Amendarea solului cu TERRACALCO® 95. Lucrarea care le-a crescut fermierilor producția de grâu cu până la 1.000 de kilograme la hectar
Dr. Ing. Bogdan Costea -Producții agricole mai mari cu un pământ de calitate! Aciditatea solului este una dintre problemele care îi împiedică pe fermierii români să atingă nivelul maxim de producție. Există însă o soluție: amendarea solului într-un mod corect, folosind un produs cu certificare și rezultate dovedite. Este concluzia la care au ajuns fermierii care au apelat la TERRACALCO® 95 o soluție dovedită pentru amendarea eficientă a solului și creșterea producției.
Rezultatele folosirii TERRACALCO® 95 sunt vizibile fie că este vorba despre cultura de grâu, de porumb, de floarea-soarelui, de cartof etc. Sper exemplu, la ferma nemțeană Technoind Ghigoiești, se vede cu ochiul liber efectul amendării de calitate a solului.
”Am fost reticent la început, ca la folosirea oricărui produs nou. Dar rezultatele m-au convins în doar câteva luni! Se pot observa cu ușurință diferențe enorme între parcelele pe care am aplicat TERRACALCO® 95 și cele unde nu s-a aplicat. Am aplicat la porumb, înainte de semănat, 1 tonă la hectar – rezultatele vorbesc. Singura diferență tehnologică între cele două parcele o reprezintă TERRACALCO® 95! Chiar a făcut minuni și îl vom folosi și la grâu, pe suprafețe mari”, spune Cristi Alexa, fermierul care s-a pozat în fața culturii la care s-a aplicat TERRACALCO® 95 și la cea unde nu a amendat solul.
Un spor de producție mare l-a adus TERRACALCO® 95 folosit anul acesta și în județul Brașov, în ferma Agro Total Construct condusă de Nicolae Morariu. ”TERRACALCO® 95 și-a meritat banii! Am făcut grâu cu 600 kg în plus! Cu siguranță îl voi extinde și pe celelalte parcele”, ne-a spus Morariu.
Cartofi cu gust mai bun
La cultura cartofului, TERRACALCO® 95 a făcut minuni în acest an foarte greu în cultura cartofului. ”Apă multă, prost distribuită. Se pot observa cu ușurință diferențe între parcelele unde am aplicat TERRACALCO® 95 și parcelele unde nu am aplicat. Dacă din cauza anului prost, producțiile au fost slabe, pe parcelele unde am aplicat TERRACALCO® 95, durata de viață a cartofului a fost mult prelungită iar cel mai important, gustul cartofilor este deosebit pe aceste parcele!”, este experiența lui Bartok Antal Andras, fermier din Covasna care a făcut amendarea solului cu produsul companiei Carmeuse.
Nevoia de a corecta aciditatea solului vine din necesitatea de a îmbunătăți proprietățile fizico-chimice ale solului și a activității microbiologice. Fermierii știu deja din practică faptul că un sol acid este nestructurat, greu, cu resturi vegetale rămase de mulți ani, nemineralizate, lipsit de ciuperci, bacterii și râme, în mediul acid multi ioni din sol, trecând în compuși insolubili și devenind toxici pentru plante.
”Atenția agricultorilor este atrasă de produsul TERRACALCO® 95 oferit de compania Carmeuse. Avem, un caz concret de fermier care a folosit produsul pentru o suprafață de peste 1.500 de hectare. și pe fiecare parcelă s-au obținut rezultate cu adevărat spectaculoase, reflectate în diferența de producție atât la grâu cât și la floarea-soarelui”, ne-a declarat dr. ing. Bogdan Costea din partea companiei Carmeuse care produce TERRACALCO® 95, un oxid de calciu de înaltă calitate.
În ferma despre care ne-a spus oficialul companiei, pe parcelele unde s-au folosit 1.000 kg TERRACALCO® 95 s-a înregistrat o medie de 7.000 kg/ha grâu, comparativ cu celelalte unde s-a recoltat între 5.000 și 6000 kg/ha.
