IMPORTANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018Viaţa la ţară

Necazul fermierului pe care funcționarul APIA l-a văzut prea mic pentru o subvenție mare

Ce părea un an bun s-a tranformat într-o perioadă de coșmar pentru un fermier din județul Covasna. Greșeala funcționarului Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care i-a trecut dosarul la schema de mic fermier l-a lăsat fără 29.304 de euro, bani care i se cuveneau pentru plata sprijunului cuplat aferent celor 24 de vaci de rasă de carne pe care le deține în exploatație. 

Orban Attila (39 de ani) din Târgu Secuiesc, județul Covasna este doar unul dintre fermierii care sunt pasibili de a pierde o sumă importantă de bani din cauza neglijenței unui funcționar APIA. Crescătorul deține în exploatația sa un număr de 24 de vaci din rasa Charolaise care sunt, după cum afirmă fermierul, eligibile pentru sprijinul cuplat aferent campaniei 2015.

Crescătorul spune că se află într-o situație disperată deoarece la începutul săptămânii a aflat că de fapt nu primește cei circa 1.221 de euro pe cap de animal (29.304 de euro pe toată exploatația – n.r), sprijinul cuplat aferent anului 2015 pentru vacile de carne, ci doar 1250 de euro pe exploatație suma care se acordă pentru schema de mic fermier. Orban Attila nu înțelege cum s-a produs confuzia și afirmă că în județ sunt nu mai puțin de 20 de astfel de cazuri ce însumează pierderi de peste 100.000 de euro, bani ce trebuiau să ajungă în conturile fermierilor.

Bifa care ”costă” 29.304 de euro

Neglijență, rea-voință sau pur și simplu ignoranță? Sunt întrebări care de la începutul acestei săptămâni nu îi dau pace fermierului Orban Attila, crescător de vaci de carne din Covasna. Omul a depus conștiincios anul trecut dosarul pentru plata sprijinului cuplat, la câteva zile distanță de cel pentru plata pe vegetal unde se încadra la schema de mic fermier.

Deși a fost vorba despre o cerere unică, am depus inițial actele pentru suprafață unde m-am încadrat automat la schema de mic fermier. Deoarece atunci nu funcționa modulul pentru zootehnie, funcționarul APIA mi-a zis să revin la câteva zile și cu dosarul pentru zootehnie. Am completat dosarul cu absolut toate actele care erau necesare, adeverință de la ANZ, dovada că sunt înscrise în Registrul Genealogic. Am depus actele dar absolut nimeni nu mi-a spus în momentul acela că sunt trecut la schema de mic fermier și nu primesc bani pentru zootehnie. Efectiv nu am avut de unde să știu pentru că nu noi bifăm schemele, ci funcționarul care se ocupă de dosar”, ne-a povestit cu amărăciune fermierul.

Acesta spune că a plecat liniștit acasă și a trăit cu convingerea că pentru campania 2015 o să primească banii cuveniți pe cap de animal. Lunea trecută însă a mers la APIA pentru a vedea care este situația dosarului său având în vedere că nu a primit nicio decizie de plată. Vestea pe care i-a dat-o funcționarul a căzut ca un trăsnet asupra sa: banii pentru sprijinul cuplat erau pierduți din cauza bifei de mic fermier. ”Vă spun sincer că de la începutul săptămânii nu mai am somn. Totul stă în mâna funcționarilor, când mergi să depui cererea ești programat pentru 10-15 minute, timp în care trebuie să verifici peste 20 de pagini ale cererii, să semnezi. Nu vă închipuiți că te lasă cineva să citești în tihnă tot ce scrie acolo sau să verifici exact fiecare pagină”, mai spune fermierul.

Mirarea fermierului este cu atât mai mare cu cât nu înțelege cum APIA a putut să plătească Ajutorul Național Tranzitoriu pentru cele 24 de animale din moment ce schema limitează plata la 1.250 de euro iar fermierul are decizie de plată pentru 10.000 de lei. ”Și aici nu am înțeles cum este posibil să primesc ANT dacă sunt în schema de mic fermier”, ne-a mai spus crescătorul de vaci din Covasna.

Investiții date peste cap 

Fermierul din Covasna intenționa ca banii din sprijinul cuplat să îi investească tot în fermă. Avea planuri mari dar acum singura sa grijă este legată dacă va avea sau nu ce să dea de mâncare vitelor pentru perioada de iarnă. ”Vroiam să cumpăr o remorcă de furajare și să schimb tractorul pentru a putea să performăm cât mai mult. Acum singurul gând este cum o să trec cu animalele de iarna care vine, ce o să de dau să mănânce? Cu pășunea nu am probleme că este chiar lângă fermă deci în luna noiembrie supraviețuim dar ce facem după aceea? Cu ce bani cumpărăm furaje pentru că știți că dacă vrei să ai performanță trebuie să și îngrijești animalele. Am acum norocul că din 23 de produși 17 sunt vițele și am zis că le păstrăm ca să mărim efectivul dar din păcate voi fi nevoit să le vând ca să pot salva restul efectivelor. Deci investiții zero anul acesta și la anul la fel. Cum ce să facem investiții când noi ne luptăm să supraviețuim?”, se întreabă retoric fermierul din Covasna.

