• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • 13 produse pentru erbicidat vor fi retrase treptat de pe piață

  agrointeligenta.ro -

  Un număr de 13 produse pentru erbicidat care conțin un coformulant interzis recent la nivelul Uniunii europene urmează să fie retrase treptat de pe piață. Erbicidele sunt toate pe bază de glifosat, iar pentru stocurile existente pe teritoriul României se acordă, din momentul retragerii omologării, 6 luni pentru comercializare și distribuire și 12 luni pentru depozitare și utilizare. 

  Certificatele de Omologare ale celor 13 produse de protecție a plantelor pe bază de glifosat și care conțin coformulantul poli oxietilen amina (taloamina) au fost retrase din data de 22 august.

  ”La 30 octombrie 2015 (5), Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) a comunicat Comisiei o declarație privind evaluarea toxicologică a polioxietilenaminei (CAS nr. 61791-26-2), o substanță frecvent utilizată cu rol de coformulant în produsele de protecție a plantelor care conțin glifosat. Aceasta a constatat că, în comparație cu glifosatul, a fost observată o toxicitate semnificativă a polioxietilenaminei în toate punctele de evaluare investigate. Au fost subliniate motive de îngrijorare suplimentare cu privire la potențialul polioxietilenaminei de a afecta sănătatea umană atunci când este utilizată în produsele de protecție a plantelor care conțin glifosat. De asemenea, autoritatea a considerat că o posibilă explicație a datelor medicale referitoare la oameni pentru produsele de protecție a plantelor care conțin glifosat constă în faptul că toxicitatea este determinată, în principal, de componenta polioxietilenamină a preparatului. (…) În lumina cunoștințelor științifice și tehnice actuale, este oportun să fie modificate condițiile de utilizare a substanței active, în special prin excluderea coformulantului polioxietilenamină (CAS nr. 61791-26-2) de la utilizarea în produsele de protecție a plantelor care conțin glifosat”, se arată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1313 al Comisiei din 1 august 2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 în ceea ce privește condițiile de aprobare a substanței active glifosat.

  O informație importantă și utilă pentru fermieri este aceea că în portofoliul companiilor rămân numeroase alte produse pe bază de glifosat și care nu conțin taloamină. Astfel, spre exemplu, dacă vorbim despre Monsanto, au rămas valabile produsele cu substanță activă, glifosat și care ca NU conțin taloamină, precum: ROUNDUP CLASSIC PRO, ROUNDUP GEL, ROUNDUP EVOLUTION, ROUNDUP ENERGY, ROUNDUP ADVANCE.

  Autorizația pentru glifosat, prelungită cu încă 18 luni

  Vă reamintim că la finele lunii iunie anul acesta, Comisie Europeană a anunțat oficial decizia de a prelungi autorizația pentru folosirea glifosatului în spațiul comunitar cu încă 18 luni, timp în care la nivel european se vor finaliza studii temeinice privind folosirea acestei substanțe în activitatea agricolă și eventualele riscuri.

  Hotărârea a fost salutată de agricultorii români care se bazează pe aceste produse pentru combaterea eficientă a buruienilor.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Curiosul caz al vacilor din România care au fătări cu 3 sau chiar 4 viței! Guvernul a reușit să ”lase mască” o verigă cheie din lanțul de producție agricolă! Ambasadorul Elveției în România, în vizită la șantierul fabricii de etanol celulozic Clariant din Podari, județul Dolj

  Ultimele știri

  Ministrul Oros, discuții cu fermierii: Automate de lapte pentru fermele cu până la 20 de vaci! Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar! O mare fermă din România a câştigat procesul cu ANAF după 4 ani prin tribunale!

  Căutare în articole