• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Erbicidele pe bază de glifosat și care conțin taloamină vor fi retrase de pe piață

    agrointeligenta.ro -

    O informație prezentată trunchiat i-a pus pe jar pe fermierii români. Conform acestei informații, folosirea glifosatului ar fi fost interzisă începând cu data de 22 august anul acesta, odată cu mesajul fiind postat și un document cu antetul Ministerului Agriculturii. Nimic mai fals! În realitate este vorba despre produse care conțin taloamină, un coformulant care se folosește în unele erbicide pe bază de glifosat!

    Lista produselor pe bază de glifosat pentru care s-a retras certificatul de omologare de la data de 22 august include NUMAI acele produse care conțin un compus  – coformulantul poli oxietilen amina.

    ”La 30 octombrie 2015 (5), Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) a comunicat Comisiei o declarație privind evaluarea toxicologică a polioxietilenaminei (CAS nr. 61791-26-2), o substanță frecvent utilizată cu rol de coformulant în produsele de protecție a plantelor care conțin glifosat. Aceasta a constatat că, în comparație cu glifosatul, a fost observată o toxicitate semnificativă a polioxietilenaminei în toate punctele de evaluare investigate. Au fost subliniate motive de îngrijorare suplimentare cu privire la potențialul polioxietilenaminei de a afecta sănătatea umană atunci când este utilizată în produsele de protecție a plantelor care conțin glifosat. De asemenea, autoritatea a considerat că o posibilă explicație a datelor medicale referitoare la oameni pentru produsele de protecție a plantelor care conțin glifosat constă în faptul că toxicitatea este determinată, în principal, de componenta polioxietilenamină a preparatului. (…) În lumina cunoștințelor științifice și tehnice actuale, este oportun să fie modificate condițiile de utilizare a substanței active, în special prin excluderea coformulantului polioxietilenamină (CAS nr. 61791-26-2) de la utilizarea în produsele de protecție a plantelor care conțin glifosat”, se arată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1313 al Comisiei din 1 august 2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 în ceea ce privește condițiile de aprobare a substanței active glifosat.

    lista produse cu taloaminalista produse cu taloamina 2

    Comunicare tardivă din partea MADR

    Astfel, România a pus în aplicare legislație europeană întocmind lista produselor pe bază de glifosat care conțineau și formulantul cunoscut sub denumirea de taloamină și despre care s-a anunțat în cursul acestui an că se vor impune restricții pentru folosire, în final luându-se decizia la nivel național de a se interzice produsele care îl conține. Din păcate, ca și în multe alte situații, decizia MADR a fost comunicată tardiv, iar companiile din industrie au primit hârtia oficială abia vinerea trecută, adică pe 26 august, deși certificatele de omologare erau retrase din 22 august! Mai mult, MADR nu a comunicat nimic la nivel oficial și nu a informat public fermierii despre decizia luată și implicațiile acesteia, fapt ce duce la posibile confuzii.

    De subliniat că și după retragerea certificatului de omologare, produsele cu taloamină au, potrivit informațiilor Agrointeligența, un termen 6 luni pentru comercializare și distribuire și alte 6 luni pentru utilizare și depozitare. O altă variantă – pentru care deja au optat mai multe state europene, este cea cu 6 luni ca perioadă de comercializare și distribuire și 12 luni pentru depozitare și utilizare, o variantă pe care și România ar putea să o ia în calcul pentru a sprijini fermierii. 

    O altă informație importantă și utilă pentru fermieri este aceea că în portofoliul companiilor rămân numeroase alte produse pe bază de glifosat și care nu conțin taloamină. Astfel, spre exemplu, dacă vorbim despre Monsanto, au rămas valabile produsele cu substanță activă, glifosat și care ca NU conțin taloamină, precum: ROUNDUP CLASSIC PRO, ROUNDUP GEL, ROUNDUP EVOLUTION, ROUNDUP ENERGY, ROUNDUP ADVANCE.

    Autorizația pentru glifosat, prelungită cu încă 18 luni

    Vă reamintim că la finele lunii iunie anul acesta, Comisie Europeană a anunțat oficial decizia de a prelungi autorizația pentru folosirea glifosatului în spațiul comunitar cu încă 18 luni, timp în care la nivel european se vor finaliza studii temeinice privind folosirea acestei substanțe în activitatea agricolă și eventualele riscuri.

    Hotărârea a fost salutată de agricultorii români care se bazează pe aceste produse pentru combaterea eficientă a buruienilor. ”De peste 40 de ani, glifosatul, ingredient principal în anumite produse pentru protecţia plantelor, are o istorie de comercializare şi utilizare în condiţii sigure în peste 160 de ţări, inclusiv în România. Acesta reprezintă un instrument important pentru fermieri în combaterea eficientă a buruienilor, având un spectru larg de utilizare, non-selectiva, sistemică şi post-emergentă. Peste 800 de studii ştiinţifice serioase au confirmat siguranţa acestor produse. Una dintre cele mai grele provocări întâlnite în fermele din România este reprezentată de prezenţa buruienilor, iar produsele pe bază de glifosat reprezintă una dintre soluţii. Fermierii au nevoie de a avea în continuare acces la aceste produse, care să le permită un control mai bun al burienilor la costuri accesibile şi care sunt prietenoase cu mediul înconjurător”, comunica, în iunie, conducerea LAPAR.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou