Creșterea animalelorŞtiri agricoleSurse de finanţare

Ajutor de minimis pentru achiziția de junici în 2016. Circa 3.000 de capete pot fi achiziționate cu sprijin financiar acordat din bugetul de stat

Foto: btonline.ro

Un buget de PATRU MILIOANE DE EURO pentru sprijinirea fermierilor în perioada următoare! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are în lucru un proiect de act normativ prin care până la finele anului să se acorde un ajutor de minimis consistent crescătorilor de vaci. Mai exact este vorba despre circa 3.000 de capete care pot fi achiziționate cu sprijin financiar acordat din bugetul de stat. 

Ministerul agriculturii se află pe ultima sută de metri cu proiectul privind ajutorul de minimis pentru achiziționarea de vaci. Claudiu Frânc, Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) a avut o întâlnire marțea trecută chiar cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu, și cu reprezentați din zootehnie. Acesta a dezvăluit în exclusivitate pentru Agrointeligența ce discuții s-au purtat și cum va funcționa în acest an ajutorul de minimis care va fi acordat crescătorilor de vaci.

”Am avut chiar marțea trecută o întâlnire cu ministrul agriculturii și reprezentații din zootehnie și am înțeles că proiectul pentru ajutorul de minimis este pe circuitul de avizare iar cel mai probabil miercurea viitoare (21 septembrie – n.r) o să intre în ședința de Guvern pentru aprobare. Este introdusă posibilitatea de a achiziționa junici, vaci de lapte sau de carne, tauri de reproducție pentru fermele de vaci de carne. La un moment dat era acea nebunie că se pot cumpăra vițele (vaci până la vârsta de un an n.r) ori noi nu putem să luăm din alocarea financiară care și așa este destul de subțire, adică 4 milioane de euro, echivalentul a 3.000 de capete de junici. Adică nu pot fi dați acești bani pentru a veni în schema de sprijin cuplat care este cea mai importantă sursă de finanțare pentru sectorul creșterii vacilor peste doi ani. Și atunci am zis să lăsăm doar junicile și au fost eliminate vițelele pentru alocarea financiară. Era ilogic să faci o investiție acum și să poți beneficia de rezultatele ei de abia peste doi ani”, ne-a explicat Claudiu Frânc.

În mare, banii vor fi acordați după regulile pe care fermierii le știu din anul 2014 când s-a acordat un astfel de sprijin. Liderul FCBR Claudiu Frânc ne-a creionat însă și câteva modificări care trebuie cunoscute de fermieri. ”Crescătorii de vaci trebuie să știe că sprijinul va funcționa aproape pe aceleași reguli ca în 2014 când s-au mai dat bani. Apare însă o condiție nouă și anume faptul că fermierul, în 15 zile de la încasarea banilor, trebuie să facă dovada că animalul a fost transferat din exploatația de unde a fost cumpărat și există la el în fermă. Deci trebuie să dețină acel formular de la medicul veterinar de transfer efectiv prin care se dovedește că animalul respectiv ajunge fizic în exploatație. În rest sigur că animalele trebuie să fie cu certificat de origine, fermierul să dețină deja minim 3 capete în exploatație și pot cumpăra maxim 7 capete.  Interesul nostru este să aducem un număr cât de mare de animale la plata sprijinului cuplat”, ne-a mai declarat președintele FCBR.

Ministrul agriculturii a anunțat încă din luna ianuarie că ajutorul va fi reluat

Ajutorul de minimis pentru ferma de vaci va fi reluat în 2016 după un an de absență, anunța în luna ianuarie ministrul agriculturii Achim Irimescu la emisiunea ”Viața Satului” de pe TVR 1.

Ajutorul de minimis pentru achiziția de junici a fost o măsură foarte bună pentru crescătorii de vaci de carne în 2014, dar nu a mai continuat în 2015 din cauza lipsei banilor. Măsura poate fi continuată, nu cred că reprezintă o problemă. Nu avem deocamdată o decizie în acest sens dar în ceea ce privește acest ajutor de minimis, totul este să ne încadrăm în suma prevăzută pentru această măsuri adică 15.000 de euro/producător timp de 3 ani. Sunt avantajați cei care au sub 10 capete iar măsura are drept scop mărirea exploatației”, spunea atunci ministrul agriculturii.

