• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 1.000 de euro, subvenție pentru vacile de lapte. Cine sunt fermierii care primesc bani în plus

    Roxana Dobre -

    Mai mulți bani pentru fermierii care deja au încasat subvenția de la APIA! Agricultorii și crescătorii de animale ar putea să primească un bonus neașteptat pentru campania 2015. Declarația îi aparține chiar ministrului agriculturii, Achim Irimescu, care a afirmat recent că sprijinul cuplat pentru vacile de lapte ar putea ajunge la un cuantum de 1.000 de euro pe cap de animal!

    De la 826 de euro pe cap, mai dăm încă 250 de euro şi ajungem astfel la vaca de lapte la 1000 de euro”, a afirmat Achim Irimescu într-o declarație acordată Agerpres pe 7 septembrie. ”Eu nu vreau să pierdem aceşti bani  şi atunci voi găsi argumente în faţa Comisiei pentru acordarea acestor subvenţii. Anul acesta plătim 1.222 de euro/cap de vacă de carne, la care, dacă adăugăm şi ANT se duce la 1.322 de euro. Cea mai mare subvenţie a fost însă la hectarul de cartofi, de peste 23.000 euro/ha, de la 1.400 euro. La legume în câmp avem 13.000 de euro pe hectar şi 11.000 de euro la cel din sere şi solarii. Aici deocamdată modulul nu este gata pentru autorizarea plăţilor”, a argumentat ministrul Agriculturii.

    Claudiu Frânc, Federația Crescătorilor de Bovine din România: ”Nu cred că este normal să dăm banii înapoi la Comisia Europeană”

    Anul 2015 a fost atipic atât pentru cei care au implementat regulamentele europene dar și pentru fermierii care au primit subvențiile. Un exemplu unde cele două părți implicate au fost puse în dificultate este cel al sprijinului cuplat unde regulile europene sunt extrem de dure iar cererile au fost tăiate de către APIA de la plată în număr extrem de mare.

    Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), ne-a explicat însă că se ia în calcul o revenire asupra cuantumurilor anunțate pentru ca țara noastră să nu înapoieze banii Comisiei Europene, iar după data de 15 septembrie se va face o estimare a sumelor rămase. Astfel va fi posibilă și o redistribuire a banilor.

    Din datele pe care noi le-am centralizat la nivel de federație a rezultat că este un număr important de animale care au căzut la plată. Și aici nu discutăm despre cele care nu au respectat condițiile de eligibilitate. Dar banii fiind la APIA, iar ministerul luând decizia să înceapă plățile fără să termine controalele și să stabilească foarte clar efectivul eligibil, aici ne ajută foarte mult hotărârea de Guvern care precizează foarte clar că suma alocată sectorului vaci de lapte, adică 77 de milioane de euro, se împarte la efectivele eligibile. Așa s-a mai procedat și în alți ani pe schemele de Ajutoare Naționale Tranzitorii, când s-a plătit o sumă și s-a făcut o corecție la finalul campaniei cu sumele rămase nedistribuite”, a explicat Claudiu Frânc pentru Agrointeligența.

    Acesta spune că pentru o astfel de modificare nu trebuie notificată Comisia Europeană. ”O să vedem ce sume rămân neutilizate astfel încât să putem face redistribuirea lor. Probabil și pe ANT-uri vor rămâne bani pentru că și acolo s-a stabilit o sumă inițială care nu este cea care corespunde efectiv animalelor eligibile. Pentru redistribuirea sumelor nu este nevoie de notificare la Bruxelles pentru că noi am transmis foarte clar cuantumul pe schemă. Iar regulamentul spune că sumele alocate pe fiecare schemă de sprijin cuplat nu trebuie să depășească de 10 ori suma inițială, adică în cazul vacilor de lapte subvenția nu ar avea voie să depășească suma de 2.500 de euro având în vedere că am notificat inițial cu 250 de euro pe cap de animal. Sigur că pentru sprijinul cuplat putem lua în calcul o recalculare și pentru vegetal deși dacă ne referim spre exemplu la lucernă acolo deja s-a ajuns la pragul maxim de creștere a subvenției având că s-a plecat de la 55 de euro pe hectar și s-a ajuns la 520 de euro, ne-a mai explicat liderul crescătorilor de vaci de lapte.

    Ce s-a întâmplat de fapt în privința cuantumurilor din acest an? În cazul subvențiilor pentru animale presiunea a fost extrem de mare iar APIA a dat drumul banilor având efectivul eligibil ”în mare”. Între timp pe parcurs ce dosarele au fost verificate un număr însemnat de fermieri au căzut la plată ceea ce înseamnă că plafonul inițial nu se mai împărțea la capetele eligibile din primul calcul.

    Situația trebuie rezolvată însă până pe 15 octombrie, termenul limită impus tuturor țărilor membre pentru finalizarea plăților efectuate din FEGA. ”Din discuțiile pe care le-am avut cu conducerea APIA am înțeles că șansa să se termine plățile la finalul lunii septembrie este foarte mare. Sigur că vor fi și cei care au dosare cu probleme și care vor rămâne blocați să spunem dar procentul este foarte mic”, a mai subliniat Frânc pentru Agrointeligența.

    Regulament european de relaxare a sancțiunilor pentru primul an de implementare a sprijinului cuplat

    Claudiu Frânc mai spune că foarte mulți fermieri au fost sancționați prea aspru dar Comisia Europeană a decis să vină în sprijinul agricultorilor având în vedere că 2015 a fost primul an de implementare a noii Politici Agricole Comune (PAC). ”Momentan se caută soluții. Ni s-a explicat de la minister că a apărut un regulament european, acum vreo lună de zile, de relaxare a sancțiunilor pentru primul an de implementare iar noi sperăm să îl putem pune în aplicare care să putem salva acest an, 2015. Adică fermierii să rămână doar cu sancțiunea pentru campania 2015 și să aibă posibilitatea să revină în schemă începând cu anul 2016. Într-adevăr au fost foarte multe exploatații, în special cei cu 10 capete, care nu au respectat perioada de retenție deoarece au avut situații chiar de forță majoră adică spre exemplu animale care au trebuit sacrificate de necesitate dar fermierul nu a notificat în timp de 10 zile APIA ca să anunțe evenimentul. Și atunci fermierul intră cu sancțiuni multianuale și aici am vrea să salvăm de asemenea o parte din sume”, ne-a explicat Claudiu Frânc.

    Președintele FCBR mai spune că nu este normal ca pentru o greșeală făcută în primul an de implementarea, un fermier să fie sancționat încă 3 ani de zile. ”Nu este corect ca într-un prim an de implementare, APIA să aplice sancțiuni multianuale pentru că are sancțiuni de peste 50 la sută din cerere și atunci sigur că acestea se mai extind pe încă 3 ani. Deci în mod normal fermierii sancționați astfel nu ar mai avea dreptul să revină în schema de sprijin cuplat chiar dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate, pentru greșeala din 2015. Adică pentru o greșeală pe să plătești încă 3 ani de zile”, a conchis liderul crescătorilor de vaci de lapte într-o declarație acordată exclusiv Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial