• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aurica Doroftei, femeia care a strâns o avere cultivând flori

    agrointeligenta.ro -

    Despre ieşeanca cu oa avere impresionantă strânsă din cultivarea florilor vorbeşte tot Iaşiul, mai ales că Aurica Doroftei a făcut bani frumoşi înainte de Revoluţie şi chiar a fost cercetată că şi-a ridicat o vilă prea impunătoare din bani…suspecţi.Povestea femeii are un început cel puţin ciudat, dacă ar fi să luăm în considerare că visul ei din tinereţe era să devină soprană. Astăzi, în vârstă de 75 de ani, Aurica Doroftei poate fi considerată una dintre cele mai de succes femei din România. auricaPotrivit bzi.ro, ieşeanca nu a terminat vreun master în afaceri internaţionale la vreo facultate cunoscută din Occident. Nu a urmat nici măcar cursurile vreunei facultăţi din România. Nici pe cele ale vreunei firme de antreprenoriat. Cu toate acestea, timp de 53 de ani a dezvoltat o afacere care i-a adus o avere colosală, dar şi respectul celor din jur. Cu banii strânşi în primii ani, si-a ridicat o vilă şi şi-a cumpărat o masină de lux la acea vreme. Soţul şi-a dorit o nevastă casnică. Succesul afacerii l-a determinat, însă, să-i fie alături, să o încurajeze şi să o ajute tot timpul. Și totul a început din năruirea unui vis de adolescentă.

    Pe când era numai un copil visa să devină soprană, însă părinţii n-au avut cu ce să o ţină la Conservator, acolo unde fusese admisă cu nota zece plus. La scurtă vreme, şi-a descoperit talentul pentru grădinărit.

    A adus soiuri noi în România

    „Mi-am făcut colţul meu de grădina. Am început să cultiv flori şi chiar să aduc soiuri noi”, povesteşte Aurica despre debutul afacerii. Odată cu majoratul, a venit şi căsătoria cu un băiat care câştiga destul de bine încât să-i ofere o viaţă frunmoa să, dar Aurica s-a ambiţionat şi i-a arătat că poate aduce în casă la fel de mulţi bani ca şi el. „Munceam zi lumină. Făceam propriile răsaduri, le plantam, culegeam florile şi mergeam în Piaţa Independenţei să le vand. A fost foarte greu la început, dar eram tânăra, nu-mi păsa de oboseală. Primii bani câştigaţi mi-au adus o satisfacţie enormă. Puteam să susţin familia, puteam să am proprii mei bani”, spune Aurica Doroftei.Soţului nu i-a mai rămas decât să o susţină, iar de-atunci afacerea a continuatb să înflorească. „Eu mergeam să vând flori, iar el le culegea. De multe ori nu mai ajungeam la piaţă. Mergeam cu braţele pline de flori pe trotuar şi oamenii se âmbulzeau ca să le cumpere. Aveam deja clienţi fideli care mă aşteptau la tarabă”, arată femeia.
    Și-a ridicat o vilă din câştig
    Din profitul obţinut cu flori şi-a cumpărat o Skoda 120L, un adevărat lux în acele timpuri şi a construit o vilă, strârnind astfel invidia vecinilor şi bănuielile autorităţilor. „În prima zi de Craciun au venit ofiţerii de la economic, cu cei de la finanţe şi cu alţi inspectori. Mi-au spus că nu se poate ca o casa ca a mea să fie construită din bani curaţi”, rememorează florăreasa. A urmat un proces şi multe lacrimi amare izvorâte din neputinţa de a-şi demonstra nevinovăţia. Salvarea a venit din partea unui judecător înţelept.”Am intrat în sala de proces şi judecatorul s-a uitat la mâinile mele. Erau crăpate de muncă, negre acolo unde pătrunsese pământul adânc sub crăpături. S-a uitat le mine şi a spus că nimeni care are asemenea mâini nu poate fura sau delapida. Și asa s-a încheiat procesul. Am fost absolvită”, susţine femeia.
    Nu va renunţa la grădină

    Astăzi, după o viaţă de muncă, Aurica şi soţul ei în vârstă de 82 de ani se gândesc să se retragă din afacerea cu flori care i-a adus împlinirea. Se poate mândri cu soiuri pe care alţii nu le au în grădini. „Am pierdut anul acesta aproape 5.000 de gladiole. Au îngheţat din cauza gerului din aceste zile. Nu mai pot să muncesc cum lucram în tinereţe. Soţul meu are 82 de ani şi abia îşi duce zilele. Dar mai am multe alte răsaduri pregătite. Meseria de florar adevărat, cel care îşi cultivă singur florile, nu prea mai rentează. Mă gândesc ca de la anul să mă retrag, să rămân doar cu gradina, fără a mai vinde flori”, ne-a spus Aurica Doroftei. Dar chiar şi aşa, femeia susţine că nu va renunţa la grădina ei pentru nimic în lume. Singurul copil, un băiat, nu a moştenit dragostea de flori a mamei. A ales altă meserie, la fel de bănoasă.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA