• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Necazul fermierului pe care funcționarul APIA l-a văzut prea mic pentru o subvenție mare

  Roxana Dobre -

  Ce părea un an bun s-a tranformat într-o perioadă de coșmar pentru un fermier din județul Covasna. Greșeala funcționarului Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care i-a trecut dosarul la schema de mic fermier l-a lăsat fără 29.304 de euro, bani care i se cuveneau pentru plata sprijunului cuplat aferent celor 24 de vaci de rasă de carne pe care le deține în exploatație. 

  Orban Attila (39 de ani) din Târgu Secuiesc, județul Covasna este doar unul dintre fermierii care sunt pasibili de a pierde o sumă importantă de bani din cauza neglijenței unui funcționar APIA. Crescătorul deține în exploatația sa un număr de 24 de vaci din rasa Charolaise care sunt, după cum afirmă fermierul, eligibile pentru sprijinul cuplat aferent campaniei 2015.

  Crescătorul spune că se află într-o situație disperată deoarece la începutul săptămânii a aflat că de fapt nu primește cei circa 1.221 de euro pe cap de animal (29.304 de euro pe toată exploatația – n.r), sprijinul cuplat aferent anului 2015 pentru vacile de carne, ci doar 1250 de euro pe exploatație suma care se acordă pentru schema de mic fermier. Orban Attila nu înțelege cum s-a produs confuzia și afirmă că în județ sunt nu mai puțin de 20 de astfel de cazuri ce însumează pierderi de peste 100.000 de euro, bani ce trebuiau să ajungă în conturile fermierilor.

  Bifa care ”costă” 29.304 de euro

  Neglijență, rea-voință sau pur și simplu ignoranță? Sunt întrebări care de la începutul acestei săptămâni nu îi dau pace fermierului Orban Attila, crescător de vaci de carne din Covasna. Omul a depus conștiincios anul trecut dosarul pentru plata sprijinului cuplat, la câteva zile distanță de cel pentru plata pe vegetal unde se încadra la schema de mic fermier.

  Deși a fost vorba despre o cerere unică, am depus inițial actele pentru suprafață unde m-am încadrat automat la schema de mic fermier. Deoarece atunci nu funcționa modulul pentru zootehnie, funcționarul APIA mi-a zis să revin la câteva zile și cu dosarul pentru zootehnie. Am completat dosarul cu absolut toate actele care erau necesare, adeverință de la ANZ, dovada că sunt înscrise în Registrul Genealogic. Am depus actele dar absolut nimeni nu mi-a spus în momentul acela că sunt trecut la schema de mic fermier și nu primesc bani pentru zootehnie. Efectiv nu am avut de unde să știu pentru că nu noi bifăm schemele, ci funcționarul care se ocupă de dosar”, ne-a povestit cu amărăciune fermierul.

  Acesta spune că a plecat liniștit acasă și a trăit cu convingerea că pentru campania 2015 o să primească banii cuveniți pe cap de animal. Lunea trecută însă a mers la APIA pentru a vedea care este situația dosarului său având în vedere că nu a primit nicio decizie de plată. Vestea pe care i-a dat-o funcționarul a căzut ca un trăsnet asupra sa: banii pentru sprijinul cuplat erau pierduți din cauza bifei de mic fermier. ”Vă spun sincer că de la începutul săptămânii nu mai am somn. Totul stă în mâna funcționarilor, când mergi să depui cererea ești programat pentru 10-15 minute, timp în care trebuie să verifici peste 20 de pagini ale cererii, să semnezi. Nu vă închipuiți că te lasă cineva să citești în tihnă tot ce scrie acolo sau să verifici exact fiecare pagină”, mai spune fermierul.

  Mirarea fermierului este cu atât mai mare cu cât nu înțelege cum APIA a putut să plătească Ajutorul Național Tranzitoriu pentru cele 24 de animale din moment ce schema limitează plata la 1.250 de euro iar fermierul are decizie de plată pentru 10.000 de lei. ”Și aici nu am înțeles cum este posibil să primesc ANT dacă sunt în schema de mic fermier”, ne-a mai spus crescătorul de vaci din Covasna.

