Costel Caraș, fermier: Se pare că vom relua greva foamei pentru că APIA nu a plătit subvențiile cum a promis!
Gabriela Gimbășanu -Ora 13.00 – termenul pe care fermierii l-au dat APIA pentru a le comunica situația plăților a expirat. Mai mult, crescătorii de animale care s-au aflat în greva foamei la începutul acestei luni nu au primit nici un semn de la Ministerul Agriculturii sau de la conducerea APIA, iar din analiza făcută la nivelul fermelor se pare că promisiunea de a li se plăti cel puțin 95% din subvenții până ieri, 15 august, nu a fost respectată. De data aceasta se pregătesc să intre în greva foamei circa 50 de fermieri!
”Nu am fost la nici o discuție, nu am ce să caut la minister (Ministerul Agriculturii– n.r) sau la APIA, am avut o discuție când am întrerup greva foamei. Din informațiile mele nu știu să fie prezenți fermieri la ministerul agriculturii care să discute despre problema subvențiilor întârziate. Nu avem ce să căutăm din nou la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ca să ne spună ce? Nu am fost nicăieri și nu am de ce să mă duc. Am cerut în scris la APIA să-mi transmită situația plăților la ziua de ieri ca să știm ce facem. Am cerut să primesc un răspuns până la ora 13:00. Nu am primit nimic până acum, mai aștept să nu zică că mă grăbesc. Aștept un răspuns azi de la APIA să știm și noi ce e de făcut. Îmi doresc să primesc un răspuns pozitiv deși nu cred că este posibil, pentru că am treabă în fermă, nu stau să-mi pierd vremea, dar nici nu putem să rămâne indiferenți în fața unei situații care e strigătoare la cer”, a declarat pentru Agrointeligența Costel Caraș, crescător de vaci de la lapte din Brănești, Ilfov.
”Din câte se pare 90% vom relua greva pentru că am sondat noi în țară, nu am încredere în ce îmi spun ei într-o hârtie și se pare că nu au reușit să se apropie de loc de cei 95% fermieri plătiți. Sunt departe rău, cu vreo 20-30% față de ce au promis inițial. Cred că undeva peste 50-60% dintre fermieri au fost plătiți, departe de ce au promis. Suntem hotărâți să reluăm greva foamei, poate de mâine, de poimâine, trebuie să analizăm situația. Nu este cazul să ne lăsăm batjocoriți atât de mult”, ne-a mai spus cel care s-a aflat în greva foamei în fața MADR la începutul acestei luni, alături de Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, și de Paul Cristescu, crescător de vaci de carne. Lor li s-au alăturat apoi alți fermieri veniți din țară și protestul a fost stopat doar după ce MADR și APIA și-au asumat termenul de 15 august pentru a plăti subvențiile în procent de 95%.
La acest moment, se face o nouă listă cu fermieri deciși să reia protestul. ”Este o diferență netă, în mod evident sunt foarte mulți fermieri cărora le este frică se se înscrie pe lista celor care sunt dispuși să intre în greva foamei. Nu toți au deschiderea să-și facă public numele. În prezent suntem cel puțin 50 de fermieri care vor veni în prima fază și sunt convins că după aceea vor veni mult mai mulți. Este adevărat că sunt foarte mulți fermieri care și-au luat banii și pe care nu-i mai interesează, că așa e la noi la români. Eu am primit banii, dar nu mai e o chestiune care ține de bani, este vorba de un principiu, nu poți să-ți bați joc de fermierul român. Cel mai probabil nu ne vom vedea numai în fața ministerului agriculturii, ci o să fim și în fața Guvernului pentru că domnul Dacian Cioloș și-a asumat clar termenul de 15 august pentru a plăti 95% din fermieri”, ne-a mai spus Costel Caraș.