Orban Attila: ”Sunt peste 20 de fermieri în această situația numai în județul Covasna”

Crescătorul de vaci de carne din Târgu Secuiesc spune că situația în care se află nu este singulară la nivel de județ. Numai el are cunoștintă de alți 19 fermieri care sume importante, peste 100.000 de euro în total. ”Mai sunt încă 19 fermieri cu vaci de lapte sau carne care au această problemă, numai cazuri pe care le cunosc eu. Vă dați seama că este posibil să fie mai mulți. Noi am decis să acționăm pe cale amiabilă în primă fază și am întocmit o listă pe care o să o înaintăm ministrului agriculturii și APIA Central. Sunt banii noștri și nu cred că din cauza unei erori care nu ne aparține trebuie să plătim acest preț”, mai spune fermierul.

Orban Attila ne-am mai dezvăluit că dacă problema nu o să fie rezolvată pe cale ”amiabilă” are de gând să acționeze în judecată agenția de plăți. ”Eu am toate actele în regulă și animalele îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Am cheltuit bani tocmai ca să fac performanță, să am animale de rasă, să le înscriu în registre etc. Am depus dosarul în termenul legal, am dus la APIA ce documente mi s-au cerut. Deci eu consider că am îndeplinit toate îndatoririle pe care le aveam către agenția de plăți. Și atunci întreb, dânșii de ce nu își respectă obligațiile pe care le au către fermieri?”, încheie crescătorul de animale.

Modulul încă dă erori grave

Situația plăților pe zootehnie nu este una îmbucurătoare pentru fermieri în ceea ce privește campania 2015. Sursele noastre din teritoriu ne-au dezvăluit că softul încă dă erori grave iar fermierii sunt disperați. ”Deci softul dă încă erori grave, și nu este funcțional în totalitate. Cum mai justifica acum MADR și APIA neputința de a efectua plățile, la aproape 2 luni după ce au promis că în câteva zile va funcționa totul și vor plăti toți fermierii?”, ne-au spus sursele noastre.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


19 comentarii

  1. dragi fermieri va pun o singura intrebare daca un fermier face o exploatatie noua functionaru de la apia are obligatia sa anunte fermireu care vaca e purtatoare de suventie pe care o introduce in exploatatie sau nu aqre nici o obligatie in ce acte normative se gasesc obligatile functinarului apia

  2. d-le pierr,ce suma primesti de la APIA ca sa merite sa dai spaga 3-4000 lei.La intocmirea dosarului de catre fermier poti opta pentru sau nu MIC FERMIER.In 55zile de primire cereri pentru 5-800 fermieri cat timp poate un functionar sa aloce ??????

  3. Intr-o situație disperata ma aflu si eu. Sunt din judetul Vrancea si la completarea cererii nu m-a intrebat nimeni unde se vor afla animalele in momentul controlului, presupunandu-se ca vor fi in locul unde am deschisa exploatatia.Nici eu nu am stiut ca trebuie sa anunt ca ma aflu in alta parte, toate documentele au fost in regula, dar la rubrica “locatie” scrie lipsa informatii. Pentru asta îmi vor tăia toți banii:pământ, vaci si oi SCZ +ANTZ. Oare ce e de facut?????????

  4. Vreau sa intreb pe cineva care cunoaste legea. Am facut acte pt sprijinul cuplat . Ok sa vazut vacile 10 Buc ,nu corespundea 1 am cumparat una de la Tg Bujor. (Gl) . am facut 10 am semnat contractul am facut atestat de producator persoana fizica ,si cand sa imi iau si mulgatoare,primesc un telefon cum ca 2 vaci nu se incadreaza ca nu au vitei, Ele au avortat. Ne stiind de acest sprijin cuplat nu am anuntat doctorul care oricum nu il gaseste nimeni. Poate sa imi explice cineva eu pierd subventia. Am in total 18 capete ,am avut 24 . Ce sa fac ce vina am eu ca cel care se ocupa de acte de proiect nu a zis bai trebuie viteila vacii ? ca mai cumparam 2 eligibile. Poate sa ma ajute careva ?

  5. Fermieri ca tine merita incurajati si demni de lauda ,problema este ca ce semnezi asa ramane, mic fermier inseamna limitarea plati la 1250 E INDIFERENT DE TEREN SAU ZOOTEHNIE , APLICATIA IN FORMAT ELECTRONIC ,PUTEA FI CONSULTATA ORACAND DE CATRE FERMIER din nefericire dupa Incheierea cereri nimeni nu mai verifica nimic si se asteapta BANII , un simplu calcul ar fi aratat depasirea sumei de 1250E, problema se putea rezolva din timp si fara dureri de cap acesta este adevarul fie ca va place sau nu

  6. FOARTE IMPORTANT
    STIRI PE SURSE Fermierii cu BIFA DE MIC FERMIER prezentativa la APIA unde apartineti pana la data de 30.09.2016 (saptamana asta) si cereti si completati formularul M (cere retragere din schema de mic fermier) pe anul 2015. Numai asa aveti sansa de a primii subventia totala pe anul 2015

  7. Eu propun ca in fiecare judeti sa ne adunam si sa dam in judecata APIA din judetul respective dat fiind faptul ca numai asa avem sanse!!! De unde sa stiu pina in 15 iulie ca trebuie sa scot bifa cand decizia de plata vine in luna Septembrie !!! De ce sa fiu eu cel care sunt pedepsit cand nu eu bifez pe cererea de plata ci functionara APIA pe care ii doare in cot ce bifeaza !!! In regulament scrie ca fermierul trebuie sa completeze cererea dar in realitate fermierul numai semneaza si atat!!!

  8. Mentionez ca noi am depus dosarul in aceeasi zi si nu am auzit de celebra bifa decat cand ne-am dus la apia sa vedem de ce nu vin banii,acolo ni s-a explicat cà deoarece am avut doar 5hectare de teren programul ne-a introdus automat Dar sà stàm linistiti cà as rezolvà.

Scrie un comentariu