• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Adrian Pintea, director adjunct APIA: De săptămâna viitoare se demarează plata sprijinului pentru motorina pe trimestrul II. Banii se virează de către centrele județene

  Gabriela Gimbășanu -

  VESTE EXCELENTĂ pentru fermierii care ne-au cerut să întrebăm la APIA când se plătește sprijinul pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul II al acestui an. Am avut ocazia să primim această informație chiar de la directorul adjunct al agenției, Adrian Pintea, care a participat marți la o conferință pe teme agricole organizată de săptămânalul Capital.

  Șeful de la APIA ne-a anunțat că banii pentru motorina pentru trimestrul II vor începe să fie virați de săptămâna viitoare. Pentru prima dată, aceste plăți vor fi efectuate prin centrele județene APIA, banii nu vor mai pleca de la APIA Central, extrem de prinsă în această perioadă pentru a încheia plățile aferente campaniei 2015, până la 30 septembrie.

  Potrivit, directorului general adjunct, Adrian Pintea, Hotărârea de Guvern privind suplimentarea bugetului pentru subvenția la motorină a fost aprobată și odată cu publicarea în Monitorul Oficial este o chestiune de zile, până când plățile vor fi efectuate către fermieri.

  Pentru subvenția la motorină aferentă trimestrului II, Hotărârea de Guvern a fost aprobată pentru suplimentarea plafonului. Așteptăm să fie publicată în Monitorul Oficial. Am făcut o mișcare foarte importantă, am transferat această autorizare la plată strict către județe, pentru a nu mai exista acel decalaj. Plățile vor fi efectuate de către județe, bineînțeles prin bugetul pe care îl va acorda Ministerul Agriculturii către APIA Central și care va fi transmis către centrele județene. Ca și perioadă în care începem achitarea subvenției aferente trimestrului II este o chestiune de zile, cel mai probabil începând de săptămâna viitoare se va rezolva și această problemă”, a declarat pentru Agrointeligența Adrian Pintea, director general adjunct în cadrul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

  Potrivit specialistului de la APIA Central, prin delegarea autorității către centrele județene circuitul banilor va urma un flux mai scurt, astfel că plățile se vor face mult mai rapid.

  Vorbim despre o descentralizare a sarcinilor, să nu mai fie totul legat de APIA Central și colegii de la centrele județene sunt ordonatori terțiali de credite, astfel că își pot asuma și această activitate. Noi spunem că am strâns o buclă, astfel încât să mai eliminăm din fluxul birocratic și banii să ajungă mai repede la agricultori”, a adăugat directorul de la APIA.

  Vă reamintim că, suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2016 a fost actualizată la valoarea de 647.248.803 de lei (circa 147 de milioane de euro) și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2016. De asemenea, ajutorul de stat constă în rambursarea diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărui valoare unitară este determinată potrivit prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,7975lei/litru.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale! În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe!

  Ultimele știri

  AVANS APIA 2020: Cine sunt fermierii la autorizare în primele zile de începere a plăților! Bruceloza la ovine: semnele bolii care cauzează avortul oilor. Măsuri de prevenire la stână! Subvenții APIA 2020 – cuantum SCZ ovine! 17,92 euro/cap – plata minimă pentru crescătorii de oi și capre!

  Căutare în articole