• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii cer înființarea abatoarelor mobile în comune și libertatea de a-și alege medicul veterinar

    Roxana Dobre -

    Oierii sunt nemulțumiți și amenință cu proteste! Acești spun că nu mai pot tolera indiferența Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA), instituție către care au trimis mai multe solicitări dar nu au primit niciun răspuns în schimb. Cea mai arzătoare doleanță a oierilor este cea legată de a avea dreptul să aleagă medicul veterinar!

       Reprezentanții Federației ROMOVIS au cerut începând din luna ianuarie 2016 mai multe modificări în legislația ANSVSA , solicitări care până la această dată, susțin ei, nu au fost soluționate, promisiuni au fost pe tot parcursul anului, dar fără o finalitate. ”Întrucât în sectorul ovin unele măsuri nu mai permit amânare, solicităm în mod ferm, clarificarea acestora până în data de 25 septembrie 2016. De ce 25 septembrie 2016? Este data până la care, fermierul are obligația să păstreze animalele pentru care a solicitat măsuri de sprijin pentru anul în curs, mai mult, avem  posibilitatea  să ne  organizăm pentru perioada următoare în vederea asigurării a  51% produse românești în marile lanțuri de magazine existente pe teritoriul României”, se arată într-o informare remisă redacției Agrointeligența. 

    Solicitările oierilor sunt:

    1. Promovarea actului normativ privind dreptul fermierului de a alege medicul veterinar pe care și-l dorește în vederea efectuării serviciilor sanitar- veterinare dar și aplicarea programului strategic aprobat anual de către Guvernul României.
    2. Urgentarea apariției normelor de aplicare la Legea 191 din 2012 privind identificarea animalelor (ovine, caprine, bovine), norme care să satisfacă întocmai fermierul, bazat strict pe lege și nu într-un amestec cu alte obligații de o altă natură așa cum sunt astăzi în Ord. Președintelui ANSVSA nr. 40 din 2010, care conține peste 50 de pagini.
    3. Promovarea legislației privind înființarea abatoarelor mobile (centre locale, comunale) de sacrificare ovine, caprine. După data de 25 septembrie, fermierii au posibilitatea sa-și sacrifice animalele reformă și nu numai, în vederea valorificării pe piața națională. Această măsură dă posibilitatea fermierului să obțină un venit în plus bazat pe valoare adăugată. De asemenea consumatorul are posibilitatea să găsească produse din carne de oaie, capră, în mai toate magazinele indiferent de mărimea acestuia. Prin urmare, această măsură poate conduce la o creștere a consumului de carne de oaie și capră pe piața internă. Astăzi aceste produse sunt doar în supermarketuri și provin din import.

    Am trimis materialul de 2 zile către asociații și sunt deacord, sunt furioși pe ANSVSA. De foarte mult timp vor să-și verse năduful pe această instituție! În teritoriu medici veterinari își fac de cap, nu mai țin cont de nimic, pentru ei această profesie a devenit societate comercială și fac business”, ne-a declarat în exclusivitatea Ionică Nechifor, secretar general al ROMOVIS.

    În plus, oierii amenință că în cazul în care până  pe data de 25 septembrie, propunerile lor nu sunt promovate, își rezervă dreptul de a trece la formele de protest prevăzute în legislația din România în fața ANSVA!


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor