• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TRATAMENT BIO pentru legume: Amestecul din 10 INGREDIENTE NATURALE care protejează ÎMPOTRIVA BOLILOR ȘI DĂUNĂTORILOR

    Gabriela Gimbășanu -

    Un amestec cu 10 ingrediente naturale dovedește creativitatea legumicultorilor români după ce, în ultimii ani, și-a dovedit eficiența în lupta cu bolile și dăunătorii. Cel care a dezvoltat rețeta este Vali Cucu, un cunoscut cultivator de legume și un pasionat păstrător al soiurilor vechi și inedite. După mai mulți ani de teste, nemțeanul a reușit să dezvolte propria rețetă, una de tip 2 în 1, adică și insecticid și fungicid.

    Rețetă conține zece ingrediente ”minune”

    Tratamentul bio pe care îl folosește Vali Cucu și pe care îl împărtășește și altor legumicultori are la bază zece ingrediente: coada-calului, usturoi, ardei iute, tutun, bicarbonat de sodiu, zahăr, pelin uscat, rostopască, urzici și săpun lichid.

    ”De-a lungul timpului mi-am dezvoltat o rețetă proprie pe care o folosesc de mai bine de trei ani în grădina de legume. Rețeta bio pentru protecția plantelor din grădină este compusă din: 200 gr coada calului uscată, 3-4 căciulii (căpățâni – n.r.) de usturoi zdrobit, 5 ardei cât mai iuți, tutunul de la 5-6 țigări – ar fi bine dacă ai avea tutunul în propria grădină, dar este eficient și cel de la țigările din comerț, 100 grame de bicarbonat de sodiu, 4-5 linguri de săpun lichid, 100 gr de zahăr, aproximativ 50 grame de pelin uscat, o mână generoasă de rostopască și o mână bună de urzici verzi. Toate aceste ingrediente se fierb în 5 litri de apă timp de aproximativ 10 minute. După fierbere, las compoziția la răcit și după ce s-a răcit complet, strecor și mai adaug 5 litri de apă. Cu acești zece litri de apă stropesc legumele din grădină – o suprafață de 1.000 de metri pătrați”, a declarat pentru Agrointeligența Vali Cucu un cunoscut legumicultor și păstrător al semințelor vechi de legume din localitatea Bălțătești, din județul Neamț.

    Rețeta asigură 80% protecție

    De mai bine de trei ani de când folosește această rețetă în grădina sa, legumicultorul a remarcat faptul că această soluție îi protejează plantele în proporție de 80%.

    Eu folosesc această soluție pentru a proteja plantele de atacul bolilor și al dăunătorilor. Pentru buruieni folosesc un erbicid extraordinar – sapa. Se găsesc soluții și separat, dar eu am ales să combin componentele active din fiecare element al soluției în așa fel încât protecția să fie cât mai eficientă, mai ales că nu folosesc nicio substanță chimică pentru legumele pe care le produc. Am trei ani de când folosesc această soluție și plantele merg foarte bine. Până acum am remarcat faptul că această soluție îmi protejează plantele în proporție de 80%”, a explicat fermierul nemțean.

    Soluția se aplică la un interval de timp de 7-10 zile

    Recomandarea legumicultorului nemțean este să se aplice această soluție după ora 10 dimineața, la un interval de timp de 7-10 zile.

    În general, eu aplic tratamentul în jurul orei 10, ca să aibă timp să se usuce, dar niciodată pe ploaie. Dacă ziua este întunecată, amân aplicarea tratamentului pentru ziua următoare. În general, fac stropirea o dată la 7-10 zile, totul în funcție de condițiile meteo. Anul acesta am făcut în jur de 6-7 tratamente cu această soluție naturală pe care o aplic până la sfârșitul lui august. După această perioadă nu mai ai probleme, se răcorește vremea și plantele nu mai au nevoie de tratamente”, a mai spus păstrătorul de semințe vechi de legume.

    Obligatoriu: unul sau două tratamente cu zeamă bordeleză

    În grădina din localitatea Bălțătești din județul Neamț, protecția culturii de tomate trebuie completată cu aplicarea a unul sau două tratamente cu zeamă bordeleză, efectuate imediat după aplicarea operațiunilor de copilire sau rupere a frunzelor din partea de jos a plantei.

    Cuprul cicatrizează foarte repede rănile rezultate în urma copilirii sau a ruperii frunzelor. Rana este locul unde boala își face cel mai ușor locul. Aplicând această zeamă bordeleză protejezi planta și o ajuți să-și cicatrizeze rana mult mai repede. Recomand ca tăierea frunzelor și copilirea să se facă cu un cuțit foarte bine ascuțit și să se lase un ciot de 5-10 mm, tocmai pentru a nu permite instalarea bolilor. Este indicat ca aceste două operațiuni aplicate culturii de tomate să se facă în zilele însorite, niciodată când se anunță ploaie”, a declarat pentru Agrointeligența Vali Cucu un cunoscut legumicultor și păstrător al semințelor vechi de legume din localitatea Bălțătești, din județul Neamț.


    Te-ar mai putea interesa

    Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă