• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Național Apicol 2016: Greșeli care pot lăsa apicultorii fără sprijinul pentru creșterea albinelor

    Roxana Dobre -

    Bani pentru apicultori! Crescătorii de albine care au depus cereri până la termenul limită de 1 august beneficiază de ajutor financiar prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), bani ce se acordă din Programul Național Apicol (PNA) 2014-2016. Anul acesta fiind ultima sesiune prin care banii sunt împărțiți după regulile cunoscute de stupari, urmând ca din 2017 să fie introduse anumite schimbări!

    Apicultorii au putut depune până la 1 august cereri de solicitare a ajutorului financiar acordat prin PNA. Mâine, 31 august este ultima zi când APIA mai poate efectua controale iar apicultorii trebuie să țină cont de o serie de greșeli care trebuie evitate pentru a nu pierde banii. De precizat că controlul la fața locului la nivelul sprijinului financiar, din cadrul fiecărei forme asociative respectiv, apicultorii, se va efectua în procent de 5% din numărul total al acestora.

    Iată care sunt acestea:

    – Dacă în urma controlului efectuat, se identifică neconcordanţe între informaţiile furnizate în cererea de plată, documentele justificative şi situaţia de la faţa locului, beneficiarilor li se aplică o reducere a ajutorului cuvenit cu 20%!

    – Reprezentanţii formelor asociative, cât şi apicultorii selectaţi care au depus cerere unică de solicitare a sprijinului trebuie să fie prezenţi la data comunicată pentru efectuarea controlului la fața locului sau să mandateze un reprezentant. Refuzul controlului la fața locului duce automat la excluderea de la plată!

    Formele asociative au obligația, ca în cel mult 45 de zile lucrătoare de la data încasării ajutorului financiar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, atât de a plăti membrilor apicultori sumele autorizate la plată, cât și de a transmite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură documente privind efectuarea plăților către membri apicultori, beneficiari ai sprijinului cuvenit. Documentele privind efectuarea plăților către membri apicultori, beneficiari ai sprijinului cuvenit, pot fi depuse și după termenul prevăzut, în termen de 25 de zile lucrătoare, aplicându-se formelor asociative o reducere de 0,5% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor aprobate la plată și nedistribuite, însoțite de documente justificative prin care se motivează întârzierea.

    Fac excepție de la termenul prevăzut formele asociative care se află în una din situațiile:
    -Decesul apicultorului beneficiar al sprijinului, al reprezentantului legal al formei asociative, caz în care forma asociativă depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură copia certificatului de deces;
    -Emiterea unui act administrativ pe numele formei asociative prin care s-a dispus blocarea contului în care au fost virate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sumele autorizate la plată pentru apicultorii beneficiari ai sprijinului, caz în care forma asociativă depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură copia actului administrativ din care reiese blocarea contului;
    -Incapacitate profesională de lungă durată a reprezentantului legal sau a apicultorului membru al acesteia, în care forma asociativă depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură copii ale documentelor justificative, conform legislației specifice în vigoare.

    În cazurile excepționale, forma asociativă are obligația de a depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, documentele privind efectuarea plăților către membri apicultori, beneficiari ai sprijinului cuvenit, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care forma asociativă este în măsură să facă acest lucru, dar nu mai mult de 1 martie 2017, împreună cu documentele doveditoare ale situației invocate.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă