• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tuta absoluta – un dăunător imun la toate insecticidele existente pe piață. Face ravagii în culturile de legume!

    Roxana Dobre -

    Tuta absoluta este cel mai nou dăunător al culturii de legume, fiind supranumit și fluturele-ucigaș ! Acesta este imun la toate insecticidele existente pe piață și îi pune în dificultate și pe cei mai experimentați legumicultori și cercetători. 

    Dăunătorul tuta absoluta, supranumit fluturele-ucigaș, își creează propriile sale rute de transport, distruge partea verde a plantei și este imun la toate insecticidele existente pe piață.

    Producțiile de legume sunt în medie mai mici cu 40-50 la sută față de anii anteriori, pe lângă vremea capricioasă au intervenit diverși dăunători cum ar fi păianjenul, omida legumelor sau mai nou, tuta absoluta”, a declarat pentru Agerpres, cercetătorul Costel Vânătoru, de la Stațiunea de cercetare legumicolă Buzău.

    Este cel mai nou dăunător apărut în țara noastră

    Tuta absoluta, un dăunător semnalat pentru prima dată în anul 2012 în țara noastră pe un lot de legume importate, a făcut ravagii în acest an în culturile de legume din bazinul legumicol Buzău-Galați-Ialomița, susțin cercetătorii.

    Tuta absoluta este o molie de dimensiuni mici cu o zbor haotic care depune cinci-șase generații a câte 80-120 de ouă pe vară din care eclozează omizi de dimensiuni mici care intră în frunză și consumă întreaga parte verde a acesteia”, a mai spus Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

    Specia este originară din America de Sud. În America Latină este considerat dăunător „cheie” pentru cultura tomatelor, din câmp şi din spaţii protejate deoarece poate diminua semnificativ producţia şi calitatea fructelor. În urma atacului, fructele de tomate îşi pierd valoarea comercială şi pot fi înregistrate pierderi de recoltă până la 100% la cultura tomatelor în câmp, mai ales în condiţii de secetă.

    Cum recunoașteți atacul 

    După eclozare larvele tinere (0,5 mm) pătrund în fructe, frunze sau tulpini cauzând prin hrănire mine şi galerii. Larvele se hrănesc numai cu mezofilul frunzelor, epidermele rămânând intacte. Urmare hrănirii, pe frunze apar mine neregulate care ulterior devin necrotice. Galeriile produse în tulpină influenţează negativ dezvoltarea plantelor. Plantele de tomate pot fi atacate în orice stadiu de dezvoltare, de la răsad până la planta matură.

    Larvele pot ataca fructele imediat după formare, în galeriile formate putându-se instala ulterior agenţii patogeni secundari care pot determina putrezirea fructelor. Larvele speciei preferă mugurii apicali, florile sau fructele în formare şi pot fi depistate cu uşurinţă după excrementele de culoare neagră prezente pe părţile aeriene atacate.

    Insecta are un potenţial reproductiv foarte mare (de la 5 generaţii/an în Argentina până la 10- 12 generaţii/an în regiunea mediteraneeană). Ciclul biologic este complet în 29-38 de zile (în funcţie de condiţiile de mediu) şi în cazul în care plantele speciilor gazdă sunt prezente insecta nu intră în diapauză.

    Adulţii sunt nocturni (ziua stau ascunşi între frunze). Femelele depun ouăle pe partea aeriană a plantelor (aproximativ 260 de ouă/femelă, pe parcursul vieţii). Larvele trec prin 4 stadii de dezvoltare, iar împuparea are loc în sol, în interiorul minelor sau pe frunze. Dăunătorul poate ierna în stadiul de ou, pupă sau adult.

    Ce măsuri puteți lua în cazul depistării dăunătorului în cultura de legume

    În cazul depistării organismului dăunător Tuta absoluta pot fi aplicate unele măsuri în funcţie de intensitatea atacului şi locul depistării:

    Măsuri preventive:

    -Utilizarea răsadurilor sănătoase care provin din zone cunoscute ca fiind libere de acest organism dăunător;

    -Asigurarea şi verificarea etanşeității serelor și utilizărea unor plase de protecție;

    -Utilizarea capcanelor cu feromoni, în număr 2-4/ha pentru depistare;

    -Rotația culturilor, fertilizare şi irigare adecvate.

    Măsuri curative:

    -Smulgerea şi distrugerea prin ardere a plantelor suspecte a fi infestate sau deja infestate;

    -Eliminarea tuturor buruienilor gazdă din imediata vecinatăte a serei, solarului;

    -Tratamente fitosanitare;

    -Amplasarea capcanelor cu feromoni (25 /ha) pentru reducerea nivelului populaţiei;

    Atenție! Fructele cu simptome se elimină şi se distrug prin ardere. La încheierea perioadei de vegetaţie, toate resturile vegetale trebuie distruse prin ardere. În spaţiile protejate se poate recomanda dezinfecţia solului, mai ales în cazul monoculturii tomatelor!

    Surse selectivă: Agerpres.ro, MADR


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol