• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultura de borceag de toamnă – un furaj valoros pentru fermele de animale

  Gabriela Gimbășanu -

  Cea mai cultivată plantă de nutreț în România rămâne lucerna, însă cultura de borceag de toamnă poate reprezenta o alternativă, mai ales pentru fermierii care vor să folosească terenul și pentru înființarea altor culturi. Borceagul reprezintă un amestec de măzăriche de toamnă cultivată alături de o cereală, așa cum este secară sau orzul. În funcție de momentul ales pentru semănat putem avea borceag de toamnă sau borceag de primăvară.

  Borceagul reprezintă un amestec de măzăriche și cereale

  Măzărichea de toamnă se cultivă împreună cu o cereală, alcătuind borceagurile, pentru masă verde, fân, semifân, nutreţ murat. Furajul obţinut în urma acestui amestec este bogat în proteină, cu un grad ridicat de consumabilitate şi digestibilitate. Valoarea nutritivă a unui kg masă verde este de 0,10-0,15 U.N., fiind posibilă realizarea a 3.500-4.500 UN/ha.

  Deoarece borceagurile de toamnă cu măzăriche eliberează terenul devreme, permit realizarea unei culturi succesive. În furajarea animalelor se folosesc şi vrejii rezultaţi din culturile pentru sămânţă, iar seminţele se utilizează în cantităţi mici, în amestec cu alte concentrate, deoarece pot produce intoxicaţii datorită glicozidului vicianină.

  Se seamănă cu două săptămâni înainte de grâu

  Pentru borceagurile de toamnă arătura se efectuează imediat după recoltarea plantei premergătoare, numai dacă solul este suficient de umed, pentru ca această lucrare să se facă în condiţii bune. În condiţii de secetă se face o mobilizare superficială a solului, la 8-10 cm, imediat după recoltarea plantei premergătoare, iar cu 8- 10 zile înainte de semănat, se execută arătura. După arat terenul se mărunţeşte şi se nivelează cât mai bine.

  Borceagurile de toamnă se seamănă în perioada de la sfârşitul lunii august până la jumătatea lunii septembrie, iar dacă solul este uscat, semănatul se prelungeşte până la sfârşitul lunii septembrie. Norma de sămânţă la borceagul de toamnă este de 140-180 kg/ha, raportul dintre măzăriche şi cereală fiind de 2:1 sau 1:1. Borceagurile se seamănă în rânduri obişnuite, iar sămânţa se încorporează la adâncimea de 3-6 cm.

  Nu valorifică foarte bine gunoiul de grajd

  La aplicarea îngrăşămintelor se va ţine seama de cultura succesivă care urmează, sistemul de fertilizare stabilindu-se pentru ambele culturi. Gunoiul de grajd nu este bine valorificat de către culturile de măzăriche, iar dacă totuşi se administrează, se realizează sporuri mari de producţie la cultura a doua, mai ales în condiţii de irigare. La aplicarea îngrăşămintelor cu azot se ţine seama de concurenţa ce se poate crea între cereale şi leguminoase, în defavoarea leguminoaselor. Măzărichea albă şi măzărichea părosă reacţionează puternic la fertilizarea cu îngrăşăminte chimice, în timp ce măzărichea de primăvară răspunde cu sporuri mai mici de producţie. Îngrăşămintele cu azot, la borceag, nu depăşesc doza de 64 kg/ha, decât pe soluri sărace, îngrăşămintele cu fosfor şi eventual cele cu potasiu se calculează pentru ambele culturi şi se administrează din toamnă.

  Lucrările de întreţinere a culturii

  Tăvălugitul după semănat este necesar când stratul superficial al solului este uscat. Lucrarea cu sapa rotativă cu colţii întorşi sau cu grapa stelată se poate face pentru distrugerea buruienilor, însă trebuie făcută cu multă atenţie şi numai până când plantele au ajuns la 6-8 cm înălţime.

  Recoltarea, depozitarea şi conservarea

  Pentru sămânţă, se recoltează într-o singură fază, direct cu combina din lan., când 80-90% din păstăi s-au brunificat. Pentru masă verde, borceagurile se recoltează eşalonat, începând cu momentul când planta de susţinere a ajuns la 40-50 cm înălţime (faza de burduf) şi când producţia este de cel puţin 10 tone/ha masă verde. Epoca finală de recoltare pentru folosirea nutreţului verde în hrana animalelor corespunde cu începutul înspicării cerealei la borceagul de toamnă cu secară şi cu orz şi cu înspicarea completă a cerealei la borceagul de toamnă cu grâu şi la borceagul de primăvară. Recoltarea borceagului pentru însilozare poate întârzia până la formarea primelor seminţe în păstăile de măzăriche. Pentru fân, borceagul de primăvară se recoltează în faza de înflorire a măzărichii, iar dacă proporţia de ovăz este mai mare, se recoltează până la înflorirea ovăzului.

  30 tone/ha de masă verde

  Producțiile obținute diferă în funcție de scopul pentru care a fost cultivat borceagul: hrana animalelor sau producerea de sămânță. La borceagurile de toamnă producţia este de 1.000-1.600 kg/ha sămânţă, din care 400-600 kg măzăriche. Borceagurile de toamnă dau producţii medii de peste 30 tone/ha masă verde, la epoca finală de recoltare.

  Sursă selectivă: producerea-si-conservarea-furajelor.blogspot.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori

  Ultimele știri

  Ciupitul lăstarilor viței de vie. Când și cum se execută Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Cea mai mare fabrică de lapte românesc funcționează cu roboți și va fi independentă energetic