure de adevăr, în speranța ca ar putea face fermierii sa uite ca el este de fapt „artizanul” întârzierii plaților, deși toți fermierii știu acest lucru!

    De fapt singurele lucruri notabile prin care Daniel Constantin s-a făcut remarcat la Ministerul Agriculturii au fost: dezangajarea sumei de circa 1 miliard euro din fondurile FEADR (AFIR) precum și penalizări de sute de milioane de euro și întârzierea plăților directe pe FEGA (APIA) cu 7 luni de zile.

    Suma de 57 milioane euro la care face referire în postarea sa de pe Facebook – ca să mă rezum numai la fondurile europene pe Agricultură – reprezintă plăți pentru contracte derulate în trimestrul I al anului 2016 (ianuarie-martie). Dumnealui, din fericire pentru fermieri, nu mai era ministru din noiembrie 2015.

    De asemenea, suma de 300 milioane euro despre care spune dl. Constantin că va intra in conturile României in perioada următoare, reprezinta plățile pentru contractele derulate în trimestrele II (aprilie –iunie) și III (iulie-octombrie) ale anului 2016. Perioada în care, din nou, dl. Constantin n-a avut nicio contribuție. Suma pe trimestrul II este de 231.935.189 euro, iar pentru trimestrul III de 38.803.356 euro pe FEADR, la care se adaugă și contribuția națională.

    In total, de la schimbarea conducerii MADR, APIA a plătit până la data de 3 august 2016, suma de 1.707,39 milioane euro. Asta in ciuda întârzierilor și blocajelor lăsate la APIA de dl. Constantin.

    Prin urmare, cum spuneam, dl. Constantin s-a făcut remarcat prin dezangajări și corecții în suma de 1,8 miliarde euro și întârzierea cu 7 luni a plaților directe. Pe undeva, eu îl înțeleg… Cum să nu mistifici realitatea, când adevarul este atât de dezastruos? Ieșirile în presă prin care face astfel de afirmații sunt probabil rezultatul frustrărilor sale pentru faptul că Ministerul, condus acum bine, are rezultate notabile, la care dl. Constantin nici nu putea spera vreodată. Din nefericire pentru dânsul cifrele adevărate sunt ușor de verificat și îl contrazic în totalitate.”


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial