Cultivarea rapiței – sfaturi pentru înființarea culturii
Gabriela Gimbășanu -Unii fermieri încep de la mijlocul lunii august, alții la debutul lui septembrie sau chiar mai târziu. Toți însă își calculează bine pașii pentru una dintre cele mai importante lucrări din fermă: înființarea culturii de rapiță. Oleaginoasa s-a dovedit anul acesta cea mai rentabilă plantă, și cum așteptările sunt mari și pentru recolta de anul viitor, este nevoie de un start bun pentru cultură!
Tehnologia de cultură a rapiței nu este una complicată, însă planta este sensibilă la condițiile de climă. Dacă în toamnă nu are suficientă apă, există riscul unei răsărire neuniforme și a unei intrări dificile în iarnă. De asemenea, dacă planta nu are un stadiu de vegetație corespunzător, cel puțin 8 frunze adevărate, 8 cm lungimea rădăcinii principale și 8 mm diametrul coletului, temperaturile negative pot duce la înghețarea plantei și implicit la pierderea culturii.
Pentru a afla care sunt regulile și recomandările pentru înființarea culturii de bază și, implicit, un start bun al acestei culturi, Agrointeligența a stat de vorbă cu Carmella Duma, reprezentant tehnic pentru zona vest în cadrul companiei Monsanto, care ne-a oferit informații importante referitoare la semănatul rapiței. Astfel, fie că folosiți hibrizii DEKALB sau de la alți producători, regulile sunt general valabile!
1. Alegerea corectă a hibridului
Alegerea hibridului de rapiță se face întodeauna în funcție de mediul de producție, momentul semănatului și tehnologia de cultură aplicată în fermă. DEKALB comercializează hibrizi de rapiță convenționali și hibrizi Clearfield care se poziționează în funcție de mediile de producție din fermă astfel: hibrizii DK Exodus, DK Exception, DK Exstorm și DK Imminent CL se pretează pentru mediul scăzut de producție deoarece sunt foarte stabili și valorifică foarte bine condițiile mai vitrege de cultură, prin ritmul de dezvoltare rapid din toamnă, toleranța la temperaturile scăzute din iarnă, toleranța la boli și scuturare, toleranța la secetă și arșiță din momentul înfloritul și dezvoltarea silicvelor.
Pentru mediul de productie mijlociu, hibrizii DK Exception, DK Expression, DK Exprit, DK Exstorm si DK Imido CL valorifică foarte bine inputurile și tehnologia aplicată, iar pentru mediul de producție ridicat sunt recomandați în cultură hibrizii: DK Expression, DK Exception, DK Exprit, DK Exstorm, DK Imido CL si DK Impression CL.
Toți hibrizii din portofoliul DEKALB sunt recomandați în cultură pentru acest an secetos, lipsit de precipitații deoarece au o dezvoltare foarte rapidă în toamnă și se pretează la semănatul tardiv, la sfârșitul perioadei optime sau imediat după aceasta, putând beneficia de ploile din luna septembrie, astfel recuperând din vegetație.
2. Rapița se seamănă în epoca optimă
Perioada în care ne aflăm – final de august, început de septembrie, corespunde cu sfârșitul epocii optime de semănat la rapiță pentru estul Moldovei și în plină epocă de semănat în sud și vest țării. Este important de precizat că fermierii trebuie să semene și apoi să aștepte ploaia, în caz contrar, dacă s-ar aștepta întâi ploaia și apoi ar intra la semănat, s-ar pierde zile importante. În schimb, rapița care este deja semănată, la prima ploaie aceasta va germina și va răsări în cel mai scurt timp.
3. Densitatea recomandată este de 40-65 boabe/mp
În funcție de calitatea și/sau pregătirea patului germinativ, de momentul semănatului, hibridul ales, indicii de calitate ai seminței și distanța între rânduri, densitatea la semănat poate varia între 40-65 boabe/mp. Cu toate acestea, obiectivul final este reprezentat de obținerea unei densități de 35-50 plante/mp, totul în funcție de caracteristica hibridului ales.
4. Monitorizarea dăunătorilor
Tratarea semințelor de rapiță este foarte importantă. Astfel, fungicidul este important pentru protecția împotriva bolilor, în timp ce tratamentul cu insecticid nu reprezintă o importanță vitală, deoarece la adâncimea de 3-3,5cm în sol, dăunătorii sunt în număr foarte redus, uneori chiar inexistenți. Pentru protecția împotriva dăunătorilor din timpul vegetației (în primă fază: Phyllotreta sp., Psylliodes sp. Athalia), controlul se realizează cu ajutorul aplicării unuia sau a două tratamente în vegetație, în funcție de evoluția vremii. Pe parcursul vegetației, în toamnă, pot apărea ocazional alți dăunători: ex. Delia sp., Agrotis sp., Agriotes sp., care atacă rădăcina și colet sau Agriolimax sp., Pieris sp., Mamestra sp. care atacă partea aeriană. Este important de precizat faptul că, dacă avem o toamnă ploioasă și temperaturi scăzute, atacul dăunătorilor este mult diminuat.
De mare ajutor în monitorizarea dăunătorilor sunt capcanele care se găsesc în comerț. Ele se montează imediat după semănat, pe tijă, aproape de sol, depăşind uşor nivelul rozetei. Pe măsură ce plantele vor creşte, vasul galben se va înălţa, culisând pe tijă, până imediat deasupra plantelor. Verificarea capcanelor pentru insecte trebuie făcută zilnic, până la apariţia primilor dăunători și pe măsură ce numărul acestora crește este important să se aplice tratamentul corespunzător pentru dăunător sau dăunătorii prezenți în cultură. Este recomandată montarea unei astfel de capcane pentru fiecare solă pe care ai cultivat rapiță.
5. Tehnologia minimum tillage sau no tillage la cultura – recomandate pentru toamnele secetoase și solurile ușoare, nisipoase
Aplicarea acestor tehnologii este o decizie care aparține fermierului și este dependentă și de dotarea de care acesta dispune. În funcție de textura, structura solului și condițiile climatice din momentul semănatului, plus parcul de utilaje din fermă se poate aplica tehnologia de minimum sau no tillage la hibrizii de rapița DEKALB. În toamnele secetoase se poate aplica cu succes tehnologia de minimum tillage și no tillage, pentru prevenirea pierderii apei din sol și dacă fermierul dispune de o semănătoare pentru semănatul în minim și no tillage.
În schimb, în toamnele cu exces de umiditate, lucrarea solului în minim sau no tillage, pe solurile grele, argilo-lutoase, ce rețin apa este de evitat. Solurile ușoare, nisipoase se pretează la tehnologia de minim sau no tillage indiferent de umiditatea din sol.