Locuri de muncăŞtiri agricole

SPRIJIN pentru FERMIERII care angajează UCENICI SAU STAGIARI! Statul va acoperi CEL PUȚIN 250 DE EURO din SALARIUL LUNAR!

Fermierii care vor să angajeze în propriile ferme ucenici sau stagiari primesc un sprijin financiar consistent din partea statului. Ieri, joi – 30 martie, s-a decis, printr-un proiect de lege ca Guvernul să suporte, practic, salariul minim pe economie pentru ucenicii și stagiarii care sunt încadrați de către angajatorii care își desfășoară activitatea pe teritoriul României.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia (între unul și trei ani), de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (net), echivalentul în lei a 250 euro/lună, din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Finanțarea poate fi făcută din fonduri europene structurale și de investiții – asistența financiară nerambursabilă acordată României, conform legii și cu respectarea condițiilor finanțatorului, și din fonduri publice naționale.

Contractele de ucenicie aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii, își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate potrivit legislației în vigoare la data încheierii lor.

Totodată, Guvernul a decis să acorde angajatorilor câte 1.350 de lei/lună (net), adică echivalentul a 300 euro/lună, pentru a stimula încheierea contracte de stagiu cu absolvenți de învățământ superior. Suma se acordă pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate. Măsura va putea fi finanțată din fonduri structurale și de investiții și din fondurile publice naționale aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj. Sumele din bugetul asigurărilor pentru șomaj destinate finanțării acestor măsuri vor fi alocate în limita bugetului aprobat pe 2017 și a estimărilor pe anii următori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operațional Capital Uman.

Contractele de stagiu aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate.

Măsurile sunt menite a sprijini angajatorii, cărora le este suportat, astfel, salariul minim pe economie pentru ucenicii și stagiarii pe care îi angajează.

Pe de altă parte, aceștia vor primi, la finalizarea uceniciei sau a stagiului, certificate doveditoare în acest sens și vor deveni, astfel, forță de muncă deja calificată.

Măsurile sunt menite să ducă și la scăderea șomajului, dat fiind faptul că ucenicii și stagiarii vor putea fi păstrați de către angajatorul care i-a calificat sau – în caz contrar – își vor putea căuta loc de muncă aferent calificării astfel obținute.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior va fi transmis Parlamentului, spre adoptare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. Mulțumim pentru inițiativă! Sunt student, anul 4, specializarea agricultură și pot să vă spun că în toți acești ani de facultate au existat foarte puțini oameni care și-au dat măcar interesul să încheiem un stagiu de practică la o fermă, iar de găsirea unui ulterior angajator nu mai vorbesc..

 2. In 1937 tara avea 7.000.000 vite iar acum sub 1.000.000.La noi la Sinca Noua cu peste 40 de ani in urma se lucrau rudimentar la centimetru si toata suprafata.Fanul marunt,gras si bun de oi era pe dealuri.Jumatate din teren era arabil.Acum arabil nu mai exista din cauza inmultirii porcilor mistreti care strica tot.Dealurile s.au umplut de padure fiindca nu s.au mai lucrat.Se mai face ceva fan pe lunci inundate si podisuri lutoase care este de slaba calitate.Taranii au platit datoria de razboi la rusi si datoria externa a lui Ceausescu,cote de produse la statul comunist,muncit zi lumina,munca grea,rudimentara,folositoare iar la 90 ani statul nu le da 1 leu pensie la cei care au locuit in sate necooperativizate.Nu se cunosc acestea fiindca este rusine sa se spuna la radio si tv. acestea.Opresorii si angajatii de la stat care nu produc decat rele au venituri mari.Cum sa mai munceasca cineva pamantul cand salbaticiunile strica tot??.Pe timpul regelui cand aparea un mistret vcare strica umblau vanatorii dupa el cate 2 saptamani cu caii prin padure sa.l prinda sa nu strice la nimeni nimic iar Nastase a adus in zona noastra tiruri cu mistreti sa populeze zona.AVEM o poulatie tampita din cauza mas.media care ascunde adevarul.Nimeni nu ne mai poate salva.Am devenit puturosi si cu pretentii si nu stim sa facem nimic.Ponta a bagat 4 randuri de impozite numai pe tarani,terenuri,vite,gospodarie,ANEXE,SILOZURI,sa poata da la trantorii lor.Acum Dragnea a indexat aceste impozite cu 163%.Un trantorde la stat cu salariu mare nu are cum sa ajute pe cineva s.au sa faca un bine.Nu ajuti si faci bine cu bani furati?.Statul respecta hotii si lenesii s.au cei cu functii care au parvenit nu producatorii.Ne.am batut joc de banii europeni iar justitia a distrus tara prin legile tampite care au generat atatea procese sa le iasa lor treaba.Rusine noua la toti.Unii hoti si misei iar altii pasivi.0785946491

 3. locuri de munca la tara ZERO altii iau milioane de dolari iar altii mor de foame .Nu este corect. Cine e de vina ? Nimeni ? Altii platesc toata viata pentru un apartament iar altii au vile apartamente masini de mii de eura

 4. pacat ca o tara cu potential agricol imens importam mancare si ca tinerii nostri lucreaza in strainatate .daca ai ferma si vrei subventii sa ai angajati nu fa agricultursa pe barba ta nu este normal sa primesti miliarde subventii si sa nu ai niciun angajat statul doarme.

