Cum îngrijim gazonul toamna
Gabriela Gimbășanu -Chiar dacă vine toamna, gazonul poate să reziste verde și curat chiar și dacă temperaturile scad semnificativ. Sunt câteva lucrări pentru îngrijirea gazonului care, dacă sunt efectuate corect în acest sezon, vor ajuta iarba să se mențină într-o stare foarte bună până aproape de venirea iernii.
Iată ce trebuie să faci pentru a avea un gazon verde și crescut uniform:
1. Scapă de mușchi
În cazul în care în zonele umbrite au crescut mușchi, va trebui să folosești un erbicid special pentru a-l îndepărta. Asemeni resturilor vegetale care formează un strat compact, mușchiul menține prea multă umiditate iar asta poate face ca rădăcinile gazonului să putrezească. Odată cu această operațiune este important să cureți resturile de flori uscate cu o greblă.
2. Tunde gazonul
Gazonul se tunde până în momentul în care iarba încetează să mai crească. Adică inclusiv toamna. Ține minte ca la ultima tundere să lași iarba la un nivel de aproximativ 5 centimetri. Profită de ofertele la motocoase din această perioadă și folosește o sculă din asta ca să lucrezi repede și curat în jurul casei și să-asiguri, fără efort, o dimensiune uniformă. Dacă, pe timp de iarnă, iarba este prea înaltă, va fi culcată la pământ de vânt și ger iar solul nu se aerisește. Dacă, dimpotrivă, e prea scurtă, iarba are toate șansele să fie distrusă de viscol și de soare. Iată, deci, ce rol important joacă tunderea gazonului în această perioadă.
3. Aerează solul
Aerisirea gazonului e un proces la fel de important precum tunderea lui. Solul se compactează din cauza presiunii – joaca copiilor, parcarea mașinii, presiunea șezlongurilor, iar consecința este că rădăcinile gazonului nu primesc cantitatea necesară de aer, apă și nutrienți pentru a se dezvolta. Acesta este motivul pentru care apar găuri în gazon. Pentru că într-o curte, gazonul este invariabil expus la un astfel de stres, el are nevoie de o sesiune de aerare la început de toamnă.
Cu ajutorul unei furci clasice sau cu un aerator de gazon care pătrunde cu lamele ascuțite 0,5 – 2 cm în sol, se creează canale de aer care permit rădăcinilor să respire. Acestă lucrare se execută odată la doi ani.
4. Aplică un strat de sol format din turbă, nisip și pământ
Gazonul curățat și aerat are nevoie de un top-dressing care se găsește în orice magazin cu materiale pentru grădină. Îmbrăcarea gazonului constă în aplicarea unei mixturi de sol formată din turbă, nisip, pământ de țelină la suprafața gazonului. Scopul este acela de a acoperi găurile mici ce au apărut pe parcursul unui sezon plus îmbunătățirea structurii solului și completarea acestuia cu substanțe nutritive. Împraștierea de nisip cuartos duce la: îmbunătățirea aerării și oxigenării solului, denivelările vor fi eliminate, suprafața solului va fi mai uscată și în plus va ajuta la eliminarea stratului de filt (format din resturi vegetale uscate). Împrăștie acest mix de sol folosind o lopată, cerne-l cu atenție la nivelul solului astfel încât să nu sufoci gazonul existent. Important este să găsești un instrument care să te ajute la nivelare. Distribuția uniformă este extrem de importantă pentru reușita acestui proces.
5. Fertilizează solul și însămânțează-l
La începutul toamnei, solul este suficient de umed și cald pentru a face o nouă însămânțare. Înainte de asta, însă, aplică un îngrășământ pe toată suprafața gazonului. Folosește un fertilizator pe bază de potasiu și fosfor pentru a întări rădăcinile și a oferi gazonului rezistență pe perioada iernii. Dacă nu plouă în următoarele 3 zile de la aplicarea fertilizatorului, udă-l.
Gazonul ar trebui să fie pregătit în acest punct pentru însămânțare. Folosește același tip de semințe într-o cantitate înjumătățită față de necesarul pentru o peluză nou. Asta va îmbogăți iarba și va ajuta la popularea denivelărilor proaspăt acoperite cu sol.
Sursă selectivă: casa-gradina.ro.