• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Premierul Cioloș încearcă să îi calmeze pe fermieri: ”În maxim trei săptămâni, o lună de zile…”

  agrointeligenta.ro -

  Fermierii fierb! Propunerile pe care ei le fac la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru o legislație care să îngrădească accesul străinilor la terenurile agricole sunt trecute cu vederea. Potrivit președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) – Laurențiu Baciu, proiectele la care se lucrează nu au nimic în comun cu ce au cerut cei care lucrează pământul în România și care văd cum cele mai fertile suprafețe au căzut deja în mâna străinilor.

  ”În ceea ce privește legea vânzării terenurilor, nu se mai întâmplă nimic! O lege pentru care ne tot luptăm nu va ieși în veci și dacă va ieși, nu va spune nimic sau va fi mai rea decât a fost până acum. Tot avem discuții, consultări, mergem la MADR cu propuneri și partea MADR pare să vrea numai să ne convingă că nu avem dreptate. Nu putem facem nici o modificare pentru că îi deranjăm pe alții: la noi întâi ai grijă de ceilalți și pe urmă de tine, ca popor. Chiar azi am fost la minister și am întrebat în ce stadiu se află legea vânzării terenurilor. Mi-au fost arătate niște draft-uri care din punctul nostru de vedere nu au nici o legătură cu propunerile noastre. Am plecat foarte dezamăgit de acolo și în acest sens m-am gândit la o altă soluție, una care o să fie mai eficientă decât modificarea unor legi și anume la strângerea de semnături pentru a determina Președinția României să organizeze un referendum privind vânzarea terenurilor către străini”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

  Despre ce pași va face Guvernul pentru a modifica legislația funciară a vorbit aseară premierul Dacian Cioloș la TVR 1. Declarația sa vine aproape ca un răspuns la oful fermierilor.

  ”Cred eu că, în maxim trei săptămâni, o lună de zile, o să putem să punem pe masă câteva propuneri noi la care se lucrează acum la Ministerul Agriculturii. Aici analizăm pe de-o parte, oportunitatea de a veni cu o propunere legislativă nouă sau ordonanță de urgență, sau de a merge cu propuneri de amendamente pe proiectele de legi care sunt deja în Parlament pe acest subiect și avem discuții cu parlamentari. Lucrăm pe câteva idei care să revadă puțin dreptul de preempțiune, să favorizeze pe cel care lucrează terenul sau colectivitățile locale, chiar statul”, a declarat Cioloș, la TVR.

  El a vorbit și despre soluții privind încurajarea achizițiilor de terenuri.

  ”Pe noi ne interesează ca terenurile să nu fie achiziționate pentru a fi speculate, ci să fie lucrate și de asta ne gândim inclusiv la anumite termene minimale de la care, după ce s-a cumpărat un teren, el să poată fi dat în folosință tocmai pentru a încuraja achizițiile de terenuri din partea celor care doresc să le lucreze”, a mai spus Cioloș.

  Vă reamintim că problema acaparării terenurilor agricole nu este nouă și fermierilor li s-a promis de către actualul Guvern că se vor găsi soluții, mai ales după ce comisarul european pentru agricultură – Phil Hogan a spus că această chestiune trebuie soluționată la nivel național. La acest moment nu se află în dezbatere nici un proiect de modificare a actualei legislații funciare, deși surse din piață vorbesc că 40% din terenurile arabile ale țării sunt controlate de străini sau de companii cu capital străin.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cele 900 de vaci blocate pe vas în Mediterana s-au întors în Spania și vor fi ucise Apel către parlamentarii de pe “lista rușinii”: Aveți o ultimă șansă, uriașă, să deveniți eroii fermierilor! Nu o ratați! Ioan Suciu, crescător de ovine: Vin arabii în sate să negocieze prețul la miei și oferă 13 lei/kg în viu!

  Ultimele știri

  Europarlamentarul Dan Motreanu: Mecanismul European de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, estimat să intre în vigoare în 2023 Rețeta batoanelor cu miere a ajutat-o pe Liza Mămăligă să facă din stupina familiei un brand Bugetul pe anul 2021 – adoptat în Parlament! Primele subvenții APIA deblocate pentru fermieri!