  Investiții date peste cap 

  Fermierul din Covasna intenționa ca banii din sprijinul cuplat să îi investească tot în fermă. Avea planuri mari dar acum singura sa grijă este legată dacă va avea sau nu ce să dea de mâncare vitelor pentru perioada de iarnă. ”Vroiam să cumpăr o remorcă de furajare și să schimb tractorul pentru a putea să performăm cât mai mult. Acum singurul gând este cum o să trec cu animalele de iarna care vine, ce o să de dau să mănânce? Cu pășunea nu am probleme că este chiar lângă fermă deci în luna noiembrie supraviețuim dar ce facem după aceea? Cu ce bani cumpărăm furaje pentru că știți că dacă vrei să ai performanță trebuie să și îngrijești animalele. Am acum norocul că din 23 de produși 17 sunt vițele și am zis că le păstrăm ca să mărim efectivul dar din păcate voi fi nevoit să le vând ca să pot salva restul efectivelor. Deci investiții zero anul acesta și la anul la fel. Cum ce să facem investiții când noi ne luptăm să supraviețuim?”, se întreabă retoric fermierul din Covasna.

  Orban Attila: ”Sunt peste 20 de fermieri în această situația numai în județul Covasna”

  Crescătorul de vaci de carne din Târgu Secuiesc spune că situația în care se află nu este singulară la nivel de județ. Numai el are cunoștintă de alți 19 fermieri care sume importante, peste 100.000 de euro în total. ”Mai sunt încă 19 fermieri cu vaci de lapte sau carne care au această problemă, numai cazuri pe care le cunosc eu. Vă dați seama că este posibil să fie mai mulți. Noi am decis să acționăm pe cale amiabilă în primă fază și am întocmit o listă pe care o să o înaintăm ministrului agriculturii și APIA Central. Sunt banii noștri și nu cred că din cauza unei erori care nu ne aparține trebuie să plătim acest preț”, mai spune fermierul.

  Orban Attila ne-am mai dezvăluit că dacă problema nu o să fie rezolvată pe cale ”amiabilă” are de gând să acționeze în judecată agenția de plăți. ”Eu am toate actele în regulă și animalele îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Am cheltuit bani tocmai ca să fac performanță, să am animale de rasă, să le înscriu în registre etc. Am depus dosarul în termenul legal, am dus la APIA ce documente mi s-au cerut. Deci eu consider că am îndeplinit toate îndatoririle pe care le aveam către agenția de plăți. Și atunci întreb, dânșii de ce nu își respectă obligațiile pe care le au către fermieri?”, încheie crescătorul de animale.

  Modulul încă dă erori grave

  Situația plăților pe zootehnie nu este una îmbucurătoare pentru fermieri în ceea ce privește campania 2015. Sursele noastre din teritoriu ne-au dezvăluit că softul încă dă erori grave iar fermierii sunt disperați. ”Deci softul dă încă erori grave, și nu este funcțional în totalitate. Cum mai justifica acum MADR și APIA neputința de a efectua plățile, la aproape 2 luni după ce au promis că în câteva zile va funcționa totul și vor plăti toți fermierii?”, ne-au spus sursele noastre.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar! MADR: Sumă majorată pentru ajutorul de stat acordat crescătorilor de animale! BANII SUNT ÎN CONTURI! Fermierii care au încasat subvenția integrală pe acest an!

  Ultimele știri

  Curiosul caz al vacilor din România care au fătări cu 3 sau chiar 4 viței! Ministrul Oros, discuții cu fermierii: Automate de lapte pentru fermele cu până la 20 de vaci! O mare fermă din România a câştigat procesul cu ANAF după 4 ani prin tribunale!

  Căutare în articole