Vă reamintim cum au putut beneficia fermierii de acest sprijin în anul 2014:

Beneficiari

-Crescători de bovine, persoane fizice care deţin certificat de producător

-Crescători de bovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale

-Crescători de bovine, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii

Criterii de eligibilitate:

-Să dețină minimum 3 capete şi maximum 10 capete vaci/beneficiar, în vederea achiziționării de juninci din rase specializate

-Pot beneficia de schema de ajutor de minimis şi crescătorii de animale care deţin mai puţin de 3 capete vaci/beneficiar, care sunt membrii în forme asociative legal constituite, conform legislaţiei în vigoare

Buget:

-Achiziționarea de juninci din rase specializate se realizează pentru atingerea unei dimensiuni minime de 10 capete bovine femele/beneficar iar numărul maxim de juninci din rase specializate pentru care se acordă ajutor de minimis este de maximum 10 capete/beneficiar

-Valoarea sprijinului financiar acordat prin schemele de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii

-Cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 5.000 lei / cap junincă din rasă specializată achiziționată în baza prevederilor prezentei hotărâri

-Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata  a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente

Condiții pentru obținerea ajutorului:

-Să dețină un efectiv maximum de 10 capete vaci, identificate şi înregistrate în RNE

-Junincile achiziționate sunt din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Buna ziua. Am accesat si eu pentru achizitionarea de vaci ajutorul de minimis si am o intrebare la care nu am primit inca un raspuns. Cele 15zile sunt calendaristice sau zile lucratoare? Nu de alta dar am prins craciunul si revelionul si nimeni nu transporta animalele in perioada asta. Le-am achizitionat din franta si vreau sa stiu daca ma incadrez in cele 15zile. E o mare diferenta intre zile calendaristice si lucratoare,doar ca in lege nu se specifica. Stie cineva cum e de fapt? Astept un raspuns,va rog.

 2. Sa inteleg ca doar junici gestante se pot achizitiona?
  Incredibil!!!
  Acum 6 luni o junica gestanta la o ferma din Brasov costa5000 ron,am sunat ieri si costa 9000 ron!!
  Sa fie din cauza programului minimis?Stie cineva daca banii se dau inainte de a achizitiona junicile?

 3. Este o inducere in eroare a fermierilor si o intoxicare din partea celui care se declara liderul fermierilor , care din contra lucreaza impotriva lor !!!
  Trebuie stiut faptul ca programul de achizitie juninci sau animale de rasa se ADRESEAZĂ exclusiv fermierilor mici , cu posibilitati materiale precare, dar care doresc totusi sa se dezvolte in acest sector de crestere a animalelor .
  A limita achizitia de animale doar la juninci gestante , exclude in mod automat foarte multi fermieri care din cauza contributiilor proprii pe care trebuie sa le asigure , nu vor putea cumpara 7 capete , ci poate se vor limita doar la 2-3 capete . In cazul in care s-ar permite si achizitia de vitele in dezvoltare ( cu varsta intre 12-17 luni ) , efortul financiar al fermierilor ar fi mai mic , dar SCOPUL programului de MINIMIS ar fi atins si anume : mai multi fermieri ar avea in exploatatii animale de rasa , pe care sa le pregateasca sa intre in controlul oficial al performantelor la lapte ( COP ) si ulterior sa beneficieze de subventia SCZ .
  Daca tot vorbim de SCZ , trebuie sa se stie ca animalele care vor fi achizitionate prin programul MINIMIS ( indiferent daca sunt gestante sau nu ) , vor intra la subventie DOAR din anul 2018, intrucat inscrierea in COP se face numai in luna septembrie a fiecarui an , conform reglementarilor ANZ in vigoare .
  Deci , in concluzie : care este argumentul pentru care se exclud vitelele neinsamantate , de la achizitia prin programul MINIMIS ?

  Grupul de fermieri

Scrie un comentariu