• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Dumitru, PRO AGRO: ”Fondul Mutual trebuie să fie un instrument care să lucreze pentru fermieri și în interesul fermierilor!”

    Gabriela Gimbășanu -

    Fondul Mutual ar putea fi proiect realizabil în curând, la mai bine de patru ani de la lansarea legii privind înființarea intrumentului financiar. Acesta ar avea rolul de a-i despăgubi pe fermierii din vegetal în cazul pagubelor înregistrate din cauza condițiilor meteo extreme: secetă, grindină sau inundații, dar și pe fermierii din sectorul zootehnic, în caz de epizootii. Fondul Mutual ar trebui să acopere toți fermierii din toate sectoarele de activitate.

    În opinia lui Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, Fondul Mutual trebuie să fie un instrument aflat la dispoziția tuturor fermierilor, indiferent din ce organizație fac parte, iar punctul de plecare în construirea acestui instrument de despăgubire al celor care fac agricultură în România este conturarea modului în care va funcționa acest Fond Mutual, fiind mai puțin important în acest punct persoana sau persoanele care îl vor gestiona.

    În primul rând trebuie să plecăm de la niște principii în care Fondul Mutual trebuie să fie un instrument de gestionare a riscurilor în agricultură pentru toți fermierii, fie că vorbim de cei din sectorul vegetal sau cei din horticultură sau zootehnie. Cred că trebuie să plecăm de la niște principii clare de funcționare tocmai că să avem succes cu acest instrument de gestionare a riscurilor și după aceea să putem să discutăm de cine, cum îl va conduce. Văd un Fond Mutual al tuturor fermierilor din România, în care indiferent de organizația din care face parte fermierul, Fondul Mutual să-i fie un instrument bun, care să-l despăgubească în caz de condiții climatice nefavorabile sau epizootii, motiv pentru care cred că mai degrabă trebuie să vedem cum va funcționa acest fond mutual și mai puțin cine, cum îl va gestiona”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Un ONG nu poate gestiona Fondul Mutual

    Nu cu mult timp în urmă, Federația Națională Pro Agro a fost cea care a încercat crearea unui Fond Mutual construit pe premise greșite, tocmai de aceea experiența de atunci l-a determinat pe liderul Pro Agro să tragă concluzia că o organizație non-guvernamentală nu este capabilă să administreze un astfel de instrument financiar, în condițiile legislației actuale.

    Respect toți colegii din sectorul agricol și fiecare organizație are capabilitatea de a se implica în crearea acestui Fond Mutual, dar cred că plecăm de la niște premise greșite. Mai întâi trebuie să vedem care este impactul financiar pe care fermierii trebuie să-l susțină, astfel încât să avem un Fond Mutual funcțional, să vedem care sunt riscurile acoperite și abia după aceea putem discuta de un Consiliu de Administrație care să fie al fermierilor, în majoritate covârșitoare, din diferite filiere de produs. Cred că un ONG nu poate să gestioneze un Fond Mutual, indiferent cu s-ar numi el și mai degrabă trebuie să existe o instituție finaciară nebancară care să gestioneze riscurile în agricultură. Pro Agro a încercat să facă un Fond Mutual, a fost un eșec și trebuie să recunoaștem că nu se poate face un Fond Mutual pe un ONG, pe legislația existentă”, a explicat președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Banii fermierilor trebuiesc cheltuiți ”la vedere”

    Fermierul român face parte din categoria oamenilor optimiști, dar când vine vorba să scoată bani din buzunar, acesta trebuie convins că banii respectivi se vor cheltui așa cum trebuie. În acest sens, președintele Emil Dumitru este de părere că, pentru a-i convinge pe fermieri să cotizeze la Fondul Mutual aceștia trebuie să fie asigurați că banii lor vor fi cheltuiți într-un mod transparent.

    Trebuie să creăm un cadru legal care să ne permită să avem o instuție serioasă și credibilă, controlată și controlabilă de ASF, astfel încât banii fermierilor să fie transparent cheltuiți și fiecare fermier să cunoască cu adevărat ce se va face cu acea contribuție pe care varsă la Fondul Mutual. Numai așa putem să-i cooptăm pe fermieri, să înțeleagă utilitatea acestui intrument financiar. Ca președinte de federație și în numele federației pe care o reprezint nu mi-aș asuma și nu mi-aș aroga o răspundere atât de mare pentru toți fermierii, în așa fel încât să spunem că noi suntem capabili să gestionăm riscurile pentru toți fermieri. Legislația ar trebui să creeze un cadru general aplicabil și apoi să vedem un mecanism în care să cooptăm fiecare organizație, pe filieră de produs, care să facă parte din acest cvorum de conducere la nivel central, iar aparatele executive să fie formate din specialiști plătiți, astfel încât să nu există nici un fel de suspiciune privind modul de cheltuire al banilor. Așa este normal să discutăm, ori dacă începem să vorbim de persoane și cine îl va prelua, eu cred că este o greșeală”, susține fermierul.

    În 2016 nu vom avea un Fond Mutual funcțional

    Având în vedere ritmul în care evoluează discuțiile în ceea ce privește Fondul Mutual, în acest an sunt șanse minime să funcționeze un Fond Mutual care să-i despăgubească pe fermierii deja afectați de secetă pentru al doilea an consecutiv.

    Estimez că anul acesta nu putem să discutăm despre un Fond Mutual funcțional, ci mai degrabă despre o legislație care să permită crearea cadrului Fondului Mutual, pentru ca ulterior fermierii să adere la acest instrument. Altfel discutăm discuții și nu ne atigem obiectivele asumate și în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, unde sunt alocate aproximativ 220 milioane de euro pentru despăgubirile pe incidentele climatice”, a mai spus liderul Pro Agro.

    Nu cred că astăzi trebuie să discutăm de nume, de organizații și de cine, cum preia o astfel de entitate, pentru că Fondul Mutual este al tuturor fermierilor și nu este al unei organizații sau a unei persoane anume. Îmi doresc foarte mult să se realizeze un Fond Mutual pentru fermieri și în interesul fermierilor”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Zetor Crystal HD – tractorul perfect pentru fermele mici și mijlocii. Dotări, preț în România Cerealele se scumpesc, prețul rapiței a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani AAC: Adoptarea Legii arendei marchează o zi istorică pentru agricultura românească!