• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Irigarea porumbului: cât de eficientă este montarea unui sistem subteran de irigații prin picurare

    Gabriela Gimbășanu -

    Irigarea porumbului devine obligatorie în multe zone agricole ale țării, zone unde în ultimii ani, seceta a mușcat din producții cu regularitate. Investiția într-un astfel de sistem este principalul factor care îi împiedică pe fermierii români să își doteze exploatațiile, însă acest mit pare să fie demontat de reprezentanții companiei Netafim. Furnizori specializați pe sistemele de irigare prin picurare, aceștia vorbesc deschis despre costuri, dar și despre faptul că odată instalate, irigațiile funcționează fără probleme cel puțin 20 de ani.

    Irigarea prin picurare a porumbului este o tehnologie care câștigă teren prin două avantaje majore: economie importantă cu apa și cu motorina, și reducerea considerabilă a bolilor – deci și a costurilor cu tratamentul culturii.

    Bogdan Zainea Netafim Romania

    Bogdan Zainea, specialistul companiei Netafim, le-a vorbit recent fermierilor invitați la Ruse, în Bulgaria, la Centrul de Excelență DEKALB despre un nou nivel al irigațiilor prin picurare – cel în care sistemul este complet îngropat, adică de irigațiile subterane sau subsoliere.

    Sistemul de irigare este prevăzut cu o unitate de fertilizare și o unitate de filtrare principală. În acel loc, apa este filtrată și se adaugă fertilizanții prin conducte și prin liniile de picurare, aceștia ajungând mai departe către plantă. Marele avantaj și marele beneficiu în această situație este că reușim să livrăm plantei apă și fertilizanți tot timpul. Mai mult decât atât, dozele pe care obișnuiți să le aplicați în stare solidă, acum aveți posibilitatea să le împărțiți în 8-10 tranșe și să le aplicați săptămânal. Orice plantă în momentul în care consumă hrana dozat, la săptămână, oferă cu totul alte rezultate, mai bune. În general, la fertilizarea prin picurare se folosește jumătate din cantitatea de fertilizanți folosiți în zonele neirigate, iar rezultatele obținute sunt net mai bune”, le-a explicat fermierilor Bogdan Zainea, specialistul companiei Netafim.

    Comparativ cu un sistem de irigare prin picurare de suprafață, cel subteran are avantajul că pe perioada funcționării nu mai implică alte costuri operaționale. Astfel, deși la achiziție, soluția de irigare este mai scumpă decât sistemul de irigare de suprafață, cel îngropat este conceput să reziste mai bine de 20 de ani fără să necesite reparații majore.

    ”În cazul sistemelor de picurare de suprafață sunt niște costuri operaționale în fiecare an. Fermierul trebuie să vină în primăvară cu rolele să le pună și să le strângă în toamnă. Avem proiecte operaționale care sunt funcționale de peste 20-25 de ani. Această perioadă depinde foarte mult de sistemul de filtrare folosit, dacă ai un sistem performant și nu se înfundă conducta, ai toate șansele să ajungi la o astfel de perioadă de timp de funcționare fără reparații”, a precizat specialistul.

    Sistemul de irigare prin picurare se îngroapă la 30-35 cm adâncime

    Având un astfel de sistem îngropat la 30-35 cm adâncime, rădăcina plantei are acces imediat la apa și fertilizanții administrați. Singurul inconvenient este acela că nu mai permite prelucrarea clasică a solului – prin arătură, ci doar o discuire de suprafață, care afectează sistemul îngropat.

    ”Înființăm undeva la 60.000 de hectare de sisteme de irigații prin picurare îngropate numai pentru cultura de porumb, pe plan internațional, iar din aceste 30.000 de hectare sunt clienți care se reîntorc și vor să reinvestească. În România am început la fel, cu 5-10 hectare și suprafața crește anual. Tehnologia de care vorbeam, cea îngropată în sol, se îngroapă undeva la 30-35 cm. Toată lumea mă întreabă cum mai fac lucrarea de arătură dacă ai sistemul îngropat la 30-35 cm? Foarte simplu, nu se mai face arătura clasică, ci se aplică doar o discuire”, ne-a mai spus Bogdan Zainea.

    Fermierul atinge cu ușurință 14-16 tone/ha la cultura de porumb

    Recoltele bune la cultura de porumb se obțin ușor cu un sistem de irigare prin picurare care asigură plantei toate elementele necesare pentru a produce. Prin utilizarea sistemului îngropat propus de Netafim, fermierul are asigurată o producție de 14-16 tone/ha, producție care se obține respectând niște principii agronomice clare, pe care tot cei de la Netafim le pun la dispoziția fermierilor.

    ”Nu ne dorim să vindem linie de picurare sau aspersie, ne dorim să vindem soluții de irigații prin picurare. În momentul în care interacționăm cu fermierii, luăm analize de apă, din sursa pe care dorește să o folosească clientul, luăm analize de sol și oferim o soluție optimă și un plan de fertilizare pe care i-l dăm și suportul agronomic necesar în așa fel încât respectivul client să ajungă la 14-16 tone/ha la cultura de porumb cu ușurință, fără a fi necesară intervenția noastră”, ne-a declarat Bogdan Zainea, specialistul companiei Netafim.

    Iar ca sfat important pentru fermierii care investesc într-un sistem de irigații, specialiștii Netafim recomandă optarea pentru o companie care oferă servicii la cheie și care să includă și partea de proiectare și de obținere a autorizațiilor – un proces anevoios și care poate tergiversa chiar și cu anii implementarea sistemului.

    Cum se instalează un sistem îngropat de irigare prin picurare pentru cultura de porumb


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial