• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasele pentru care fermierii pot cere ajutor de minimis pentru juninci, viţele și tauri de rasă

    Roxana Dobre -

    Ajutor de minimis pentru juninci şi viţele de rasă! Așa cum Agrointeligența v-a anunțat încă de luni, 12 septembrie, Guvernul o să aloce bani pentru a veni în sprijinul fermierilor care vor să își mărească exploatația cu animale de rasă, adică junici și vițele, bubaline și tauri de reproducție din rase de carne. 

    Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor începând cu data de 21 noiembrie. Prin achiziţionarea de animale din rase specializate se îmbunătăţeşte valoarea genetică a animalelor pentru creşterea producţiei de carne şi lapte precum şi a calităţii acestora, prin extinderea Controlului Oficial al Producţiilor şi testarea reproducătorilor după descendenţi.

    Cuantumul ajutorului de minimis este de maximum 5.000 lei/cap junincă din rasă specializată de taurine de lapte, respectiv maximum 2500 lei/cap viţea din rasă specializată de taurine de lapte și maximum 6.000 lei/cap junincă din rasă specializată de taurine de carne, respectiv maximum 3000 lei/cap viţea din rasă specializată de taurine de carne. Pentru bubaline, suma este de maximum 4.500 lei/cap junincă iar pentru tauri de carne maximum 8.000 lei/cap.

    În cazul bubalinelor, pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis fermierul trebuie să deţină minimum 1 cap şi maximum 10 capete bivoliţe /beneficiar.

    Pentru achiziţionarea de tauri de reproducţie din rase de carne trebuie să fie respectată proporţia de un taur la 40 de capete vaci şi/sau viţele şi/sau juninci deţinute de beneficiar. Numărul maxim de tauri de reproducţie din rase de carne care poate fi achiziţionat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 200 capete vaci şi/sau viţele şi/sau juninci.

    Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

    Ce animale puteți achiziționa

    Atenție în momentul achiziționării la animalele pe care dați banii! Spre exemplu dacă ne referim la juninca din specia taurine din rasă de carne trebuie să știți că aceasta trebuie să  fie de rasă pură însămânţată artificial sau montată natural cu taur autorizat şi diagnosticată gestantă de cel puţin 3 luni și să aibă vârsta cuprinsă între 17 luni – 34 luni.

    Dacă ne referim la rasele de lapte, atunci trebuie să știți că juninca din specia taurine din rasă de lapte trebuie să fie de rasă pură însămânţată artificial sau montată natural cu taur autorizat şi diagnosticată gestantă de cel puţin 3 luni,din rase de lapte, cu vârsta cuprinsă între 17 luni – 28 luni.

    În cazul junincilor din specia bubaline, trebuie să fie de rasă pură însămânţate artificial sau montate natural cu taur autorizat şi diagnosticate gestantă de cel puţin 3 luni, cu vârsta cuprinsă între 31 luni – 44 luni.

    Dacă alegeți să cumpărați viţele din rase specializate de taurine, trebuie să știți că acestea este obligatoriu să fie de rasă pură neînsămânţată artificial/nemontată natural, cu vârsta cuprinsă între 12 luni – 17 luni. Atenție! Dacă vițelele nu au un an, nu sunt eligibile la sprijinul de minimis!

    Taurii reproducţie din rase de carne trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 luni – 24 luni. De reținut! Ce înseamnă exact rasă pură? Animal de reproducţie ai cărui părinţi şi bunici sunt înscrişi sau înregistraţi într-un registru genealogic al aceleiaşi rase şi care el însuşi este fie înscris, fie înregistrat sau îndeplineşte cerinţele pentru a fi înscris în registrul genealogic!

    Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis privind achiziţionarea de juninci şi/sau viţele din rase specializate de taurine fermierii trebuie să deţină minimum 3 capete şi maximum 10 capete de vaci / beneficiar.

    Ce condiții trebuie să îndepliniți

    Pentru obţinerea ajutorului de minimis solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

    -Să deţină un efectiv de vaci identificate şi înregistrate în RNE, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri;

    -Junincile şi/sau viţelele achiziţionate sunt din rasele specializate de taurine

    -Să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000 al Consiliului şi al Parlamentului European din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare şi înregistrare a bovinelor şi privind etichetarea cărnii de vită şi mânzat şi a produselor din carne de vită şi mânzat şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului.

    -Se obligă, prin angajament scris, să menţină în exploataţie junincile şi/sau viţelele din rase specializate achiziţionate pe o perioadă de minimum 3 ani începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat;

    -Se obligă, prin angajament scris, să înscrie în Registrul Genealogic, secţiunea principală, junincile şi/sau viţelele achiziţionate în baza prezentei hotărâri şi produşii obţinuţi din acestea, în cazul raselor pentru care se face reproducţie în rasă pură, conform standardelor de rasă.

    LISTA cu rasele specializate pentru achiziţionarea de juninci şi viţele din rase specializate de taurine şi/sau juninci din specia bubaline şi/sau tauri de reproducţie din rase de carne

    Rase carne: Aberdeen Angus, Limousine, Charolaise, Blonde d`Aquitaine, Salers, Rouge des Prẻs și Aubrac.

    Rase de lapte: Bălţată cu Negru Românească, Bălţată Românească, Holstein, Brună, Jersey și Montbeliarde.

    Tauri: Aberdeen Angus, Limousine, Charolaise, Blonde d`Aquitaine, Salers, Rouge des Prẻs și Aubrac.

    Bubaline: Bivol romanesc.

    De precizat că proiectul urmeză să intre în ședință de Guvern spre aprobare iar fermierii vor putea depune cereri imediat după ce acesta va apărea în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!