• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Friza. Rasa de ovine care dă cel mai mult lapte

    Gabriela Gimbășanu -

    Rasa de ovine Friza este pentru sectorul de creștere a ovinelor echivalentul rasei Holstein la bovine, adică este rasa apreciată ca având cea mai bună producție de lapte. Oaia friză nu este încă foarte răspândită la noi dar câștigă teren mai ales în rândul crescătorilor cu efective reduse, care doresc randament maxim de la animale.

    Rasă de oi specializată pe producția de lapte, Friza a fost alegerea lui Adrian Cioacă, 39 de ani, din Țigănești, județul Teleorman. În urmă cu patru ani, el a cumpărat primele cinci exemplare de rasă pură. Tehnician veterinar, crescătorului nu i-a fost frică să investească într-o rasă nouă, mai pretențioasă.

    Nu am ales această rasă în mod întâmplător. Am mers pe rasa Friză în primul rând pentru că performanțele productive în materie de lapte sunt mult mai bune decât la rasele românești, au conformația corporală adaptată pentru producția de lapte”, a declarat pentru Agrointeligența Cioacă Adrian, crescător de ovine Friză din localitatea Țigănești, județul Teleorman.

    oi cu cea mai mare productie de lapte

    Rasă de ovine specializată pe producția de lapte

    Rasa de ovine Friză (East Friesian – n.r) este considerată a fi una din cele mai vechi rase de oi din lume, ce provine din regiunea Friesland, aflată la granița dintre Germania și Olanda. O selecție genetică atentă, realizată pe parcursul mai multor secole, a dus la obținerea unei rase specializată în producția de lapte, care este foarte docilă și se adaptează ușor condițiilor de creștere intensivă.

    Oile din rasa Friză sunt foarte productive. În general, asigurând o nutriție corespunzătoare, cantitatea de lapte pe care o obțin zilnic de la un animal este de 1,5-2 litri, ajungând la 420-440 litri într-o perioadă de lactație ce diferă de la 210-230 zile. Oile din rasa Friză nu doar că oferă mult lapte, dar acesta are calități deosebite, fiind bogat în vitamine și proteine, în timp ce procentul de grăsime atinge și 6%. Laptele pe care îl obținem îl folosim pentru a produce brânză, folosită în special la consumul personal, în timp ce doar o mică parte alegem să o comercializăm, mai mult către rude și cunoscuți”, a vorbit fermierul despre producția de lapte și valorificarea acestuia.

    Oile sunt hrănite cu o rețetă proprie de furajare

    Potrivit crescătorului de ovine, pentru a obține o producție mare de lapte, oile au nevoie de o dietă calitativă, adecvată nevoilor lor nutriționale. Oile de lapte au cerințe nutriționale mai mari decât oile crescute pentru carne sau fibre. Hrănirea necorespunzătoare poate reduce atât producția de lapte pe zi, cât și perioada de lactație.

    Pentru hrănirea oilor folosesc furaje pe care le cumpăr de pe piața liberă. Părinții mei au și o suprafață de teren agricol unde produc o parte din cerealele pe care le folosesc în rația furajeră a animalelor. Pentru a atinge potențialul productiv al rasei este important să asiguri oilor tot ce au nevoie. În general, hrana lor este compusă dintr-un amestec de mai multe cereale, pe care le fac în proporții variate. Este o rețetă proprie pe care o folosesc de când m-am apucat de această activitate și care mi-a dat rezultate foarte bune. De asemenea, este foarte importantă asigurarea apei proaspete, în permanență și în cantități suficiente. Este nevoie de multă apă pentru a produce mult lapte”, a explicat fermierul.

    De la cinci exemplare a ajuns la un efectiv de peste 30 de capete

    În patru ani, fermierul din Teleorman a reușit să-și sporească efectivul, ajungând în prezent să dețină peste 30 de capete de Friză, rasă pură. Primele exemplare care au ajuns în microferma din Țigănești l-au costat 250 euro/bucata, la o greutate de 20 kilograme și au fost aduse din străinătate, de un intermediar.

    Oile din rasa Friză sunt cunoscute și pentru fertilitate precoce: după vârsta de un an, oile fată câte doi și adesea câte trei sau chiar patru miei, fiind adecvate pentru turmele mici. Procentul de fătare pentru o oaie matură este de 280%. De asemenea, oile sunt mame excelente, stând în permanență alături de mieii lor care au o rată de creștere rapidă. La fel de important este și faptul că reproducerea nu este dependentă de anotimp, așa cum se întâmplă în cazul raselor autohtone de ovine.

    Rasa Friză poate fi folosită pentru încrucișări în scopul de a îmbunătăți cantitatea de lapte produsă și fertilitatea altor rase.

    ovine rasa friza

    Au o rezistență scăzută la temperaturile ridicate

    Oile din rasa Friză au o rezistență crescută la boli, cu toate acestea principalele sensibilități ale rasei sunt reprezentate de rezistența scăzută la temperaturile ridicate și de faptul că se pretează mult mai bine a fi crescută în turme mici, de 50-60 animale.

    Această rasă de ovine nu se pretează a fi crescută în turme mari, este de preferat creșterea ei în turme mici, așa dă cele mai bune rezultate în producția de lapte, dar și de miei. O sensibilitate pe care am remarcat-o de-a lungul timpului este legată de faptul că această rasă nu este una foarte tolerantă cu temperaturile ridicate. Dacă la temperaturi foarte scăzute nu are nici o problemă, se comportă foarte bine, la temperaturi ridicate apar problemele legate de scăderea producție de lapte”, a precizat crescătorul de ovine.

    200 euro/bucata: prețul berbecului de 4-5 luni

    Atașamentul dezvoltat față de animale l-a determinat pe tânărul fermier să scoată la vânzare doar câțiva berbeci care au rezultat din fătările de anul acesta. Prețul pentru un berbec de 4-5 luni ajunge la 200 euro și este ușor negociabil pentru cei interesați să cumpere.

    Din cele peste 30 de animale din rasa Friză am și tineret, atât berbecuți, cât și mieluțe. Am destul de puține la vânzare, pentru că nu prea ne lasă inima să-i vindem. Fiind totul la stadiu de pasiune toți cei din familie punem suflet în această activitate și ne-am atașat de fiecare animal în parte. Tocmai de aceea alegem să vindem berbecuții, pentru că nu ne îndurăm să-i tăiem. Berbecuții îi vindem la 200 de euro/bucata, la o vârstă de 4-5 luni. În funcție de cumpărător prețul mai poate fi negociat”, ne-a spus Adrian Cioacă.

    cum arata oile din rasa friza

    Caracteristicile rasei Friză

    Ovinele din rasa Friză sunt animale masive, oile atingând greutatea de 75-95 kg, în timp ce berbecii ajung la 100-125 kg. Ovinele din această rasă sunt caracterizate de faptul că au nasul de culoarea roz, capul și picioarele sunt lipsite de lână, iar copitele sunt deschise la culoare, nu au coarne. O caracteristică specifică a acestei rase este aspectul cozii, subțire și fără lână. De asemenea, producția de lână este destul de mică, în medie de 4-5 kg pe an, lâna fiind albă și cu dimensiuni ~35 microni.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!