 5. Foarte buna initiativa. Inainte de 1989 se face productie mare si eram granarul Europei pentru ca avea specialisti deosebiti calificati pe teren nu prin parcuri si cluburi.Nue

 6. In sectorul agricol trebuie gasite solutii clare pentru ajutarea acestui sector sa poata genera locuri de munca. Este bun acest demers dar cred ca nu e deajuns. In mediile rurale locuri de munca nu sunt. Cu niste legi clare se pot face joburi si atunci vom vedea satele din tara ca ies din zona saraciei.

 7. Nu se merita agricultura ? Unde se mai poate face agricultura daca au arat toate dealurile dar fara eficienta doar sa ia subventiile. Dar cand dati arenda hilara atnci nimeni nu se sesizeaza ? Ce arenda e aia de 40 litri la ha in timp ce fermierul face 4000kg floare la ha ? si nu are bunul simt sa plateasca impozitul la primarie . Unde s a mai vazut fermierul sa castige mai mult decat proprietarul terenului ? Eu am un apartament in chirie si chiriasul plateste tot incepand cu chiria utilitatile plus impozitul . Exact asa ar trebui sa fie si la teren . In privinta locurilor de munca in agricultura unde sunt ele ? Daca acum mai sunt pensionari CAP in timp ei vor disparea iar cei ce lucreaza acum in agricultura subterana la negru ei ce viitor au. Tinerii cu studii superioare in agricultura de ce nu au locuri de munca ? Se face agricultura dupa ureche de niste fosti tractoristi cu 8 clase analfabeti dar stiu de subventii in euro.

  1. Aneta, tu vrei ca in agricultura proprietarul terenului sa castige mai mult decat fermierul, adica cel care l lucreaza. In cazul asta, mai bine iti lucrezi singura terenul. Stii cat costa sa infiintezi un hectar de grau??? Undeva intre 2500 si 2800 lei!!! Cat ofera statul subventie? 600 700 lei. Cine suporta diferenta??? Fermierii platesc impozit la Anaf pentru arenda pe care tu o incasezi…stiai asta??? Tu incasezi arenda, normal si legal este ca tu sa ti platesti impozitul. La primarie cine plateste impozitul? Proprietarul…esti proprietar, legea spune sa ti platesti impozitul.

 8. credeti dvs ca astia vor fi interesati ? lor le este bine asa cauta in campanii oameni saraci care muncesc pe 2 lei ziua la negru si dupa aia mars acasa . in agricultura se practica sclavia. fermierul e prost sa angajeze oameni? sa aiba grija lui ? Itm si Anaf nu isi fac treaba . Itm sa mearga in zona cartofului sau in solariile din tara prin podgoriile sau pe campurile patriei in campanie sa vada ca nu au forme legale nici macar de zilieri dar in schimb fermierii se imbogatesc isi fac vile impunatoare concedii extravagante masini bengoase iar copiii lor sparg milioane prin cubluri in timp ce la tara se zbat oamenii se zbat in saracie crunta sau tinerii pleaca slugi in UE .

  1. ioane dupa cum vad eu problema la tine te cam pricepi la dat cu parerea .eu iti dau un sfat APUCATE DE AGRICULTURA ,ORI DACA NU TE PRICEPI VINO CA TE ANGAJEZ EU CA SA NU CUMVA SA FII NEVOIT SA PLECI IN UE

  2. Stimabile domn Ioan,cred ca sunteti si foarte prost informat.Referitor la zilieri…cine sunt zilierii??In cel mai bun caz niste betivi ratati sau tigani,care pe langa minimul 50 de lei pe zi ,trebuie sa le dai si 2-3 mese,bautura …sunt cei care intind de lucru sa treaca ziua si sa isi ia banul…Fermierul ca,castiga sau nu,trebuie sa il plateasca pe zilier,indiferent ca productia lui si-o vinde cu 2 lei sau cu 2000 lei,zilierul trebuie platit…dar si asa ca ii platesti…nu iti gasesti oameni.Pentru ca cei care sunt oameni seriosi,sunt angajati sau au propria lor gospodarie unde au ce lucra…nu vin sa iti lucreze cu ziua tie.Dar angajatorul trebuie sa ii plateasca pe zilieri si sa mai plateasca si impozite si 100 de taxe,nu mai vorbesc de costurile de productie!!!

Scrie un comentariu