Târgul Național al Mierii își deschide porțile! Evenimentul se desfășoară în perioada 9-11 septembrie, la București
Roxana Dobre -Târgul Național al Mierii – ediția de toamnă, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România se deschide mâine, vineri – 9 septembrie, ora 10.00, pe platforma apicolă din Băneasa, Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 42, sector 1. Acesta reprezintă deja un eveniment cunoscut şi aşteptat la nivelul Capitalei, fiind dedicat în principal consumatorilor de produse apicole.
Cei aproximativ 100 de expozanţi prezenţi – apicultori şi firme specializate, îşi vor etala produsele într-o gamă extrem de diversificată: de la produse apicole obţinute direct din stupină cât și condiţionate sau alte preparate derivate din produse apicole – suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc.
De asemenea, de acest târg vor putea beneficia şi apicultorii, deoarece vor fi prezente şi produsele dedicate acestora – stupi şi componente, utilaje şi alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, pentru nutriţie, cărţi de specialitate etc.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine, potrivit Agerpres.
Producția slabă de miere nu crește prețul din acest an
Producția de miere din acest an scade la mai puțin de jumătate față de media ultimilor ani din cauza vremii nefavorabile care a afectat „dramatic” efectivele de albine. „Producția de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani. Cel puțin aceasta este estimarea noastră efectuată în toate județele. Chiar dacă s-a făcut salcâmul în Moldova, în restul țării nu s-a făcut. Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părți a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafețe mici. La mierea de salcâm producția a fost afectată în proporție de 80% — 90%, la rapiță de peste 80%, iar la floarea-soarelui și tei s-a făcut 40 — 45% dintr-o producție normală. În plus, mulți apicultori nu s-au mai deplasat în pastoral pentru că nu au mai avut bani. Din estimarea noastră pe care am primit-o din teritoriu nu cred că vom sări anul acesta de o producție de 8.000 — 9.000 de tone de miere„, a declarat pentru Agerpres, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Deși producția de miere este mult diminuată în acest an, șeful ACA consideră că nu există nicio logică în privința creșterii prețurilor la miere în condițiile în care consumul este relativ scăzut și stocuri există.
„Nu are nicio logică să crească prețurile, mai ales că avem un consum scăzut de miere. Am fost recent în Germania la importatorii noștri și la fel se plângeau că și la ei a început să scadă consumul. Tinerii nu mai mănâncă tradițional acasă ci merg în fast-food-uri și de aceea încearcă și ei să intervină pe la Guvernul lor să introducă în fast-food-uri miere, în loc de alți îndulcitori„, a adăugat președintele ACA.
Sursă selectivă: Agerpres.ro