• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Modificări trimise la Bruxelles pentru subvențiilor fermierilor!

  Roxana Dobre -

  Subvențiile fermierilor! Anul 2015 a adus mari schimbări pentru plata subvenției iar mulți producători agricoli au rămas fără bani din cauza dosarelor declarate neeligibile. Pentru cei care au respectat condițiile impuse de Comisia Europeană prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sumele au crescut nesperat de mult!

  Sprijinul Cuplat Zootehnie (SCZ) a venit cu sume importante pentru crescătorii de animale dar la ”pachet” și cu niște condiții destul de severe. Înscrierea animalelor în Registrul Genealogic și vârsta vacilor le-a dat bătăi de cap fermierilor. Ministrul agriculturii vine cu o veste bună însă: a trimis deja la Bruxelles o propunere care să dea mai mult șanse fermierilor să primească subvențiile de la APIA. Este vorba despre vârsta vacilor, atât de lapte cât și de carne, care va crește pentru anul de cerere 2017 cu 2 ani pentru fiecare categorie.

  Pe de altă parte, am umblat mult prin  țară unde am discutat cu fermierii și am luat act de cererile lor. Noutățile sunt, repet, ținând cont de solicitările din teritoriu, spre exemplu la vaca de lapte, iarăși ca urmare a solicitării fermierii, vârsta vacilor va crește de la 8 la 10 ani. Deci zic eu că am reușit să ținem cont de ce spun fermierii”, a declarat vineri, Achim Irimescu.

  În plus, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, ne-a declarat că pentru anul de cerere 2017 vor fi schimbări importante și pentru fermierii care cresc bovine de carne. ”Vor fi modificări importante și la vaca de carne. Astfel schema se împarte pe 2 măsuri separate: vaci și tauri pentru reproducție și tineret mascul și femel. Astfel se face o delimitare între fermele de reproducție și cele de îngrășare. Pentru taurii de reproducție am solicitat ca sprijinul să fie acordat anual având în vedere că până acum beneficiau o dată în viață. Vreau să precizez că toate modificările se vor discuta (negocia) de MADR la Bruxelles în perioada următoare. Unele detalii se mai pot discuta pe parcurs cu comisia. Am solicitat ca MADR să îmbunătățească aceste scheme în așa fel încât un număr cât mai mare de fermieri să beneficieze de sprijin. Am văzut că și domnul ministru dorește același lucru. Concluzia noastră a fost ca atunci când este un dialog sincer și deschis se pot rezolva multe dintre problemele cu care ne confruntăm, chiar și în „ceasul al 12-lea”, ne-a declarat în exclusivitate liderul fermierilor care cresc vaci de carne

  Crescătorii de animale, nemulțumiți că pierd banii

  Fermierii erau extrem de nemulțumiți cu acest criteriu privind vârsta vacilor, care îi lăsa pe mulți în afara plăților. ”MADR a impus niște condiții de eligibilitate aberante, de exemplu, Bălțata Românească nu mai este considerată performantă la opt ani (acum vârsta va crește la 10 ani n.r). Eu cresc de 28 de ani Bălțată Românească, am vorbit cu specialiștii de Facultatea de Zootehnie de a USAMV Cluj și mi-au spus că vaca, la vârsta asta, e încă performantă, dar eu o elimin și o consider neeligibilă. Eu personal, și am martori și alți crescători, nu aș spune că am atras atenția, ci de-a dreptul am urlat la MADR că e o prostie să bage acest criteriu”, declara pe 8 octombrie 2015, Dorel Secară, vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

  De precizat că notificarea privind aceste modificăril este trimisă la Bruxelles iar Comisia Europeană poate fi sau nu de acord cu propunerile venite din țările membre! 


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04 Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)