Emil Dumitru, PRO AGRO: Acordarea avansului APIA s-ar impune anul acesta. Voi consulta toți președinții de asociații
Roxana Dobre -Din 16 octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este pregătită să plătească fermierilor avansul din subvenții pentru campania 2016. Președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, ne-a declarat că personal crede că acordarea avansului se impune având în vedere anul greu pe care l-au tranzitat fermierii.
Prețuri mici la cereale, prețuri mici la carne și lapte, subvenții întârziate! Acestea sunt, în linii mari, necazurile prin care au trecut fermierii anul acesta. Plata avansului vine pentru aceștia ca o nouă gură de oxigen dar taberele sunt împărțite fiind voci care susțin că avansul va duce din nou la întârzierea plăților regulare.
În tabăra ”pro avans” se află și președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, care, dincolo de calitatea de lider pe care o are, a simțit neajunsurile din campania 2015 pe propria piele, acesta fiind la rândul său fermier.
”Sigur că va fi nevoie ca în perioada imediat următoare să consult toți președinții de asociații din cadrul Federației Naționale Pro Agro pentru a avea clar un răspuns la ceea ce înseamnă acordarea avansului începând cu 16 octombrie. Din punct de vedere statutar sunt obligat să fac lucrul acesta dar dacă mă întrebați pe mine ca și punct de vedere personal, eu cred că ținând cont de ce s-a întâmplat anul acesta în sud-estul României și în zona Moldovei, o secetă pedologică prelungită, faptul că sistemul informatic este unul funcțional și că nu avem certitudinea că bugetul pe anul 2017 o să fie aprobat și atunci vom funcționa pe cel din 2016, cred eu că avansul s-ar impune. Sigur că vom avea o discuție clară cu ministrul agriculturii și cu colegii fermieri, să vedem care este soluția cea mai bună dar astăzi când discutăm eu nu am nicio certitudine că din 1 decembrie într-o lună de zile toți fermierii, adică aproximativ 980.000 de agricultori, vor primi integral sumele de bani ținând cont că sunt module de plată atât de complicate. Eu cred că avansul reprezintă un instrument bun pentru a se deconta o parte din sumele de la Comisia Europeană și știu că pentru campania 2015 modulul de avans a funcționat și au fost decontate și anul trecut 250.000 milioane de euro în primă fază. Este clar că fermierul român are nevoie de bani ca să reînceapă ciclul de producție. Alte lucruri nu am ce să comentez dar este clar că avem nevoie de bani în agricultură ca să putem face investiții, să facem tehnologie și producții ca să fim competitivi”, a declarat Emil Dumitru în exclusivitate pentru Agrointeligența.
Președintele Pro Agro spune că a luat și ”pulsul” fermierilor pe care îi reprezintă iar aceștia au o mare temere legată de faptul că întârzierile generate în campania 2015 se vor repeta și și 2016.
”Fermierii sunt îngrijorați de greutatea cu care au fost decontate sumele de bani pentru campania 2015. Aici este marea emoție pe care noi toți o avem și, după cum știm cu toții, au fost plătite sume care trebuiau achitate încă din lunile aprilie-mai și s-a ajuns cu plata în august. Ceea ce înseamnă că aceste întârzieri clar au generat pierderi în rândul colegilor noștri fermieri. Și după un an agricol nu foarte fericit, și aici nu mă refer doar la producții, ci și la prețuri care au fost, culmea, mai mici decât în anul anterior, fermierul nostru se vede într-o situație destul de grea”, ne-a mai explicat președintele Emil Dumitru.
Vă reamintim că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că începând cu 16 octombrie va demara plata avansului din plățile directe aferente campaniei 2016. Sumele vor fi virate fermierilor până pe 1 decembrie, dată după care statele membre sunt obligate să înceapă plățile integrale.
APIA va plăti fermierilor avansuri de până la 50 % în cazul plăților directe și de până la 75 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.
O decizie identică a fost luată anul trecut, când, în premieră, Comisia Europeană a permis statelor membre să achite o parte din plata unică pe suprafață cu condiția efectuării controalelor administrative în fermele aflate în eșantionul de control. Această condiție a făcut ca în 2015, plata avansului să fie întârziată deși Guvernul României avea alocată suma de 1,6 miliarde de lei pentru achitarea banilor către fermieri. De altfel, ulterior, la nivel oficial s-au făcut declarații conform cărora plata avansului și mobilizarea sistemului informatic și a funcționarilor pentru acest sprijin au condus la întârzieri la plata subvențiilor integrale care nu sunt plătite în totalitate nici până la această dată.
În 2015, cuantumul avansului din plata unică pe suprafață a fost de 236 de lei, respectiv 53,4198 de euro/ha – aproape 70% din SAPS-ul fixat la acel moment la 77,42 de euro/ha. La data de 30 noiembrie 2015, până la miezul nopții, APIA reușise să finalizeze efectuarea plăților în avans la nivelul întregii țări pentru un număr de 602.149 de dosare însumând 255.442.133 euro.