• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantare căpșuni toamna. Perioade, distanțe, îngrijire

    Angelica Lefter -

    Plantare căpșuni toamna: recomandări. Când se plantează căpșunii. La ce adâncime și la ce distanțe se plantează căpșunii toamna. Cum se îngrijesc stolonii de căpșuni după ce au fost plantați toamna.

    Plantarea căpșunilor se face de mulți grădina primăvara, însă plantarea de toamnă are o serie de avantaje. Cel mai important este acela că veți avea prima recoltă de căpșuni în anul următor. Dacă plantați stolonii primăvara, se poate să nu culegeți nimic în acel an, majoritatea soiurilor rodind abia în anul următor celui de plantare.

    Perioadele în care se poate planta căpșunul toamna

    Când se plantează căpșunii toamna – perioadă

    Perioada în care se plantează căpșunii toamna depinde mult de condițiile din acel an. Intervalul de timp în care se pot planta stolonii de căpșuni se deschide de la finalul lunii august în județe din nord sau în zonele submontane și montane, până la începutul lunii octombrie în zonele de sud, cu climă mai blândă și toamnă mai lungă.

    Plantarea de toamnă a căpșunului. Sfaturile specialiștilor

    Nu este necesar ca plantarea sau replantarea stolonilor de căpșuni să fie făcute la temperaturi ridicate, din contră acest lucru poate fi făcut și când se instalează vremea mai rece.

    De ce se usucă căpșunile. Motive pentru ofilirea și uscarea căpșunilor

    Când alegeți momentul pentru a planta căpșunii, aveți în vedere că prinderea lor necesită măcar trei săptămâni de temperaturi mai blânde – fără temperaturi de îngheț, apoi plăntuțele vor putea ține piept sezonului rece.

    Loc bun pentru plantarea căpșunilor

    Unde plantăm căpșunii toamna. Cel mai bun loc

    Cel mai bun loc pentru plantarea căpșunilor este însorit, cu o suprafață plană, ferit de vânt și curenți reci de aer, cu o sursă apropiată de apă. Dacă apele subterane din zonă sunt aproape de suprafață, trebuie construite paturi înalte pentru căpșuni.

    În ceea ce privește calitatea solului, solul nisipos sau argilos cu un nivel de aciditate apropiat de neutru (pH 5,5-6,5) este cel mai potrivit pentru căpșuni.

    Cosirea căpșunului după recoltare. Când și cum se taie frunzele la căpșun

    Culturile premergătoare pentru cultura de căpșuni se recomandă a fi cele de leguminoase, pepeni, ceapă, usturoi, morcovi, pătrunjel, mărar, salate, țelină, ridichi sau sfeclă.

    Pe de altă parte, cartofii, castraveții, ardeii, varza, vinetele precum și zmeura sau murele, nu sunt culturi premergătoare potrivite pentru căpșun întrucât pot transmite anumite boli lăsate în sol.

    Pentru rotația culturii de căpșun, țineți cont că aceasta nu poate fi cultivat cu randament bun în același loc mai mult de 2-3 ani.

    Solul se pregătește înainte de plantarea căpșunilor toamna

    Fertilizarea solului pentru căpșunul plantat toamna

    Pregătirea solului în care se va planta căpșunul se face prin curățarea suprafeței de buruieni și resturi vegetale de la culturile anterioare. Se sapă bine solul și se face o fertilizare înainte de a planta stolonii de căpșun.

    Afacerea cu căpșuni la solar și vânzare în tonete-căpșună. Povestea fermierului Samuel Surdan

    Pentru ca solul să se așeze, o astfel de pregătire pentru plantare trebuie să înceapă în avans, cu 3-4 săptămâni înainte de plantare.

    Fertilizarea solului înainte de plantarea căpșunului se face cu îngrășăminte minerale, în combinație cu fertilizanți naturali. Pentru fiecare metru pătrat de cultură de fertilizează cu:

    Înainte de plantare se sapă din nou straturile, se nivelează suprafața solului și pentru a preveni apariția bolilor se tratează cu produse biologice ce au acțiune fungicidă și antibacteriană.

    Mulcirea cu folie a căpșunului plantat toamna

    Mulcirea căpșunului plantat toamna este de mare ajutor culturii. Grădinarii experimentați optează pentru mulcirea cu folie de plastic sau cu agrotextil. Aceaste materiale protejează plăntuțele, împiedică apariția buruienilor și crează un strat protector care ajută căpșunul să nu înghețe.

    Replantarea căpșunilor: După cât timp trebuie înlocuită o cultură de căpșun

    Folia la căpșun vă va ajuta să aveți și fructe curate, care nu intră în contact cu solul și care sunt mai puțin vulnerabile la boli sau putregai.

    Pentru a planta căpșunul în folie, faceți mici tăieturi în formă de cruce în materialul de mulcire.

    Distanța la care se plantează căpșunii

    Tehnologia de plantare a căpșunului: adâncime, distanțe, densitate

    Distanța la care se plantează stolonii de căpșun trebuie să fie de aproximativ 30-40 de centimetri pe rând. Distanța dintre rânduri se lasă suficient de mare pentru a vă permite ulterior să îngrijiți plantele și să culegeți fructele.

    Adâncimea de plantare a căpșunului depinde de dimensiunea stolonilor. Gropile în care se pun stoloni trebuie să îi acomodeze pe aceștia astfel încât rădăcinile să fie complet acoperite.

    Cum se plantează căpșunul toamna

    Cum se plantează căpșuni toamna

    Plantarea căpșunului toamna se face după ce stolonii au fost atent selecționați. Ei nu trebuie să prezinte urme de boli, să nu fie uscați sau să provină din surse de care nu sunteți siguri.

    Cu o zi înainte de plantare, este indicat să puneți răsadurile în apă cu un stimulator de înrădăcinare.

    Înainte de a planta căpșunul, în fiecare groapă de pune apă și o mână de cenușă. Ulterior se pune răsadul de căpșuni aranjând cu grijă rădăcinile, se pune pământ și se compactează cu palma în jurul plantei. Ulterior se mulcește cu paie.

    La plantarea căpșunilor, ”inima” (punctul de creștere) ar trebui să fie la nivelul solului. Dacă stolonii sunt plantați prea la suprafață, iar rădăcinile sunt deasupra suprafeței solului, plantele fie se vor usca de vânt și soare, fie vor îngheța. Dacă stoloni de căpșun se plantează prea adânc, punctul de creștere este acoperit cu pământ, iar planta putrezește și moare.

    Dacă răsadurile de căpșuni sunt slabe și există riscul de a nu prinde rădăcini, se pun câte două în gaură la plantare.

    Dacă plantarea căpșunului este efectuată corect, anul următor, fermierul se poate aștepta la o recoltă bogată de căpșuni, chiar dacă stolonii au fost plantați cu doar câteva luni în urmă.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!