• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plantarea de toamnă a căpșunului. Sfaturile specialiștilor

  agrointeligenta.ro -

  Plantarea de toamnă a căpșunului este o lucrare importnată de care depinde succesul plantației, al producției de fructe. Cele mai multe întrebări la înființarea unei culturi de căpșun sunt legate de amplasarea culturii, soiurile recomandate sau tehnologia de înființare a unei plantații.

  Stolonii de căpșun se pot planta, cu unele excepții, de-a lungul întregului sezon de vegetație, începând din primăvară (martie-aprilie), până toamna în luna octombrie. Fiecare sezon de plantare are avantajele și dezavantajele lui.

  Beneficiile și riscurile plantării de toamnă

  Intervalul de timp potrivit pentru înființarea unei plantații de căpșun toamna este în luna septembrie și în primele două săptămâni din octombrie. Deși, uneori, cultivatorii forțează să planteze mai târziu, mai ales după porumb și legume târzii, în cazul în care gerurile de toamnă apar mai devreme, există riscul ca plantele să nu fie bine înrădăcinate, să apară fenomenul descălțării, iar în iernile geroase, o parte din plante să înghețe. Dacă plantarea s-a făcut până la data de 10-15 octombrie, există timp suficient pentru ca plantele să se înrădăcineze și să ierneze corespunzător.

  Plantare căpșuni toamna. Perioadă, distanțe de plantare, îngrijire stoloni

  Plantarea de toamnă a căpșunului se face numai cu plante proaspete. Nu se folosește material biologic frigo deoarece acesta este păstrat timp de 8-10 luni în camere frigo, prin urmare amidonul prezent în plantă începe să se degradeze iar calitatea plantelor este foarte slabă.

  Spre deosebire de sezonul de primăvară, toamna volumul lucrărilor în fermă, mai ales în legumicultură, este mult mai redus, vremea este mai caldă și căpșunul se poate planta fără presiunea altor lucrări agricole.

  Plantele puse în pământ toamna folosesc mult mai bine precipitațiile acumulate în timpul iernii, iar în primăvară pornesc în vegetație mult mai repede, odată cu încălzirea vremii. Dacă avem parte de o toamnă lungă, există și avantajul ca în anul următor, în intervalul mai – iunie, să se obțină o producție de fructe de 150-200 grame/plantă, ceea ce crește șansele de a acoperi o bună parte din cheltuielile efectuate cu înființarea culturii.

  Plantări în teren bine lucrat

  Totuși, dacă terenul nu este bine pregătit, nu se recomandă înființarea culturii căpșunului în toamnă.

  Principalele lucrări care se fac înainte de plantare sunt:

  Dacă nu avem gunoi de grajd, se aplică o fertilizare moderată cu îngrășăminte complexe de tipul 15-15-15 sau un îngrășământ în care să predomine fosforul și potasiul.

  În această perioadă nu se aplică îngrășăminte azotate.

  Dacă plantația se protejează cu folie de mulcire preperforata, mai întâi se face modelarea terenului, se poziționează banda de picurare și apoi se acoperă cu folia neagră de mulci.

  Mașinile specializate fac aceste operațiuni la o singură trecere.

  Dacă folosim mulciul de paie, plantarea se face la distanța de 85-90 cm între rânduri și la 25-30 cm între plante pe rând.

  În acest caz, terenul dintre rânduri se lucrează cu o motosapă iar pe rând lucrarea se face manual.

  În solarii, se recomandă ca plantarea să se facă până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a putea obține o producție cât mai mare în primăvara următoare. Dacă în câmp se plantează în jur de 4 plante/mp, în solarii se cultivă circa 6-7 plante/mp în cazul culturilor care se mențin numai un sezon.

  Căpșunul are o bună plasticitate ecologică și poate fi plantat într-un areal geografic divers și extins, de la câmpie și până la munte. Este important ca solul să nu fie prea argilos, să nu băltească apa, să nu fie puternic alcalin sau puternic acid. Plantația se amplasează pe un teren plan pe care să existe o sursă de apă.


  Te-ar mai putea interesa

  Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

  Ultimele știri

  Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată