• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANUNȚ de la Bruxelles! S-a decis cum se împart cele 500 de milioane de euro pentru fermieri

    agrointeligenta.ro -

    În luna iulie, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, anunța alocarea unui buget total de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor care activează în sectoare agricole cu probleme . La acel moment s-a anunțat că o parte din bani va fi alocată direct statelor membre – buget din care României îi revine 10.896.083 de euro, dar și că o mare parte din sumă, 150 de milioane de euro, va putea fi accesată direct de către crescătorii de vaci care reduc producția de lapte.

    Sunt deosebit de mulțumit de schema de ajutor pentru reducerea producției de lapte, deoarece oferă un răspuns cu adevărat european la o problemă pe piața UE. Sunt încrezător că această măsură va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea situație din piață și se va reflecta în prețuri îmbunătățite pentru producătorii de produse lactate din Europa”, a declarat vineri comisarul Phil Hogan, când s-a anunțat că au fost conveniți termenii în care se vor aloca banii, termeni ce urmează să fie publicați în Jurnalul european.

    În privința bugetului de 350 de milioane de euro alocat direct statelor membre, s-au stabilit o serie de reguli, dar modul în care vor fi alocate în final fondurile rămâne la decizia guvernelor naționale care pot alege să sprijine sectoarele pe care le consideră destabilizate la acest moment.

    Atenția este însă concentrată pe schema de 150 milioane de euro care este un nou răspuns politic la situația de pe piață, și, prin urmare, o mare parte din discuția din iulie a fost centrată în jurul finalizarea detaliilor.

    Se ia în considerare perioada octombrie-decembrie

    Punctul cheie este că acesta va funcționa un sistem la nivel european, astfel încât va fi decizia fiecărui fermier să decidă dacă el/ea dorește să participe – cu perspectiva unei plăți pentru reducerea producției în perioada octombrie- decembrie, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

    În timp ce conceptul de bază nu s-a schimbat față de ce s-a discutat în iulie, întâlnirea din această săptămână a clarificat/finalizat multe dintre elementele tehnice, cum ar fi:
    – revendicarea minimă care va fi de 1.500 kg;
    – revendicarea maximă de 50% din producția în perioada de referință;
    – penalitățile pentru incapacitatea de a reduce producția pentru suma totală oferită;
    – diferitele termene și normele administrative și de control relevante.

    Bugetul total acoperă 1,07 milioane de tone de lapte

    Programul va fi rulat ca o „examinare simultană”, ceea ce înseamnă că oficialii Comisiei vor accepta toate ofertele notificate de către statele membre în cauză până la termenul convenit – cu excepția cazului în revendicări depășesc volumul de 1,07 milioane tone, care corespunde bugetului disponibil. Dacă se va depăși plafonul, se va aplica un coeficient de reducere, iar dacă plafonul nu va fi atins, se va putea lua decizia extinderii schemei, până când se atinge volumul bugetului.

    Din momentul în care se ajunge la termenul-limită schemei, fermierii vor avea apoi 45 de zile pentru a furniza dovada că au redus producțiile de lapte, apoi imediat li se va plăti sprijinul aferent.

    În afară de aceste informații oficiale, Agrointeligența vă reamintește că în luna iulie, presa de specialitate de la nivelul EU anunța că pentru fiecare litru redus, crescătorul va beneficia de un ajutor vehiculat de 14 eurocenți. Cu alte cuvinte, dacă o fermă a produs anul trecut 30.000 de litri de lapte în octombrie, noiembrie și decembrie, iar anul acesta, pentru aceleași luni, livrează doar 20.000 de litri, va primi un sprijin de 1.400 de euro (diferența de cantitate înmulțită cu 0,14 euro/litru).

    Se așteaptă ca regulile de accesare a sprijinului suplimentar pentru sectorul laptelui să fie bătute în cuie în luna septembrie, iar din octombrie, schema de reducere a producțiilor să intre în funcțiune la nivelul UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!