• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cea mai simplă și ieftină metodă de a înmulți mușcatele

  Roxana Dobre -

  Cea mai bună perioadă din an când se poate face înmulțirea mușcatelor este toamna, însă aceste populare flori se pot înmulți prin butași pe tot parcursul anului. În lunile septembrie-octombrie, însă, plantele au ramificații mai bogate și înfloresc mai abundent. Butășirea este cea mai des folosită metodă în principal pentru că are cea mai mare rată de succes!

  Butașii care urmează să fie folosiți sunt făcuți din vârfurile lăstarilor; se taie cu foarfeca sau cu un briceag foarte ascuțit fragmente de 8-10 cm având grijă să nu răniți prea mult planta-mamă. Aceștia trebuie să aibă musai 2-4 frunze și este obligatoriu să fie tăiați sub unul dintre noduri.  Se pot lăsa la înrădăcinat în pahare cu apă sau direct în ghivece cu pământ, un amestec de nisip, turbă sau pământ de frunze. De reținut că trebuie să alegeți butași doar de la plantele foarte sănătoase și viguroasă pentru că, în caz contrar, înmulțirea s-ar putea să nu vă reușească.

  Plantele se țin la căldură (20-22 grade Celsius), iar pământul se udă din când în când cu apă la temperatura camerei. Butașii prind rădăcini în 2-3 săptămâni. Dacă se țin în pahar trebuie să rețineți că trebuie să umpleți cu apă până la jumătate sau cel mult o treime din lungimea plantei.

  Dacă alegeți să îi plantați direct în ghiveci trebuie să știți că aveți nevoie și de un hormon de înrădăcinare pentru a ajuta planta să se prindă mai rapid. Un exemplu este Clonex Gel dar sigur că puteți căuta în magazinele de specialitate orice altă variantă de produs, acesta fiind cel mai popular pe care noi l-am găsit.

  Tot pentru plantarea directă în ghiveci mai există un extratruc care poate ajuta butășirea. Este vorba despre închiderea plantei într-un sac de plastic transparent (foto mai jos). Astfel se creează un mini efect de seră iar planta crește într-un timp mai scurt. Totuși această metodă nu este recomandată dacă nu aveți suficientă experiență cu plantele deoarece s-ar putea să sufocați butașul.

  La transplantare trebuie să aplicați îngrășământ pentru mușcate pe care îl găsiți în magazinele de specialitate. Acesta facilitează creșterea plantei și frumusețea florilor. De obicei se flosește îngrășământ lichid pentru plante cu flori, care se va furniza în apa de udare la fiecare 15 zile.

  Trebuie să țineți cont că mușcatele preferă un sol cu pH în jur de 6, iar substratul să fie compus din nisip, turbă și pământ de gradină în părți egale. Pământul din ghiveci nu trebuie schimbat anual, ci doar împrospătat, de obicei primăvara, la câțiva centimetri de la suprafață.

  După ce planta s-a prins nu uitați și de tăierile specifice de care aceasta are nevoie. La tinerele plante este bine să se ciupească vârfurile vegetative pentru stimularea ramificației și dezvoltarea ramurilor laterale. Este important ca ustensilele utilizate să fie curate și dezinfectate (dacă se poate la flacără) pentru a se evita infectarea țesuturilor.

  De reținut că multe varietăţi de muşcate se pot înmulţi și prin seminţe. Semănate iarna târziu, noile plăntuţe cresc într-un mediu protejat, cum ar fi serele încălzite.

  Sursă selectivă: www.infocasasigradina.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale! Vladimir Putin a anunțat un sprijin de jumătate de miliard de ruble pentru agricultorii din Republica Moldova

  Ultimele știri

  SUBVENȚII APIA BOVINE 2020. Crescătorii de vaci sunt blocați la plată până pe 15 decembrie! Săptămânile Tranziției Alimentare. Carrefour interzice folosirea a peste 100 de aditivi din compoziția produselor marcă proprie! Alertă ANM de ploi, grindină și descărcări electrice în vigoare pentru 23 de județe!

  Căutare în articole