”S-a aplicat TERRACALCO® 95 toamna, chiar înainte de a semăna grâul și fermierul ne-a confirmat că nu s-a observant că ar avea vreo influență negativă asupra germinației – din contră, germinația a fost foarte bună. Ca echipament s-a folosit Bredal și nu am fost nori de calciu în atmosferă așa cum se întâmplă cu amendamentele achiziționate de la alte firme. Demn de remarcat este rapida solubilitate în sol: practic nu s-au mai găsit granule de TERRACALCO® 95 după ce s-a recoltat și pregătit terenul unde s-a aplicat TERRACALCO® 95 din toamnă, semn că deja el a fost înglobat în particulele din sol. Dacă în alți ani, fermierul putea găsi resturi vegetale de la culturile din anii anteriori, lucrurile au început să se schimbe în bine și deja procesele de mineralizare și formare a humusului s-au intensificat. Cât timp la pregătirea terenului, în urma tractorului, avem păsări care căutau viețuitoare în sol e un semn că solul a început să se trezească la viață. La floarea-soarelui, fermierul despre care vă vorbeam a scos, de pe o parcelă de 66 de hectare, o producție medie de 2.990kg/ha în condițiile acestui an teribil de secetos”, ne- a declarat Bogdan Costea de la Carmeuse România.
Capacitățile productive ale solului sunt deseori limitate din cauza diverșilor factori de natură fizică, chimică sau biologică. Aceștia, separat sau împreună, duc la o scădere drastică a producției și a calității acesteia.
Provocările:
Factorul fizic :
– Structura solului – mai precis, un sol greu, argilos, va fi întotdeauna problematic. În urma încălzirii, acesta se va întări excesiv și va forma cruste, ca atare va fi total secătuit de apă. Un astfel de sol se lucrează foarte greu, agregatele mari ca dimensiuni, ducând la o pregătire precară a solului și la un sempnat de calitate slabp, indiferent de performanța utilajelor folosite.
Totodată, din cauza greutății cu care se lucrează solul, consumul de carburant va fi mai mare, iar utilajele pot fi afectate în timp.
În urma ploilor, spațiile dintre particulele de sol se vor umple rapid cu apă, apărând astfel băltirile. Pe lângă pierderile pe care ni le provoacă în cultură, aceste băltiri ne vor afecta și economic, iar dacă nu sunt stopate la timp, ele se vor extinde.
De asemenea, într-un sol cu pH acid, procesele în care sunt implicate viețuitoarele din sol (aerare, decompactare) vor fi aproape inexistente. Tocmai din acest motiv, producțiile vor fi întotdeauna mai mari pe solurile în care avem viața în sol (râme etc.) decât în cele unde nu se observă acest aspect.
Factorul chimic:
– Într-un sol în care pH-ul este acid (<6,5), apar fenomene de blocaj al elementelor nutritive. De exemplu, într-un sol cu un pH de 5,2, aproximativ 34% din fosfor este în formă mobila, restul este imobil; 43% din azot este într-o formă asimilabilă de către plante iar restul (57%) nu poate fi absorbit; 52 % din potasiu este disponibil plantelor iar 48 % este imobil. Astfel, avem o problemă foarte delicată – introducem suficiente îngrășăminte dar ele nu se pot absorbi și rămân blocate în sol. De asemenea, la un pH de 5,2 se manifestă fenomenul de toxicitate a aluminiului, fenomen care duce la imposibilitatea de a se absorbi fosforul și potasiul și uscarea rădăcinilor. Mai mult decât atât, s-a constatat că într-un sol acid, plantele absorb elemente nocive (cadmiu, arseniu, metale grele) acestea regăsindu-se ulterior în structura plantei.
De asemenea, efectul economic nu poate fi ignorat: se aplică îngrășăminte care au un cost important, însă ele nu pot asigura efectul scontat.
Factorul biologic:
– Viața microbiană într-un sol este deosebit de importantă. Într-un sol cu un pH neutru, microorganismele au o activitate intensă în zona rădăcinilor asimilatoare. În decurs de aproximativ 20-30 zile, aceste microorganisme se pot reînnoi de până la 3 ori! Bacteriile pun la dispoziția plantelor elementele nutritive în forme asimilabile. Cu cât într-un sol vom avea un pH spre neutru, cu atât aici microorganismele vor pune la dispoziția plantelor elemente asimilabile, plantele se vor dezvolta mult mai bine și astfel producția și calitatea acesteia vor fi mai mari. Într-un sol cu un pH acid, microorganismele existente vor avea o acțiune negativă, legând elementele minerale diferit, în forme inaccesibile plantelor.
Soluția: TERRACALCO® 95. Rezultatele vorbesc de la sine.