• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza meteo. Unde mai plouă și care sunt regiunile cu temperaturi în creștere până la sfârșitul săptămânii

    Roxana Dobre -

    PROGNOZA METEO. Vremea schimbătoare din ultima perioadă i-a suprins chiar și pe meteorologi mai ales că primele ninsori și-au făcut apariția deja în mai multe localități, Pentru următoarele patru zile, meteorologii prognozează că vremea se va menţine uşor mai rece decât în mod obişnuit la această dată. Începând de marţi, temperaturile încep să crească în cea mai mare parte din ţară. Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 9…18°C, favorabil pentru desfăşurarea însămânţărilor de toamnă şi parcurgerii fazelor de germinare și răsărire la culturile de toamnă semănate până la această dată.

    PROGNOZA METEO LUNI. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi ploi sub formă de aversă, local în regiunile sudice, unde mai pot fi însoţite şi de descărcări electrice şi pe arii restrânse în rest, cu precădere în zonele de munte.

    În Carpaţii Orientali şi Carpaţii Meridionali, la peste 1.900 m altitudine, precipitaţiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu uşoare intensificări în Bărăgan şi Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra între 14°C în nordul Moldovei şi 22°C în Banat și în vestul Olteniei.

    PROGNOZA METEO MARȚI. Vremea va deveni în general frumoasă, iar în cea mai mare parte a ţării temperaturile cresc şi se vor apropia de normele climatologice specifice ultimei decade a lunii septembrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare peste zi dar numai izolat ploi slabe de scurtă durată, cu precădere la munte şi în regiunile sudice. Izolat dimineața în zonele joase va fi ceață. Vântul va sufla cu unele intensificări pe crestele montane și în estul țării. Temperaturile maxime se vor încadra între 15.. 16°C în nordul Moldovei și 23°C în sudul Olteniei.

    PROGNOZA METEO MIERCURI. Vremea va fi predominant frumoasă, iar regimul termic va fi foarte apropiat de cel normal în ultimele zile de septembrie. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară și noaptea în nordul, în centrul și în estul țării, însă numai izolat sunt posibile ploi slabe, cu precădere în nordul Moldovei. Dimineața în zonele joase va fi ceață. Vântul va sufla mai alert pe crestele montane înalte. Temperaturile maxime se vor încadra între 17°C în estul Transilvaniei, poate și în nordul extrem al Moldovei și 24°C în sudul Olteniei.

    TENDINȚA JOI dar și în zilele următoare, până la finalul săptămânii chiar, temperaturile cresc ușor de la o zi la alta și vremea va deveni caldă pentru această perioadă, cu maxime cam între 19 și 27°C. Dacă joi vremea e frumoasă cu ceva înnorări doar în nord-est unde sunt șanse ca izolat să plouă slab, vineri și sâmbătă soarele va fi foarte generos și abia duminică cresc șansele de ploi slabe în nord-vest. În zonele joase de relief noaptea și dimineața, pe arii restrânse va fi ceață.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condițiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă și orz de toamnă semănate până la această dată, vor evolua pe ansamblu normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

    Totodată, pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol, procesele de coacere şi maturare ale plantelor vor fi în continuare stânjenite. Floarea-soarelui își va definitiva maturitatea deplină (90-100%), totodată continuându-se lucrările de recoltare pe ultimele suprafețe agricole. În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, la porumb se vor continua maturitatea deplină (40-100%) și recoltarea, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cultura de cartof se vor înregistra maturitatea deplină şi recoltarea.

    În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi și vița de vie se vor afla la maturarea fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, precum şi recoltarea eșalonată a acestora.

    Culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate până în prezent își vor continua primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire și apariţia primelor frunze), extinzându-se totodată lucrările de semănat. Lucrările specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor desfășura pe ansamblu normal.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România