• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • NOUĂ FERMERI au intrat în competiția RAPOOL pentru cea mai bună producție la cultura de rapiță de toamnă

    agrointeligenta.ro -

    NOUĂ FERMIERI și tehnologiile lor pentru cultivarea rapiței au fost selectați și au intrat în competiția lansată de Rapool și BASF. O veritabilă provocare a productivității pentru un transfer superior de cunoștinte în agricultura din România!

    În ziua de azi, cultura de rapiță de toamnă este una dintre cele mai profitabile culturi în fermele inovatoare din Romania. De asemenea, fermierii au recunoscut în ultimii ani că rapița are multe avantaje majore pentru culturile următoare, în special pentru grâul de toamnă.

    Astăzi, putem privi înapoi la o poveste unică, de când am introdus hibrizii robuști de rapiță în România, și putem observa un nivel mai mare de productivitate și mai multă flexibilitate în ceea ce privește noii hibrizi, dar din păcate trebuie să recunoaștem că media producției la rapiță s-a menținut în ultimii ani la un nivel de circa 2.5 – 2.8 tone/ha. În Buletinul MARS se indică 2,7 tone/ha pentru România, deci, mai puțin decât media europeană de 3,0 tone/ha”, ne-a declarat ing. Mihaela Radu, Product Manager Rapool Ring România.

    De ce acest lucru, în ciuda apariției noilor hibrizi?

    Amelioratorii de rapiță și companiile agrochimice oferă în fiecare an un număr mare de field-day-uri în Romania. Aceste întâlniri în câmp reprezintă o unealtă importantă pentru a evidenția dezvoltarea ce are loc în ameliorare, respectiv protecția plantelor și pentru a activa un transfer eficient de cunoștinte din industrie direct către fermier.

    ”BASF, Lebosol și Rapool deja și-au schimbat strategia pentru evenimentele în camp, anul trecut. Am creat o nouă platformă pentru rapiță, unde am expus hibrizii noi și, în acelasi timp, soluții inovatoare pentru protecția plantelor. Scopul nostru principal a fost de a deveni mult mai eficienți si de a oferi clienților noștri informații complete pentru tehnologia rapiței, într-un singur eveniment. Interesul a fost uimitor la evenimentul nostru de la Prunaru (județul Teleorman), în această vara, ceea ce ne oferă un răspuns clar, și anume acela ca am luat o decizie corectă”, spune reprezentanta Rapool România.

    Pentru producătorul de semințe Rapool/Saaten Union, întrebarea firească pentru sezonul următor a fost: ”Cum am putea să ne implicăm mai mult în a sprijinii fermierii în obținerea unor producții ridicate la rapiță?”. ”Acest gând ne-a ținut mult timp ocupați, iar astăzi putem spune că într-adevăr am făcut un pas corect înainte! Noi, BASF și Rapool, am dezvoltat o nouă abordare pentru întâlnirile noastre în camp. Anul acesta am înființat platforma noastră în ferma JD Agro Cocora, pentru cea mai bună tehnologie la rapiță din România”, dezvăluie ing. Mihaela Radu.

    Product Managerul Rapool Ring România explică în ce constă noua provocare: ”Am selectat 9 fermieri (specialiști în rapiță) din diferite regiuni ale României și i-am invitat să ia parte la noua noastră provocare a productivității. Aceștia au împreună o suprafață arabilă totală de 45.000 de hectare și prezintă un nivel ridicat de cunoștințe despre cultura de rapiță”

    Iată lista fermierilor intrați în competiția anului pentru cea mai bună recoltă de rapiță!

    1. JD Agro Cocora, Cocora, Ialomita – Hans Poulsen – hibridul Wembley
    2. SC Micul Agricultor, Osmancea, Constanta – Aedin Celzin – hibridul Sherpa
    3. Agromec Vlad Tepes, Vlad Tepes, Calarasi – Zarnescu Marius – hibridul Shrek
    4. SC Ari Agroland SRL , Dridu, Ialomita – Iancu Costin – hibridul Shrek
    5. Agromec Trans SRL , Vidra, Ilfov – Dan Jigau – hibridul Dalton
    6. Euro Company Group , Vedea, Giurgiu – Sorin Badoi – hibridul Phoenix CL
    7. Agro Dania, Albesti, Constanța – Preben Langhoff – hibridul Phoenix CL
    8. Nutre Group Făcăeni, Ialomița – Antonio Galvao – hibridul Phoenix CL
    9. SC Gropeneanu SRL IMB, Brăila – Anton Cornel– hibridul Phoenix CL

    Elementele de baza ale acestei competiții de “producție” pot fi descrise prin următoarele puncte:
    • 9 fermieri participă în cadrul platformei cu propria lor tehnologie la rapiță;
    • Fiecare fermier este responsabil pentru propria parcelă (36 m lățime, 450 m lungime);
    • Specialiștii JD Agro Cocora ne pun la dispoziție terenul și utilajele agricole și sunt responsabili pentru efectuarea lucrărilor în câmp;
    • Fermierii pot alege un hibrid Rapool și produsele necesare de protecție a plantelor de la BASF;
    • Fermierii și companiile implicate vor avea, pe parcursul acestei competiții, mai multe întâlniri în câmp;
    • Fermierii își vor prezenta propria parcelă / tehnologie, se va organiza această prezentare pe principiul unui dialog din care fiecare să aibă ceva de învățat
    • Parcelele vor fi recoltate separat – 12 m în centrul parcelei;
    • Fermierul care obține cea mai mare producție cu investiția optimă în tehnologie va fi noul nostru CAMPION LA RAPIȚĂ.

    14075027_1095505243848132_1235991322_o
    Lucrările în câmp sunt asigurate de către JD Agro Cocora cu utilaje de ultimă generație

    Parametrii luați în considerare în alegerea tehnologiei de către fermieri:

    Hibridul Numărul de plante pe metru pătrat Adâncimea de semănat Distanța între rânduri Schema de fertilizare Produsele de protecția  plantelor și momentul aplicării

    Semănatul pentru acest proiect a început pe 20 august, după prima ploaie din zona respectiva. ”4 din 9 fermieri au decis să folosească noul hibrid Clearfield, PHOENIX CL, 2 fermieri au ales cu SHREK și 3 dintre aceștia cu DALTON, SHERPA și WEMBLEY. Ne așteptăm la o toamnă dură din cauza condițiilor de secetă din perioada semănatului, dar, în final, la o cultura care se dezvoltă puternic înainte de iarnă, și posibil cu mari diferențe în dezvoltarea hibrizilor”, a vorbit ing. Mihaela Radu despre hibrizii aleși de către fermierii intrați în cursa pentru cea mai bună producție la rapiță!

    Tehnologii prezente în platforma RAPOOL – BASF

    structura-loturi-rapool-saaten-union

     


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!