• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Costel Caraș, pregătit pentru grevă: Mâine voi fi în fața Guvernului. În ritmul acesta, se plătesc subvențiile pe 2015 până în 2018

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierul Costel Caraș se pregătește să intre din nou în greva foamei, începând de mâine. Ziua de lucru a crescătorului de vaci din Brănești, județul Ilfov, a început astăzi de la ora 3 dimineața, când Caraș s-a pornit să taie lucernă pentru a lăsa suficientă hrană animalelor. Ne-a mărturisit că vrea să fie sigur că pe perioada cât va protesta în fața Guvernului, animalelor sale nu le va lipsi nimic. 

    ferma Costel Caras
    O parte din vacile Holstein din ferma lui Costel Caraș

    Pregătesc ferma pentru două săptămâni, să poată funcționa și fără mine aici. De dimineață de la ora trei tot tai la lucernă, să aibă de mâncare, tot ce trebuie și de mâine în loc să ne facem treburile în fermă, umblăm cai verzi pe pereți, dar asta e situația”, a declarat Costel Caraș pentru Agrointeligența.

    Față de ieri, când APIA a anunțat raportul care i-a înfuriat pe fermieri, lucrurile au rămas neschimbate. La fel și decizia crescătorilor de animale de a intra în greva foamei în fața Guvernului după ce APIA și Ministerul Agriculturii nu și-au respectat promisiunea de a finaliza plățile în zootehnie în proporție de 95% până la data de 15 august.

    Mâine, la ora 11:00 voi fi în fața Guvernului. Cel mai probabil vor fi alături de mine 8-12 fermieri și, pe parcurs, vor veni și alți fermieri, mai ales că vin și din zone mai îndepărtate: Suceava, Bistrița, Constanța. Nu contează când ajung, important este să fie alături de mine. Până acum nu m-a sunat nimeni, nici de la APIA, nici de la MADR. Nu știu dacă se fac presiuni în țară pentru ca fermierii să renunțe la greva foamei, iar eu personal nu am primit nici un astfel de telefon în ideea de a vedea cum se rezolvă situația. Ei mă cunosc pe mine și nu mai avem ce să discutăm, din moment ce ai mințit de zece ori și a zecea oară tot prost a ieșit, în loc de 95% ai plătit 60%, ce să mai povestim?!”, ne-a mai spus Costel Caraș.

    Fermierul spune că din acest moment, singura persoană nu care se mai poate discuta este premierul Dacian Cioloș. ”Cu domnul Dacian Cioloș, dacă ne va chema la discuții vom merge pentru că deocamdată eu nu am discutat cu dânsul și nici colegii mei. Vom vedea ce va fi, noi avem niște puncte puține și foarte clare. Achim Irimescu și domnul director Horumbă de la APIA trebuiesc dați afară, pentru că văd că oamenii ăștia nu au de gând să plece, cu toate că nu sunt în stare să facă treabă, iau bani degeaba și trebuie să preia dânsul (Dacian Cioloș – n.r.) frâiele, să pună la punct lucrurile. Exact cum am cerut ieri, lucrurile nu s-au schimbat”, a mai spus crescătorul ilfovean.

    La cum arată lucrurile, Costel Caraș crede că ritmul de plată al APIA este unul care va duce unele dosare până în 2018. ”În ritmul asta cred că vor termina de plătit pentru anul de cerere 2015 abia în 2018, la cum se mișcă lucrurile. Cred că lucrurile astea nu mai trebuiesc tolerate și trebuiesc din rădăcină îndepărtate. Nu se poate să îți bați joc de oamenii care produc, care plătesc taxe. Dacă tratezi oamenii care realizează produsul intern brut așa”, crede fermierul.

    Cât despre efectele întârzierii subvențiilor, Costel Caraș crede că se poate vorbi despre subminarea economiei naționale. ”Acești oameni pot fi acuzați și de subminarea economiei naționale, mai ales că toți banii ăștia care vin de la Uniunea Europeană au rolul să miște economia, să dezvolte țara, ori ei țin pe loc lucrurile din incompetență, din prostie”, încheie Caraș declarația pentru Agrointeligența.

    Vă reamintim că în cursul zilei de marți, 16 august, APIA a comunicat că din totalul de 944.075 cereri unice de plată aferente Campaniei 2015 au fost emise ordine de plată pentru 96,5% din cereri, reprezentând un număr de 911.228 (pentru cel puțin o schema de plată). În ceea ce privește diferența rămasă, respectiv 32.847 cereri aflate pe cursul de autorizare, doar pentru 1,6%, respectiv 15.572 cereri, nu au fost efectuate plăți pe niciuna din schemele de plată. Fermierii sunt însă nemulțumiți și spun că au primit doar o mică parte din bani în conturi, unii chiar zero lei, și că în zootehnie, pragul dosarelor care au primit autorizare pentru plată este de doar 60%.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România