• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce trebuie să știe fermierii ca să nu piardă sprijinul cuplat acordat de APIA

    Roxana Dobre -

    Nu pierdeți sumele uriașe acordate prin subvenții! Sunt unele reguli simple de care dacă țineți cont puteți salva mii de euro care se acordă pentru sprijinul cuplat sau alte scheme!

     În anul 2015, fermierii au traversat un adevărat fenomen în ceea ce privește sprijinul cuplat, atât pe vegetal cât și zootehnic.  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a tăiat de plată extrem de mulți crescători de animale, pe baza regulamentelor europene, iar pentru anii următori se dorește ca acest lucru să fie evitat! Numărul fermierilor care doresc să își înscrie animalele în Registrul Genealogic al rasei crește de la zi la zi, spune  Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. ”Din fericire numărul fermierilor care vin spre control, spre Registrele Genealogice ca să îndeplinească condițiile de eligibilitate crește zi de zi iar de abia acum fermierii au realizat că acest lucru este necesar. Fermierii nu au crezut că pot să ia atâția bani pe schemele de sprijin cuplat și mulți nu au depus cereri sau nu au încercat să respecte condițiile de eligibilitate. Mulți au renunțat la control pentru că nu au vrut să plătească 200 de lei pe cap de animal ca să mențină vacile în control și registru și acum sigur că le pare foarte rău. Din păcate nu au avut încredere în ceea ce le-am spus de atâtea ori și anume să nu renunțe pentru că sunt bani mulți”, ne-a explicat în exclusivitate Claudiu Frânc.

    Acesta mai spune că pentru campania 2016 a fost înregistrată o creștere de aproximativ 30.000 de capete solicitate. ”Vom vedea dacă putem să reușim să salvăm și fermierii care au sancțiuni multianuale și pentru care dorim să eliminăm acea prevede ca ei să nu mai poată cere sprijin cuplat timp de 3 ani dacă au avut sancțiuni peste 50 % în anul 2015. Vă spun sigur că din 2017 eu cred că depășim 200.000 de capete de animale solicitate”, a mai precizat Frânc.

    Fermierii pot beneficia de ajutor de la stat pentru înscrierea animalelor

    32 de milioane de lei alocă în anul 2016 Ministerul Agriculturii pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. ”Este Ordinul 207 care reglementează activitatea de registru și control dar trebuie precizat că fermierii se pot înscrie oricând cu animalele dar pentru a beneficia de acel ajutor de stat de susținere a registrului și a controlului, 70 %, respectiv 100 % pe registru, trebuie să înscrie animalele începând cu septembrie și finalizând în noiembrie. Iar în luna noiembrie se închide campania și se stabilește sumele necesare pentru anul 2016-2017 privind susținerea acestor activități. Deci este un ordin foarte clar care specifică aceste lucruri, pentru a beneficia de ajutorul de stat, repet”, ne-a mai specificat  președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

    Ce trebuie să știe fermierii ca să nu piardă sprijinul cuplat

    Sprijinul cuplat a reprezentat o noutate de fermieri și mulți dintre ei au pierdut banii de la Comisia Europeană. Pentru a nu se repeta situația din campania 2015, Claudiu Frânc are câteva sfaturi pentru fermieri:

    La verificare depunerii cererii unice, fermierul să verifice temeinic ce a bifat! Fermierii trebuie rețină că pentru completarea cererii unice responsabilitatea le aparține în exclusivitate iar de obicei reclamațiile ulterioare nu mai pot fi luate în considerare. Sunt deja de notorietate cazuri pentru campania 2015 când fermierii au pierdut zeci de mii de euro din subvenții din cauza unei bife. Celebra bifă trebuie să fie verificată înainte de a semna cererea unică aceasta făcând diferența între sprijinul simplu adică Ajutorul Național Tranzitoriu și Sprijinul Cuplat. Atenție! În lipsa bifei se consideră că solicitantul nu doreşte sprijinul aferent schemei/măsurilor.

    -Atașați la dosarul cererii unice de plată toate documentele solicitate de APIA! Fermierii trebuie să se informeze din timp care sunt condițiile pentru accesarea sprijinului cuplat și să pregătească documentele necesare pentru încasarea banilor. Atenție la termenele pe care APIA vi le comunică pentru a veni în completare cu documente justificative suplimentare!

    -Înscrieți animalele în Registrul Genealogic! Este condiția care pentru campania 2015 i-a făcut pe fermieri să renunțe la sprijinul cuplat. De reținut că pentru a putea înscrie animalele în Registrul Genealogic al rasei trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

    -Toate animalele să fie individualizate cu crotalii și înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) , conform reglementărilor legale.
    Atenție! Vițeii nou-născuți trebuie să fie crotaliați și înregistrați în SNIIA în maxim 20 de zile de la fătarea lor.

    -Metodele de reproducție folosite în fermă să fie însămânțarea artificială, monta naturală autorizată sau transferul de embrioni.
    Atenție! În cazul montelor naturale autorizate sau prin inseminare artificială, taurii de reproducție utilizați trebuie să fie din secțiunea principală a Registrului Genealogic. De asemenea, fermierii trebuie să solicite buletinul de însămânțare, precum și paietele folosite de la operatorii însămânțători – autorizați .

    -Fermierul trebuie să permită efectuarea controlului oficial al performanțelor la întreg efectivul de animale din fermă, conform planificării asociației de Controlul Oficial al Performantelor (COP).
    Atenție! Nu se acceptă înscrierea parțială a animalelor în Registrul Genealogic.

    -Mulsul trebuie să mecanic (aparat de muls/sală de muls).

    -Trebuie să fie deținut un registru de fermă cu evidența la zi a tuturor animalelor.

    Anunțați APIA în cazurile de forță majoră! Cei care au situații de forță majoră sau au animale care nu mai sunt productive au posibilitatea în perioada de retenție să le înlocuiască cu alte animale eligibile. ”Eu cred că este un lucru foarte benefic care poate fi aplicat încă din campania 2015”, spune Claudiu Frânc.

    În sensul prevederilor articolului 32 din Regulamentul (CE) nr. 640 / 2014 se acceptă drept cazuri de circumstanţă naturală următoarele situaţii care nu sunt din culpa beneficiarului:

    – “Moartea unui animal ca urmare a unei boli”.

    Documentele care atestă cazul de circumstanţă naturală şi care se depun de către beneficiar la dosarul cererii de plată sunt formularul declarare eveniment (F3) şi alt document emis de ANSVSA / DSVSA din care să reiasă boala care a cauzat moartea.

    – „Moartea unui animal, ca urmare a unui accident pentru care solicitantul nu poate fi responsabil”

    Se acceptă în baza procesului verbal de constatare emis de instituţia abilitată să constate accidentul (de ex. poliţia rutieră, poliţia feroviară), din care să reiasă că beneficiarul nu este vinovat de accident.

    Atenţie! Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de retenţie nu influenţează acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a sprijinului cuplat, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.

    Vă reamintim că pentru campania 2015 au fost tăiați de la plată mai mulți fermieri, circa 14.000. ”În ultima situație prezentată (05.09.2016) au fost eliminate schemele respinse și/sau inadmisibile din punct de vedere al eligibilității, scheme pentru care nu au fost prezentate documente generale, documente specifice, sau număr de animale/cantitate de lapte solicitate sub numărul minim/cantitate minimă/animale înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) după data de 15.06.2015 – scheme care nu au avut impact asupra cuantumului și implicit al plafonului alocat, care nu au generat sancțiuni administrative și/sau sancțiuni multianuale respectiv: 2.019 scheme fără documente generale și/sau specifice/documente depuse după termenul-limită, 12.969 scheme respinse, din care, aproximativ 7000 de scheme au fost bifate greșit, neavând liste de animale atașate și 10 scheme cazuri închise – deces după data depunerii cererii fără moștenitori”, se arată într-o justificarea APIA. 


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului